NAUDANLIHAN-TUOTANTO
Pääosa suomalaisesta naudan-
lihasta tulee maitotiloilla syntyneistä lypsyrotuisista sonneista.
Sonneista pieni osa kasvatetaan
teuraiksi syntymätilallaan, osa
ternivasikasta teuraaksi samalla tilalla ja osa kolmivaihekasvatuksessa,
jossa tila on erikoistunut joko
vasikoiden kasvatukseen tai loppu-
kasvatukseen, kuten Simpukan tila tässä jutussa.
Nautatiloja, joilla ei ole lypsylehmiä
eikä emolehmiä oli viime vuonna
1 590. Niillä kasvoi samaan aikaan
noin 115 800 sonnia, keskimäärin
73 tilaa kohden.
Tavallinen tilakoko on nykyisin
100–300 sonnia, suurimmilla tiloilla sonneja on yli tuhat.
Sonneja kasvatetaan sekä kylmä-
kasvattamoissa kuivikepohjalla että
lämpimissä kasvattamoissa
ritiläpalkkipohjalla.
Maitorotuiset sonnit kasvavat noin 550 grammaa päivässä.
Yhdestä sonnista saadaan lihaa
keskimäärin 340 kiloa, jolloin sen
elopaino teurastettaessa on
noin 650 kiloa.
Lisäksi naudanlihaa tuotetaan
emolehmätiloilla, jotka kasvattavat yleensä liharotuja. Myös niistä osa
kasvattaa eläimet vasikasta
teuraaksi ja osa myy vasikat loppu-
kasvatukseen.
Emolehmiä on noin 56 000 ja emo-
lehmätiloja noin 1 400.
Lähteet:
Tike, Gallup Elintarviketieto, MTK, Atria
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
