Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Sipuli ja kaali – arjen hyvät valinnat

    Yleensä käytämme sipulia ruuissa mausteen tavoin eli pieninä kuutioina. Näin sipulin maku sekoittuu tasaisesti muiden raaka-aineiden joukkoon.

    Kasvikset, sipuli mukaan lukien, voi pilkkoa reilun kokoisiksi paloiksi ja lohkoiksi. Toki kuutioimistaitoakin tarvitaan. Esimerkiksi blinien kanssa tarjottava punasipuli on kauneimmillaan pienen pienten sipulikuutioiden kanssa.

    Sipulin leikkaamiseen tarvitaan terävä veitsi. Silloin itkettäviä rikkipitoisia öljyjä irtoaa mahdollisimman vähän. Kypsyessään sipuli pehmenee ja makeutuu.

    Käytä raakasalaateissa hopeasipulia, sillä se on maultaan miedompi kuin tavallinen ruokasipuli.

    4 annosta

    500 g punasipulia

    4 valkosipulin kynttä

    2 rkl voita

    1 rkl sitruunamehua

    1/2 –1 dl etikkapunajuurien lientä

    1 l kasvislientä

    1 tl timjamia, meiramia tai oreganoa

    1/2 tl rouhittua mustapippuria

    2 rkl vehnäjauhoja

    1/2 dl vettä

    Tarjoiluun

    4 ruispaahtoleipäviipaletta

    maustettua tuorejuustoa

    Kuori, halkaise ja viipaloi sipulit ja valkosipulin kynnet. Paista ne voissa kuultaviksi, älä ruskista. Lisää sitruunamehu ja etikkapunajuurien liemi. Sekoita ja anna kiehahtaa.

    Lisää liemi ja mausteet. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen noin 30 minuuttia. Sekoita vehnäjauhot noin 1/2 desilitraan kylmää vettä ja lisää seos keittoon samalla sekoittaen.

    Anna kiehua vielä muutama minuutti, sekoittele välillä.

    Paahda leipäviipaleet ja sipaise päälle tuorejuustoa. Tarjoa keiton lisäkkeenä.

    4 annosta

    2 appelsiinia

    16 kivetöntä mustaa oliivia

    1 hopeasipuli

    Kastike

    2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä

    2 rkl sitruunamehua tai

    balsamietikkaa

    1/4 tl mustapippurirouhetta

    1 maustemitta suolaa

    Kuori appelsiinit hyvin. Leikkaa hedelmä ohuiksi viipaleiksi. Jos hedelmä tuntuu kuivalta, leikkaa se kalvottomiksi lohkoiksi. Leikkaa kuorittu hopeasipuli ohuiksi renkaiksi. Halkaise oliivit.

    Asettele appelsiinit, oliivit ja sipulirenkaat laakealle vadille tai annoksiksi lautasille.

    Ravista kastikkeen ainekset kannellisessa lasipurkissa ja pirskota salaatin päälle.

    4–5 annosta

    5 (400 g) porkkanaa

    1 puna- tai hopeasipuli

    1 prk (200 g) raejuustoa

    Kastike

    1/2 rkl tuoretta inkivääriä

    1/2 dl rypsiöljyä

    2 rkl sitruunamehua

    1 tl sokeria

    ripaus suolaa

    (1/2 tl kardemummaa)

    Sekoita raastettu inkivääri öljy-sitruunamehuseokseen. Mausta (halutessasi myös kardemummalla).

    Raasta porkkanat karkealla terällä. Viipaloi sipuli. Yhdistä kaikki salaattiainekset, raejuusto valutettuna ja kastike. Anna maustua jääkaapissa tunti ennen tarjoilua.

    3–4 annosta

    1 pak (250 g) naudanjauhelihaa

    1 rkl voita

    1 pussi (200 g) pakastesipulia tai

    2 isoa sipulia

    2–3 valkosipulin kynttä

    3 cm:n pala purjoa

    2 (n. 150 g) porkkanaa

    1 lihaliemikuutio

    1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

    mustapippuria myllystä

    1 tl basilikaa

    1 dl kolmen sipulin ruoka-

    kermaa

    1/2 dl hienonnettua persiljaa

    Ruskista jauheliha kevyesti voissa. Lisää pannulle hienonnetut sipulit ja hienoksi raastetut porkkanat. Anna hautua hetken aikaa. Lisää liemikuutio, tomaattimurska ja mausteet. Anna kiehua 5 minuuttia. Lisää ruokakerma ja kuumenna. Ripota pinnalle persiljasilppu.

    Tarjoa tumman pastan tai perunoiden ja keitettyjen kasvisten kanssa.

    2 hopea- tai punasipulia

    Marinadi

    4 rkl oliivi- tai rypsiöljyä

    2 rkl balsami- tai punaviinietikkaa

    1/2 rkl sokeria

    1/2 tl suolaa

    1/4 tl mustapippurirouhetta

    Leikkaa kuoritut sipulit hyvin ohuiksi renkaiksi. Sekoita marinadin ainekset kannellisessa lasipurkissa. Lisää sipulirenkaat joukkoon. Sulje purkki ja anna maustua kylmässä seuraavaan päivään.

    Käytä maustettuja renkaita salaattiin, hampurilaisten väliin, liharuokien lisäkkeeksi ja leivän päälle.

    n. 24 annosta

    Pohja

    2 dl vettä

    1/2 pak (25 g) hiivaa

    1/2 tl suolaa

    1/2 dl juoksevaa rasvaseosta

    5 dl hiivaleipävehnäjauhoja

    1 rkl oreganoa

    Päälle

    2 isoa kelta- tai hopeasipulia

    2 rkl juoksevaa rasvaseosta

    1 rkl sokeria

    1 tl suolaa

    200 g kevyempää pizzajuustoraastetta

    1 rkl oreganoa

    1–2 dl paprikatäytteisiä oliiveja

    Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, lisää mausteet, rasva sekä osa jauhoista ja sekoita tasaiseksi.

    Lisää loput jauhot ja hienonnettu yrtti sekä vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan nousta hyvin liinan alla.

    Vaivaa kohonnut taikina ja kauli leivinpaperille uunipannuun. Peitä liinalla ja kohota hyvin. Halkaise ja viipaloi sipulit. Paista sipuli rasvassa pannulla kauniin ruskeaksi, lisää paistamisen puolivälissä sokeri ja suola.

    Levitä jäähtynyt sipuliseos kohonneelle pohjalle. Lisää mozzarella ja paina oliivit taikinaan. Ripottele oreganoa päälle. Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia. Leikkaa annospaloiksi ja tarjoa lämpimänä salaatin kanssa

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF