Presidentti Niinistö: Oli tiedossa, että Erdogan haluaa tavata, kun on tehnyt Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia koskevan päätöksensä

”Turkkilaiset ovat toivoneet, että olen paikalla kuittaamassa vastauksen, kun he tästä päätöksestä ilmoittavat. Vastasin kutsuun tietysti myöntävästi ja menen vastaanottamaan hänen tahdonilmauksensa”, Sauli Niinistö totesi presidentin kanslian keskiviikkona medialle välittämässä sähköpostissa.
Niinistö matkustaa Turkkiin torstaina ja tapaa presidentti Recep Tayyip Erdoganin Istanbulissa perjantaina.
Niinistön mukaan puheenparsia Turkin näkemyksistä on kuultu vuoden mittaan paljon, mutta Turkin presidentin näkemykset ovat tässä päätöksentekovaiheessa ratkaisevia.
Erdogan kertoi itse jo aiemmin kesiviikkona toimittajille Turkin parlamentissa aikovansa lunastaa lupauksensa Suomelle Nato-jäsenyydestä perjantaina, kun hän tapaa Niinistön. Erdoganin mukaan prosessia Suomen Nato-jäsenyydestä jatketaan normaaliin tapaan.
”Pidämme sanamme. Kun herra presidentti (Niinistö) tulee perjantaina, tapaamme hänet ja lunastamme lupauksemme”, Erdogan muotoili.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan hyvin todennäköisesti ilmoittaa perjantaina Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisestä, vahvisti Erdoganin esikunnan edustaja STT:lle.
Turkin presidentin turvallisuus- ja ulkopoliittisen komitean jäsen Ismail Safi kertoi STT:lle, että näin ollen Suomen jäsenyys voidaan ratifioida jo ennen Turkin 14. toukokuuta järjestettäviä vaaleja.
Niinistön julkistaman lausunnon mukaan yhteydenpito Ruotsiin on ollut kaiken aikaa tiivistä, viime päivinä entistäkin tiiviimpää. Hän on puhunut Nato- jäsenyysasiasta Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin kanssa.
”Suomelle on erittäin tärkeää, että sekä Suomen että Ruotsin Nato-jäsenyydet toteutuvat mahdollisimman pian. Jatkan työtäni Ruotsin Nato-jäsenyyden tukemiseksi”, Niinistö kirjoitti.
Kristerssonin mukaan Ruotsi on valmistautunut tilanteeseen, jossa Turkki ilmoittaisi aikeistaan ratifioida vain Suomen Nato-jäsenyys.
Berliinissä Saksassa keskiviikkona vieraillut Kristersson sanoi Ruotsin toivovan mahdollisimman nopeaa ratifiointia omalle jäsenyydelleen Turkin toukokuun vaalien jälkeen, jos yhtäaikainen eteneminen Suomen kanssa ei toteudu.
Kristersson lisäsi Ruotsin tuntevan nykyisen asemansa turvalliseksi Nato-mailta jo saatujen turvallisuuslupauksien ja muun tuen ansiosta.
Suomen Nato-jäsenyys oli presidentti Niinistöllä yhtenä keskustelunaiheena myös viime viikolla, kun hän tapasi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Washingtonissa. Samoin Nato-jäsenyysprosessin eteneminen oli aiheena presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan eli tp-utvan kokouksessa, joka pidettiin poikkeuksellisesti viime sunnuntaina.
Ruotsin pääministeri Kristersson puolestaan sanoi tiistaina, että Ruotsin ja Suomen liittyminen Naton jäseniksi eri aikaan on tullut entistä todennäköisemmäksi. Niinistön mukaan tämä Kristerssonin lehdistötilaisuus viittasi Suomen ja Ruotsin johtajien tiiviiseen yhteydenpitoon.
Samassa lehdistötilaisuudessa Kristersson viestitti, että Suomen liittyminen Natoon heti mahdollisuuden siihen tarjoutuessa parantaa myös Ruotsin turvallisuutta.
Vielä vajaa kuukausi sitten Suomen ja Turkin presidenttien tapaaminen ei näyttänyt olevan millään tapaa ajankohtainen. Niinistö kertoi Münchenin turvallisuuskokouksessa, ettei hän ole ollut – eikä aiokaan olla – yhteyksissä presidentti Erdoganin kanssa.
Tasavallan presidentin kanslia mukaan Niinistö vierailee kaksipäiväisen työvierailunsa aluksi torstaina Kaakkois-Turkin maanjäristysalueella. Presidentin seurueessa on mukana myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).
---
STT-työryhmä: Saila Kiuttu, Ayla Albayrak, Niilo Simojoki, Liisa Kujala
Osaston luetuimmat
- Eteläpohjalainen mattokutomo hakee kasvua yritysmyynnistä, työvoimapula iso pulma: ”Ukrainalaiset voivat olla yksi mahdollisuus”06:00
- Asiantuntija kertoo, miksi talojen pakkoremontointi kaatuu omaan mahdottomuuteensa17.3.
- ”Miksi yhä rakennetaan tiiviisti ja mustia taloja?” – luvassa helteitä, lumettomia talvia, satotappioita, tauteja ja pulaa pelastustyöntekijöistä18:00
- Selvitys: Nykyinen lainsäädäntö ei riitä pysäyttämään luontokatoa – Ohisalo ja tutkijat vaativat uutta velvoittavaa luontolakia13:15
- Vaalimainoksia on joutunut ilkivallan kohteiksi eri puolilla maata – myös Mikko Kärnän valkoposkihanhikeiton tarjoilua häirittiin19.3.
- Suomi olisi ansainnut arvokkaamman Nato-prosessin − olisiko arvoton näytelmä voitu välttää?18.3.
- Satakunnan Kansan vaaligallup: Perussuomalaisille tulossa valtava jytky Satakunnassa19.3.