LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ympäristö

Alkutalvien keskilämpötila on noussut jo viisi astetta – ennätystuhoisa myrsky mahdollinen myös Suomessa

Euroopassa myrskyjen koetaan voimistuneen. Myrskytuulien voimistuminen on todennäköistä maan etelä- ja länsirannikolla.
Jukka Pasonen

Ilmastonmuutos on nostanut vuoden keskilämpötilaa Suomessa 1800-luvun puolivälistä lähtien noin 2,3 astetta. Vuodenajoista eniten ovat lämmenneet alkutalvet. Joulukuu on jo lähes viisi astetta lämpimämpi kuin ennen.

Vähiten on lämmennyt loppukesä, noin 0,7 astetta. Luonnossa lämpeneminen näkyy muun muassa keväisen lehtien puhkeamisen aikaistumisena noin 12 vuorokaudella.

Vuosisadan loppuun mennessä Suomen talvien arvioidaan lämpenevän 4–7 astetta kasvihuonekaasupäästöjen hillintätoimista riippuen.

Sään ääri-ilmiöiden parissa työskentelevä päällikkö Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta huomauttaa, että vaikka ilmasto lämpenee, vuosien välinen vaihtelu säässä on yhä suurta.

Mittaushistorian suurimpia vaihteluita ovat vuosien 1985 ja 1987 kylmät talvet sekä 1930-luvun lämpimät vuodet.

Myrskyjen ei ole havaittu vielä lisääntyneen Suomessa, mutta myrskytuulien voimistuminen on todennäköistä maan etelä- ja länsirannikolla. Koko Euroopassa kovien myrskyjen vaikutusten on havaittu voimistuneen 1990-luvulta.

"Tämä voi tarkoittaa, että myrskyt ovat voimistuneet, tai että niiden esiintymisalueet ovat muuttuneet tai että ylipäänsä ihmiskunta on muuttunut herkemmäksi myrskyille", Mäkelä arvioi.

Myrskyjen yleistymistä on vaikea analysoida, koska havainnot ovat rajallisia ja lyhyitä. Yksi ainoa myrsky voi tehdä enemmän tuhoja kuin kaikki aiemmat myrskyt vuosikymmeniin. Niin kävi Ruotsissa tammikuussa 2005, kun Gudrun-myrsky tuhosi metsää noin 70 miljoonaa kuutiota.

Vastaavat myrskyt ovat mahdollisia myös Suomessa, mutta ilmastonmuutoksen vaikutusta niihin on vaikea arvioida.

Keskilämpötilojen nousun lisäksi ilmastonmuutos kasvattaa sademääriä, lyhentää lumipeiteaikaa ja vähentää routaa. Lisäksi Itämeren pinta nousee ja jääpeite kutistuu.

Mäkelän mukaan ilmastonmuutos on syytä huomioida maataloudessa ja muun muassa puunkorjuun aikatauluissa, kuten varmasti tehdäänkin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ilmastonmuutos voi nostaa merenpintaa Suomessa jopa metrin – katso kartasta asutko tulvariskialueella

Dorian-hurrikaani runnellut Bahamalla jopa 13 000 taloa – "Pelkona on, että ruumiit ajelehtivat takaisin merelle"

Myskyennuste voi kertoa tulevat sähkökatkot etukäteen