Kirja-arvio: Tove Janssonin uusi sitaattikokoelma on parhaimmillaan, kun sen lukee luonnon helmassa - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Tove Janssonin uusi sitaattikokoelma on parhaimmillaan, kun sen lukee luonnon helmassa

Katse horisontin yli -kirjasta voi huomata, miten omintakeisella tavalla Tove Jansson kirjoitti luonnosta.
Tove Jansson: Katse horisontin yli – Sitaatteja luonnosta, merestä ja ihmisluonnosta. 245 sivua. WSOY

Tove Jansson oli kaikkien suomalaisten tuntema kirjailija ja taiteilija, joka tunnetaan etenkin muumeistaan. Janssonin kirjat käsittelevät luontoa omintakeisella tavalla, ja nyt niiden luontositaatteja on koottu yksiin kansiin.

Katse horisontin yli -kirja koostuu sitaateista, joita on poimittu 24 kirjasta, ja Janssonin piirroksista sekä maalauksista. Visuaalisesti kaunis teos johdattelee Janssonin monipuolisen tuotannon pariin tai antaa siihen uuden näkökulman.

Sitaatit on jaoteltu aiheittain. Esimerkiksi meri-, metsä- ja eläinaiheiset sitaatit muodostavat omat kappaleensa. Myös neljä vuodenaikaa ovat saaneet omat osionsa.

On mielenkiintoista, miten Janssonin eri teoksissa julkaistut tekstit muistuttavat toisiaan. Muumikirjoista tutut luontoilmiöt jatkavat elämäänsä myös myöhemmässä tuotannossa, jota kirja käsittelee kattavasti.

Janssonin sitaateissa korostuvat etenkin ihmis- tai muumihahmojen suhde mereen. Meri kuvataan usein persoonallisena, jopa ikään kuin omana hahmonaan. Se korostuu erityisen mielenkiintoisesti, kun sitaatit on irrotettu alkuperäisteoksistaan.

Katse horisontin yli sopii hyvin ulkona luettavaksi, sillä se saa lukijan ihmettelemään luontoa uusin silmin.

Lue lisää

Kirja-arvio: Heikki Herlin heräsi 11-vuotiaana isänsä tuskanhuutoon – omakohtainen teos kertoo, millaista on syntyä kultalusikka suussa

Kirja-arvio: Tarina 1120-luvun kiinalaisesta eunukista on vaikutelmaltaan aito, kuin tuokio kiinalaista runoutta

Kirja-arvio: Tommi Kinnusen uutuusromaanissa vahvat mutta hyljeksityt naiset vaeltavat läpi sodan runteleman Lapin

Tänään liputetaan Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi