Arvostelut

Kirja-arvio: Turussahan ovat asuneet ja eläneet likipitäen kaikki suomalaiset kirjailijat – "turkulaisuus näyttäytyy oikullisena mielenmaisemana"

Kirjailijoiden kädenjälki on vahvaa Turussa. Jouko Grönholm yhdistää Kirjojen Turku -teoksessaan Mika Waltarin Neljä päivänlaskua -kirjankin ilmiselväksi Turku-kuvaukseksi.
Kuvat: Wikimedia Commons / Albert Edelfelt, MT:n arkisto, Yrjö Kohonen / Helsingin kaupunginmuseo
Jouko Grönholm: Kirjojen Turku. 336 sivua. Meseta.

Kun lukee turkulaisen toimittajan ja kriitikon Jouko Grönholmin kokoamaa Kirjojen Turku -teosta, tulee vakuuttuneeksi siitä, että Turku on Suomen kirjallisimpia kaupunkeja.

Mikael Agricolasta kansallisrunoilija J. L. Runebergiin, Olavi Paavolaisesta Volter Kilpeen ja Martti Haavioon kirjailijat ovat kaikki asuneet, opiskelleet, eläneet, kirjoittaneet – ja palanneet uudestaan Turkuun.

Vaikuttava nimilista. Hauskoja, elämänmakuisia kertomuksia Leena Landerista Elias Lönnrotiin ja nuoreen Friedebert Tuglasiin. Turkulaisuus näyttäytyy Grönholmin sanoin "oikullisena mielenmaisemana".

Tuo mielenmaisema ja tutut kaupunginosat toistuvat vaikkapa dekkaristi Reijo Mäen luoman Jussi Vares -hahmon kulkuna Turun Patterinhaasta Kakskertaan, ja Vasaramäkeen – Koroisllekin.

Grönholm on yhdistänyt myös Mika Waltarin Neljä päivänlaskua -teoksen ilmiselväksi Turku-kuvaukseksi. Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessäkin on kuriositeettina Turku-jakso.

Kirjailijoiden aakkoset ovat Agricolasta kirjastonhoitaja Åbergiin.

Grönholm pudottelee nimiä ja teoksia. Turkulaiselle ja Turkua tuntevalle mielenkiintoinen teos.

Kirjaan voi sukeltaa novellimaisesti, mistä tahansa luvusta ja kirjailijasta. Tutuista nimistä paljastuu yllättäviä piirteitä. Esimerkiksi turkulaisrunoilija Jarkko Lainetta kiinnostivat kaiken maailman merkillisyydet. Lainetta tituleerataan Draculan suomennoksen takakannessa "maan johtavaksi vampyyriasiantuntijaksi". Sittemmin runoilijana paremmin tunnetun Laineen oma romaani Vampyyri on ennen kaikkea rosoista parodiaa.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Suomessa 265 uutta koronatartuntaa – tauti levinnyt Turun opiskelijapiireissä

Turun Pansiontien tulipalosta leviää myrkyllistä savua – lähialueen asukkaita neuvotaan sulkemaan ikkunat ja ilmanvaihto

Turku testaa pilottikokeilla sataman koronaneuvontapisteitä – pisteillä tarjotaan testiä Ruotsista tuleville

IS: Skopjen-lennon koronatartuntojen määrä nousi