Arvostelut

Elokuva-arvio: Mulan ansaitsisi ison valkokankaan, mutta joudumme tyytymään Disneyn suoratoistopalveluun

Disneyn tuorein live action -elokuva sai viimein ensi-iltansa myös Suomessa Disney+ -suoratoistopalvelussa.
Disney Enterprises, Inc.
Pitkän näyttelijänhaun jälkeen Mulanin rooliin valittiin kiinalais-amerikkalainen Yifei Liu.

Kun Kiinan keisari määrää jokaisesta perheestä yhden miehen taistelemaan pahaa Böri Khanin armeijaa vastaan, rientää innokas tyttö Hua Mulan perheensä luota mukaan taisteluun, johon hänen isänsä oli tarkoitus lähteä.

Harjoitusleirillä Mulan astuu miesten maailmaan ja salaa oikean sukupuolensa kaikilta. Salaisuus kuitenkin paljastuu hänen pelastaessaan sotajoukkonsa, ja Mulan erotetaan. Kuultuaan tulevasta vaarasta, Mulan palaa pataljoonaansa ja kohtaa Böri Khanin.

Elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa jo syyskuun puolella. Kiinalainen yleisö tuomitsi elokuvan, sillä monet olivat tyytymättömiä muun muassa siihen, miten elokuva käsittelee kiinalaisia kulttuurielementtejä. Disney joutui myös arvostelun kohteeksi käyttämällä yhtenä kuvauspaikkana Kiinan Xinjiangia, johon on kerätty ihmisoikeusjärjestöjen mukaan arviolta miljoona etnistä uiguuria ja muuta vähemmistöryhmän jäsentä vankileirimäisiin olosuhteisiin (Yle Uutiset 8.9.2020).

Koronaviruspandemian takia vuoden 1998 animaatioelokuvan live action -versio siirtyi Disney+ -suoratoistopalveluun. Näyttävät lavasteet ja erikoisesti kääntyilevät kuvakulmat eivät ole parhaimmillaan kotikatsomossa, mutta silti Mulan on ehdottomasti Disneyn live action -elokuvien parhaimmistoa, voittaen ainakin viime vuoden Aladdinin ja Leijonakuninkaan. On suuri harmi, ettemme pääse ainakaan Suomessa näkemään sitä isolta valkokankaalta. Televisioruudulta kaikki viehättävyys katoaa.

Lapsiyleisölle Mulan on takuulla erittäin pitkäveteinen. Keveitä lapsille tarkoitettuja huumorikohtauksia tuskin oli nähtävillä lainkaan. Silti muutama kohtaus sai nauramaan ääneen, mutta ei yhtä samalla tavalla kuin animaatioversio. Live action muutenkin tuntuu olevan tehty hieman vanhemmalle yleisölle.

Yifei Liu on oiva valinta pääroolin esittäjäksi, mutta muu näyttelijäkaarti tuntuu olevan täysin eksyksissä. Varsinkin keisarin roolia esittävä Jet Li oli aikamoinen vahapatsas.

Vaikka elokuva kantaa nimeä Mulan, voisi se olla mikä tahansa toimintaspektaakkeli, sillä se poikkeaa paljon alkuperäisestä animaatiosta. Esimerkiksi Mushu-lohikäärmettä ei live action -versiossa nähdä ollenkaan. Lohikäärmeen sijaista elokuvassa lentelee feenikslintu. Lisäksi animaatioversiosta poiketen Mulan jo omaa ketteryyden ja taisteluinnon ennen harjoitusleirille lähtöä. Eroavaisuudet animaatioon nähden ovat paikoitellen myös hyvin minimaaliset. Animaatiossa yritetään saada nuolta puutolpan päältä, kun taas tässä versiossa yritetään päästä vuoren huipulle vesiämpärien kanssa. Tällaiset muutokset avaavat kuitenkin aivan uudet silmäT tarinaan, eikä se onneksi noudata animaation tuomaa juonta ärsyttävän millin tarkasti, kuten Leijonakuningas teki.

Animaatiossa Shan Yu, joka on muuten muutettu Böri Khaniksi live actionissa, menehtyy rakettien räjähdykseen. Tässä versiossa pahis ei saa yhtä huvittavaa loppua.

Mulan ensi-illassa tänään 4.12.2020 Disney+:ssa.

Jasin Boland / Disney Enterprises, Inc.
Elokuvan ensi-illan jälkeen Disney-yhtiö sai paljon kritiikkiä muun muassa kiinalaisilta.
Lue lisää

Clint Eastwood teki elokuvan nuoresta naisesta, josta kuoritui ammattinyrkkeilijä – tänään televisiossa nähtävä elokuva voitti neljä Oscaria

Kommentti: Tuleva elokuvavuosi saattaa olla näyttävä

Elokuva-arvio: Alkoholisoituneen käsikirjoittajan ansiosta Citizen Kanesta syntyi yksi kaikkien aikojen parhaimmista elokuvista – Mank kertoo hienon tarinan vanhasta Hollywoodista

Elokuva-arvio: Kuinka pitkälle vitsin voi viedä, ennen kuin joku alkaa itkeä? Naurun varjolla -elokuvassa sukelletaan stand up -maailmaan