Arvostelut

Kirja-arvio: Perheenäidin Saksan muistoista hyötyy enimmäkseen kirjailija itse, mutta se antaa lukijoille hyviä vinkkejä

Matkalla jossain Saksassa on sekoitus muistoja ja historiaa.
Kuva: MT
Tuula Vainikainen: Matkalla jossain Saksassa. 207 sivua. Avain. Kuvassa Berliinin televisiotorni (Berliner Fernsehturm) Alexanderplatzilla.

Koronapandemia esti Tuula Vainikaisen säännölliset Saksan matkat, joten hän kirjoitti vuosien muistot yksiin kansiin. Tietokirjailija, historian maisteri, tiedottaja ja neljän lapsen äiti on reissaillut hänelle rakkaassa Saksassa enimmäkseen autolla yhdessä puolisonsa ja perheensä kanssa. Yöpymiset on vietetty loma-asunnoissa eri puolilla maata.

Vainikaisen kirjaa luulee aluksi jonkinlaiseksi iloiseksi matkaoppaaksi, mutta se osoittautuukin päiväkirjamaiseksi historiankirjaksi. Saksan historiaa käydään läpi yhtä paljon kuin matkamuistoja, ja lähes koulun oppikirjamainen teksti vaatii lukijalta keskittymistä. Matkaosuuksista uupuu huumori ja aluksi ne ovat hyvin pitkästyttäviltä, ja matkat tuntuvat olevan liiankin täydellisiä. Vainikainen saa onneksi kirjan etenemään parempaan suuntaan, ja saa aikaan mieleenpainuvia hetkiä, joista ehkä paras hetki kohdataan rajanylityksessä Sveitsin ja Saksan rajalla. Lisäksi Vainikaisen ja hänen puolisonsa mukana matkaavien lapsien kanssa matkustaminen ei osoittaudukaan aina kovin helpoksi, ja saksalaisissa sairaaloissa käydään useampaankin kertaan.

Kirjassa käydään läpi paljon saksalaisia ravintoloita, kahviloita ja nähtävyyksiä, mutta myös kirkkoja ja hautausmaita. Lukija saa kirjasta hyviä vinkkejä muun muassa erilaisista ruokapaikoista ja pienistä kylistä. Silti muistoista hyötyy itse kirjailija, sillä omat matkamuistot ovat kuitenkin itselleen ne kaikkein tärkeimmät. Ihmiset matkustavat kukin omalla tavallaan. Esimerkiksi kirkot ja hautausmaat eivät välttämättä kuulu kaikkien lukijoiden mielenkiinnon kohteisiin.

Loppupuolella Berliinistä mainitaan isosti, mikä saattaa olla tutuin asia lukijoille. Sieltäkin saa poimittua mielenkiintoisia vinkkejä, jotka ei kaikki ole matkaoppaiden kuuluja turistinähtävyyksiä.

Kirjan muutaman kuvan avulla Vainikaisen teksti avautuu hieman enemmän. Ilahduttavan väriset matkakuvat todellakin herättävät matkakuumeen. Matkoja on tehty niin moneen paikkaan, että Saksan kartastakin on suuri hyöty.

Lue lisää

Ihmiset haluavat muuttaa pois suurten kaupunkien keskustoista Saksassa

Afrikkalainen sikarutto pääsi kahteen sikalaan Saksassa

Brexit ei pilannut bisnestä: Suomalaisen sahatavaran vienti Britanniaan yli tuplaantui alkuvuonna

Saksa aikoo höllentää matkustusrajoituksia Britanniasta ja Intiasta matkaaville