Erä

Elitistisenä pidetty laji kietoi Kari Hietalahden pauloihinsa: "Uistelu on vain ajanvietettä, perhokalastuksessa on ikuisesti opeteltavaa"

Näyttelijä Kari Hietalahti rakastaa perhokalastusta, mutta hän pystyy yhä tarttumaan myös virveliin ja syö pyytämiään kaloja – tosin harkitusti.
Ossi Lahtinen
Kari Hietalahti on kalastanut koko ikänsä, mutta perhokalastuksesta hän innostui vasta kymmenen vuotta sitten.

Näyttelijä Kari Hietalahti on ollut koko ikänsä innokas kalastaja, mutta kymmenen vuotta sitten hän perehtyi perhokalastukseen tv-sarjassa "Kenraali Pancho & Pojat Pohjoiskalotilla" ja jäi kulttikalastuslajin pauloihin. Hietalahti ja näyttelijä Tommi Korpela alkoivat sarjassa opetella perhokalastusta, ja opintie jatkuu yhä.

"Siinä, miten jokea luetaan, on loputtomasti oppimista", hän sanoo.

Hietalahti ei kuitenkaan ole niin puhdasoppinen perhokalastaja, ettei hän enää koskisi virveliin.

"Olen Savonlinnasta kotoisin ja siellä kalastettiin virvelillä, ei siellä oikein myytykään perhovehkeitä", hän sanoo.

"Uistelen Saimaalla edelleen kuhaa ja joskus nakkelen Itämerellä uistinta. Mutta uistelu on vain ajanvietettä, perhokalastuksessa on ikuisesti opeteltavaa."

Monet perhokalastajat päästävät pyytämänsä kalat takaisin jokeen. Hietalahti kertoo syövänsä kaloja, mutta valikoidusti.

"Joka kerta, kun reissussa ollaan, niin kaloja syödään. Mutta esimerkiksi naaraskaloja en ota lainkaan. Isot päästetään pois ja nuoria koiraita syödään. Jos kaikki ottaisivat ylös pyydystämänsä kalat, se olisi katastrofi joelle."

Hietalahti hehkuttaa, että perhokalastajat ovat sosiaalinen yhteisö. Joen rannalla oleskelu ja uusiin kalastajiin tutustuminen on osa lajin viehätystä.

"Perhokalastusta pidetään elitistisenä ja jollain lailla mystisenä lajina. Mutta jos me olemme oppineet perhokalastamaan, kuka vain oppii sen."

Hietalahti kirjoitti jo tv-sarjan aikana kalastuskirjan, mutta tänä keväänä ilmestyy Hietalahden ja Korpelan yhdessä tekemä kirja perhokalastuksesta. Se perustuu Hietalahden mukaan lajin mestareiden haastatteluihin, mutta siinä on myös "höpöä".

"Olemme haastatelleet kirjaa varten Suomen parhaita perhokalastajia ja selvittäneet vastauksia niihin tyhmiin kysymyksiin, joihin mestarit eivät yleensä viitsi vastata."

Lue lisää