Lumeton talvi haittasi metsästystä – valkohäntäpeuroja metsästettiin siitä huolimatta ensimmäistä kertaa ikinä hirviä enemmän - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Erä

Lumeton talvi haittasi metsästystä – valkohäntäpeuroja metsästettiin siitä huolimatta ensimmäistä kertaa ikinä hirviä enemmän

Valkohäntäpeuran saalismäärä kasvoi edelliskaudesta noin 15 prosenttia, ja oli jälleen ennätyksellisen suuri.
MT riistakamera
Päättyneellä metsästyskaudella valkohäntäpeuran saalismäärä ylitti ensimmäistä kertaa kaadettujen hirvien lukumäärän.

Pienten hirvieläinten, eli valkohäntä- ja kuusipeuran sekä metsäkauriin metsästyskausi päättyi helmikuun puolivälissä. Koko maassa saaliiksi saatiin noin 60 500 valkohäntäpeuraa, 127 kuusipeuraa ja noin 15 300 metsäkaurista. Suomen riistakeskuksen mukaan saalismäärät kasvoivat aikaisemmasta, vaikka lumeton talvi haittasi monin paikoin jahtia.

Valkohäntäpeuran saalismäärä kasvoi edelliskaudesta noin 15 prosenttia, ja oli jälleen ennätyksellisen suuri. Päättyneellä metsästyskaudella valkohäntäpeuran saalismäärä ylitti ensimmäistä kertaa kaadettujen hirvien lukumäärän.

Kaadetuista peuroista 51 prosenttia oli vasoja, ja aikuisista saalispeuroista 52 prosenttia oli naaraita. Myönnetyistä pyyntiluvista käytettiin noin 77 prosenttia. Valkohäntäpeurakanta on voimakkaasti painottunut lounaiseen Suomeen ja eniten peuroja kaadettiinkin Varsinais-Suomen riistakeskusalueella.

Tiheän peurakannan alueilla lounaisessa Suomessa alueelliset riistaneuvostot ovat asettaneet tavoitteeksi peurakannan leikkaamisen.

Suomen riistakeskuksesta huomautetaan, että kuluva talvi oli peuranmetsästyksen kannalta poikkeuksellisen vaikea, koska vahtimismetsästystä helpottavaa lumipeitettä ei juurikaan ollut.

"Päättyneelle kaudelle asetettua kaatomäärätavoitetta ei haastavien lumiolosuhteiden vuoksi saavutettu, mutta kokonaissaalismäärä nousi huomattavan korkeaksi, mikä on kiitettävä suoritus metsästäjiltä ja tukee asetettuja kannanhoidon tavoitteita", Suomen riistakeskuksen riistapäällikkö Antti Impola sanoo tiedotteessa.

Pienimmän hirvieläimemme metsäkauriin saalismäärät ovat olleet viime vuosina voimakkaassa kasvussa. Päättyneellä kaudella saalismäärä kasvoi noin 20 prosenttia edelliskaudesta. Saalista saatiin kaikilla Suomen 15:sta riistakeskusalueella.

Lue lisää

Ylenpalttinen valkohäntäpeurakanta koettelee maanomistajan kärsivällisyyttä – "Osa viljelijöistä on sitä mieltä, että ampukaa kaikki monttuun"

Kaurispukeille katettiin pitopöytä – makean ja suolaisen yhdistelmä on vastustamaton

Valkohäntäpeurakannan kasvu pysäytettiin – seuraavaksi tavoitellaan kannan koon pienentämistä

Vasemmistoliiton Jari Myllykoski ehdottaa muutosta metsästysasetukseen: Yhdellä valkohäntäpeuran pyyntiluvalla pitäisi voida kaataa kolme vasaa