Erä

Hirvieläinkolarin vaara vaanii myös kesällä – jos eläin lähtee karkuun, muista aina jättää näkyvä merkki kolaripaikalle

Merkkaamiseen voi käyttää vaikka muovipussia, kunhan merkin jättää oikeaan kohtaan. Oikein tehty merkkaus vähentää vapaaehtoisvoimin toimivan suurriistavirka-avun työtaakkaa.
Jaana Kankaanpää
Kolarin sattuessa on tärkeää varoittaa heti muuta liikennettä, siirtää auto sivuun ja huolehtia kolarissa mahdollisesti loukkaantuneista.

Hirvi- ja peuraeläinkolareita sattuu eniten syksyisin, mutta kesälaitumille suuntaavan kuljettajan kannattaa olla tarkkana liikenteessä myös kesällä.

Erityisesti nuoria keväällä emästään vieroittautuneita hirvieläimiä on alkukesästä liikkeellä paljon.

Kolarin sattuessa on tärkeää varoittaa heti muuta liikennettä, siirtää auto sivuun ja huolehtia kolarissa mahdollisesti loukkaantuneista.

Muista ilmoittaa hirvieläinkolarista soittamalla yleiseen hätänumeroon 112, josta tieto välitetään eteenpäin paikalliselle suuriistavirka-avulle. Jos näit, mihin suuntaan eläin lähti kolarin jälkeen, muista kertoa myös siitä tai muista yksityiskohdista.

Alkusäikähdyksestä toettuaan moni unohtaa merkitä kolaripaikan. Merkiksi voi jättää esimerkiksi aurauskeppiin, oksaan, kaiteeseen tai muuhun näkyvään paikkaan kiinnitetyn muovipussin tai -pullon, jos autossa ei ole paperille tulostettua riistaonnettomuusmerkkiä.

Olennaista on, että merkin jättää siihen kohtaan, missä kolari tapahtui. Näin koira saa hajujäljen heti, mahdollisesti kolarissa loukkaantunut eläin löytyy nopeammin, eikä vapaaehtoisesti toimivalta suuriistavirka-avulta mene aikaa hukkaan.

Lue lisää vinkkejä kolaritilanteessa toimimiseen: Osaatko toimia oikein, kun hirvieläin pamahtaa peltiin? Näin asiantuntija neuvoo merkitsemään kolaripaikan, jotta loukkaantunut eläin löydetään

Lue lisää

Hätävilkun käyttöön höllennys – Lakimuutoksen myötä hätävilkulla voi varoittaa muita autoilijoita myös auton ollessa liikkeessä

Metsästysaikaan hirvi voi rynnätä tielle paetessaan henkensä edestä, varaa autoosi tämä apu pahimman varalle

Hirvijahti alkaa lauantaina, autoilijoiden syytä hiljentää vauhtia ja varoa sekä metsästyskoiria että hirviä – tahallaan ei koiran päälle saa ajaa

Joka kolmas autoilija on ollut läheltä piti -tilanteessa hirven tai peuran kanssa – kolaririski kasvaa erityisesti syksyllä