Erä

Hirvieläinkolarin vaara vaanii myös kesällä – jos eläin lähtee karkuun, muista aina jättää näkyvä merkki kolaripaikalle

Merkkaamiseen voi käyttää vaikka muovipussia, kunhan merkin jättää oikeaan kohtaan. Oikein tehty merkkaus vähentää vapaaehtoisvoimin toimivan suurriistavirka-avun työtaakkaa.
Jaana Kankaanpää
Kolarin sattuessa on tärkeää varoittaa heti muuta liikennettä, siirtää auto sivuun ja huolehtia kolarissa mahdollisesti loukkaantuneista.

Hirvi- ja peuraeläinkolareita sattuu eniten syksyisin, mutta kesälaitumille suuntaavan kuljettajan kannattaa olla tarkkana liikenteessä myös kesällä.

Erityisesti nuoria keväällä emästään vieroittautuneita hirvieläimiä on alkukesästä liikkeellä paljon.

Kolarin sattuessa on tärkeää varoittaa heti muuta liikennettä, siirtää auto sivuun ja huolehtia kolarissa mahdollisesti loukkaantuneista.

Muista ilmoittaa hirvieläinkolarista soittamalla yleiseen hätänumeroon 112, josta tieto välitetään eteenpäin paikalliselle suuriistavirka-avulle. Jos näit, mihin suuntaan eläin lähti kolarin jälkeen, muista kertoa myös siitä tai muista yksityiskohdista.

Alkusäikähdyksestä toettuaan moni unohtaa merkitä kolaripaikan. Merkiksi voi jättää esimerkiksi aurauskeppiin, oksaan, kaiteeseen tai muuhun näkyvään paikkaan kiinnitetyn muovipussin tai -pullon, jos autossa ei ole paperille tulostettua riistaonnettomuusmerkkiä.

Olennaista on, että merkin jättää siihen kohtaan, missä kolari tapahtui. Näin koira saa hajujäljen heti, mahdollisesti kolarissa loukkaantunut eläin löytyy nopeammin, eikä vapaaehtoisesti toimivalta suuriistavirka-avulta mene aikaa hukkaan.

Lue lisää vinkkejä kolaritilanteessa toimimiseen: Osaatko toimia oikein, kun hirvieläin pamahtaa peltiin? Näin asiantuntija neuvoo merkitsemään kolaripaikan, jotta loukkaantunut eläin löydetään

Lue lisää

Yle uutiset: Hirvi ja vielä syntymättömät vasat menehtyivät kolarissa Outokummussa

Hirvieläinkolarit lisääntyivät – valkohäntäpeurojen ja metsäkauriiden kanssa kolaroitiin yli 12 000 kertaa, toukokuussa liikenteessä pitää varoa etenkin kauriita

Maaseudulla asuvien ihmisten halutaan sietävän suden lajisuojelua mihin hintaan hyvänsä

Kolmijalkaisen suden juoksu loppui Punkalaitumella