Erä

Suomeen istutetaan tänä vuonna 129 000 gramman painoista ankeriaanpoikasta

Ankeriaat matkustivat Suomeen Englannista.
Tapio Gustafsson/Kalatalouden keskusliitto
Istutettavat ankeriaan poikaset ovat noin 10 sentin pituisia ja noin gramman painoisia.

Suomen vesiin istutetaan tänä vuonna 129 500 ankeriaanpoikasta, joista 60 000 istutetaan rannikkovesiin. Kalatalouden Keskusliitto tuo ankeriaanpoikaset Englannista. Koronaepidemian vuoksi ankeriaanpoikaset saapuvat Suomeen poikkeuksellisesti autokyydillä eivätkä lentäen.

Ankerias on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi.

Se lisääntyy Sargassomerellä Atlantilla. Poikasia ei aikaisemmasta poiketen enää juuri saavu Suomen rannikolle eivätkä ankeriaat pääse nousemaan ylös sisävesien syönnösalueilleen jokien patoamisen vuoksi.

Nyt tehtävillä istutuksilla tuetaan eurooppalaisen ankeriaskannan elpymistä. Poikasmäärissä on ollut lievää kasvua vuodesta 2011 lähtien.

Istutettavat ankeriaat on pyydetty Severnjoesta Englannista, jossa pyynti tapahtuu tarkasti säädellyn SEG standardin (Sustainable Eel Group) mukaisesti. Pyydetyistä lasiankeriaista suurin osa käytetään istutuksiin eri puolilla Eurooppaa ja osa istutetaan pyyntialueen vesistöihin patojen yläpuolelle.

Ankeriaat voivat elää Suomessa kymmeniä vuosia ennen kuin aloittavat 6 000 kilometrin mittaisen kutuvaelluksen Sargassomerelle. Suomalaiset vaellusankeriaat painavat parhaimmillaan 1,5–2 kiloa ja ovat eurooppalaisittain suurikokoisia. Suuresta koosta on todennäköisesti hyötyä pitkällä vaelluksella.

Keskiviikkoaamuna 5.8. kylmäkuljetusautolla Ruotsista Suomeen saapuvat ankeriaanpoikaset ovat olleet karanteenissa Ruotsissa. Ne ovat noin 10 senttimetrin pituisia ja noin gramman painoisia, kuvailee kalastusbiologi Malin Lönnroth Kalatalouden Keskusliitosta.

Lue lisää

Katso miten käärmeenmetsästäjä poimii käärmeen käsin – Etelä-Floridassa burmanpyton on haitallinen vieraslaji

Katso eräohjelmasta miten sujuu pienten hirvieläinten jousimetsästys sekä puupassista että maan pinnalta

Katso jahtivideo: Tunisiassa villisikojen ajometsästyksellä on pitkät perinteet

Katso eräohjelma: "Aikoinaan ei riistaa ruokittu ollenkaan, sitten houkutteluruokittiin ja nykyään vähempikin riittäisi"