Erä

Hirviä ja villisikoja voi ampua samasta passista – tai olla ampumatta, mutta pelisäännöistä pitää kaikkien pitää kiinni

Jos sovitaan, että passiin tulevan villisian voi ampua, on tärkeää ohjeistaa turvalliset ampumasuunnat myös villisikojen varalta, sanoo Metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemi.
Johanna Kokkola
Hirvenmetsästys alkaa koko maassa lauantaina.

Huomenna lauantaina alkaa koko maassa hirvenmetsästys. Vahtimismetsästyksen pelloilla on saanut aloittaa jo 1. syyskuuta, mutta nyt jahti alkaa täydellä teholla metsästyskoirien sekä ajomiesten avulla.

Syksyn ja talven jahdeissa on käytössä yli 47 000 hirvenpyyntilupaa.

Julkisuudessa hirvenmetsästäjiä on kannustettu ampumaan hirvijahdin yhteydessä myös villisikoja.

Suomen Metsästäjäliiton Kymen piiriin kuuluvat Etelä-Karjala ja Kymenlaakso ovat Suomen villisikarikkainta aluetta. Piirin toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemi sanoo, että joissain alueen hirviseurueissa on sovittu, että passiin tulevat villisiat voidaan ampua.

”Tärkeintä on metsästäjien ohjeistus ja turvallisuuden säilyttäminen. Jos sovitaan, että passiin tulevan villisian voi ampua, on tärkeää ohjeistaa turvalliset ampumasuunnat myös villisikojen varalta.”

Hirvijahdin yhteydessä saaliiksi saadut villisiat edustavat melko pientä osaa kokonaissaaliista.

”Suurin osa Suomen villisioista ammuttaneen lumikeleillä hirvijahdin jälkeen tai vaihtoehtoisesti kyttäämällä. Tilanne toki voi muuttua”, pohtii Suomen riistakeskuksen villisika-asioista vastaava riistasuunnittelija Ohto Salo.

Myös Salo korostaa, että villisikojen ampumisesta hirvijahdin yhteydessä on tehtävä yhteinen päätös.

”Tuskin hirvet jäävät sen takia saamatta. Jos seuran mielestä villisikojen ampuminen häiritsee hirvijahtia, voi eläimet jättää hyvillä mielin ampumattakin. Mutta seuran kesken sovituista päätöksistä on yksittäisten passimiesten sekä koiranohjaajien sitten pidettävä kiinni.”

Hirvijahdin yhteydessä kirjataan Oma riista -palveluun myös villisikahavainnot. Salo pitää havaintoja villisian esiintyvyyden ja erityisesti levinneisyyden havainnoinnin kannalta tärkeänä tietona.

Pentinniemi puolestaan suhtautuu havaintoihin epäillen. ”Villisioilla ja hirvillä on eri kulkureitit. Alueella voi hyvinkin olla villisikoja, vaikka niistä ei tehtäisikään havaintoja hirvijahdin yhteydessä.”

Lue lisää

Kommentti: Johtopäätöksiä riistalaukauksen hyvyydestä tai huonoudesta ei pysty tekemään vain lyhyen Facebook-videon perusteella

MT:n lukija kutsui hirveä, joka pettyi nähdessään miehen ja auton – kutsuhuuto koostuu yksinkertaisesta äänteestä

Yli 47 000 pyyntilupaa käytettävissä – täysimittainen hirvijahti alkaa tänään

Hirvijahti alkaa lauantaina, autoilijoiden syytä hiljentää vauhtia ja varoa sekä metsästyskoiria että hirviä – tahallaan ei koiran päälle saa ajaa