Erä

Mieshenkilö ampui kiväärillä teeren metsäautotien tiealueelta ja jäi verekseltään kiinni Taivalkoskella – erätarkastaja kannustaa ihmisiä ilmoittamaan havainnoista välittömästi

Tiedottaminen lisää kiinnijäämisriskiä, kun ihmiset ymmärtävät, että aina joku jää kiinni, valvontaakin on ja ilmoituksia tehdään herkemmin, arvioi erätarkastaja.
Jani Suua
Oulun poliisilaitos suoritti tiistaina paikkatutkintaa Taivalkoskella, missä ammuttiin kiväärillä teeri metsäautotien tiealueelta.

Taivalkoskella mieshenkilö jäi tänään verekseltään kiinni ampuessaan teeren kiväärillä metsäautotien tiealueelta, tiedotti Metsähallituksen erävalvonta Facebook-sivullaan eilen tiistaina.

"Vaikka lumipeite kasvaakin nyt kovaa vauhtia, niin metsäkanalintuja metsästettäessä tulisi nähdä edes sen verran vaivaa, että metsästää rehdisti maaston puolella, kuten metsästyslakikin edellyttää", kommentoi tilannetta Metsähallituksen erätarkastaja Jani Suua.

Oulun poliisilaitos suoritti paikkatutkintaa ja käynnisti esitutkinnan tapauksen johdosta.

Metsästyslain 25. pykälässä todetaan, että riistaeläintä ei saa ampua rautatien tai yleisen tien yli eikä riistaeläimen tai ampujan ollessa tällaisella tiellä. Metsäkanalintua ei saa ampua myöskään linnun tai ampujan ollessa yksityisellä tiellä.

Suuan mukaan valvonnan lisääminen on yksi keino lisätä kiinnijäämisriskiä metsästysrikoksista ja -rikkomuksista.

"Valvonnan lisääminen ei ole kuitenkaan ainoa keino, myös tiedottaminen lisää kiinnijäämisriskiä. Tiedottaminen lisää kiinnijäämisriskiä, kun ihmiset ymmärtävät, että aina joku jää kiinni, valvontaakin on ja ilmoituksia tehdään herkemmin."

Tieltä ampumisesta voi jäädä kiinni kiinni verekseltään, sivullisen silminnäkijän ilmoituksen tai lumikelillä lumeen jääneiden jälkien perusteella, hän luettelee.

"Metsästäjiltä ja muilta kulkijoilta tulee havaintoja tieltä ampumisesta. Näissä korostuu aina se, että ilmoitus tulisi tehdä välittömästi, eikä päivien, viikkojen tai jopa kuukausien päästä."

Suua pitää myös uusien metsästäjien kouluttamista ja vanhojen valistamista tärkeänä.

Lue lisää

Urosmetson ja -teeren talvijahti alkaa tänään – talvinen latvalinnustus sallittiin nyt toisena vuonna peräkkäin

"Haaskaepäilyjä tutkitaan liian usein törkeinä tekoina" – törkeä tekomuoto antaa viranomaisille suuremmat valtuudet käyttää ankaria pakkokeinoja

Karhunkaadon läheltä löytyvältä haaskalta on lyhyt tie raastupaan – "Ohjeistus puuttuu, kuinka pitkä suojaetäisyys haaskaan on pidettävä", sanoo asianajaja

Kostonjoen siika-altaille ravintolasulku iski heti: "Kaupankäynti loppui kuin seinään törmäten"