Erä

Kampa antaa viimeisen silauksen näädännahalle – nahan laatuun vaikuttavat huolellinen nylkeminen ja oikeankokoinen taana

Luonnonvarakeskuksen riistakolmiolaskentatulosten mukaan Etelä-Suomen näätäkanta on taantunut melkein puoleen, kun taas Pohjois-Suomen kanta on melkein kaksinkertaistunut.
Hannu Huttu
Mökin kuistin leveydeltä naruun asetellut näädännahat ovat vaikuttava näky. Etualalla näätämiehet Heikki Väisänen, Hannu Keränen ja Eero Kinnunen, sekä suomenpystykorva Jokitorpan Pessi.

Kevät etenee Suomussalmen Näätälässäkin. Aurinko paistaa korkealta ja sulattaa mökin pihan lumikinoksia.

Kolme miestä istuu mökin kuistilla työn touhussa. Heikki Väisänen asettelee nahkoja taanalle, Hannu Keränen harjaa ja Eero Kinnunen föönaa. Miesten seassa pyörii myös punaturkkinen suomenpystykorva Jokitorpan Pessi.

Kuistin leveydelle aseteltu naru kannattelee kultakurkkuisia turkiksia, kuin helminauhaa. On aika viimeistellä nahat turkishuutokauppaa varten.

Näädän metsästyskausi alkaa nykyään jo elokuun alusta, mutta turkikseksi kelpaava talviturkki on valmis marraskuun tietämillä. ”Mekin aloitetaan pyynti vasta kekriltä”, Hannu sanoo.

Jahtia kestääkin sitten maaliskuun loppuun asti, jolloin metsästysaika päättyi.

Näädän pyynnissä on kaksi toisistaan erilaista tapaa. Rautapyynnissä näätä houkutellaan laatikkoon viritettyihin heti tappaviin rautoihin syöttien avulla. Koirapyynnissä eläintä jäljestetään yöllisiä lumijälkiä seuraamalla ja paikallistetaan näädän päivämakuupaikka.

Lauhemmalla kelillä näätä on usein puun kolossa tai oravan pesässä, kun taas paksun lumen aikaan ja pakkasilla se on monesti maassa lumen alla, kallionkolossa, juurakoiden alla tai maakolossa.

Ampumistilanteeseen pyritään hätistelemällä näätä liikkeelle makuupaikaltaan.

Miehet käyttävät molempia pyyntitapoja. ”Noin kolmasosa saaliista tulee jäljittämällä”, he arvioivat. ”Kahdeksanvuotiaalle Pessille on pyydetty jo vajaa sata näätää", Hannu muistelee.

Hyvä koira onkin korvaamaton apu näädän jäljityksessä.

Näädän pyynnissä on hyvin tärkeää tuntea sen elintavat ja käyttäytyminen. Kymmeniä vuosia näätää pyytäneelle Hannulle on kertynyt valtava tieto ja käytännön kokemus, jota kirjoista lukemalla ei voi oppia.

Tärkeimpiä varusteita lumisissa Kainuun maisemissa ovat riittävän pitkät sukset. Näädän jäljityksessä ne ovat juuri siinä tarkoituksessa, mihin ne on alun perin kehitetty. Niiden on tarkoitus pitää hiihtäjä pehmeän metrisen lumihangen päällä. Pitkän notkean suksen ominaisuudet tulevat esiin juuri upottavassa hangessa. Lumikengät saa unohtaa, sillä umpihankitaival venyy joskus jopa parinkymmenen kilometrin pituiseksi.

Hannun käytössä on pakkaskelille vajaa kolmimetriset tervatut puusukset. Nuoskakelille hän valitsee muoviset. ”Kyllä siellä muovisuksimies kakkoseksi jää, mutta sitten kun se keli lauhtuu, niin muovisuksi toimii”, hän kertoo.

Saaliin käsittely vaatii myös osaamista. Huolellinen nylkeminen ja oikeankokoinen taana, eli nahoituslauta vaikuttavat nahan laatuun, sanoo Hannu. Nahat myös kammataan ja huolitellaan muutenkin ennen myyntiä.

Näädän turkin värityksessä on eroja, jotka vaikuttavat nahan hintaan. Tumma väri on arvokkain. Punakka väri ei ole eduksi.

Hannun mielestä kurkussa oleva kullankeltainen väri on näädällä vuosien mittaan vähentynyt. Sen on korvannut vaaleampi sävy.

Nahat hän myy suoraan kotimaiseen turkishuutokauppaan, joka ottaa neljän euron myynti- ja käsittelypalkkion per nahka. Jos myy nahat ensin välittäjälle, hinta on alhaisempi. Aikana, kun Suomessa ei vielä ollut turkishuutokauppaa, Hannu myi nahkoja hyvällä menestyksellä Tanskan huutokauppaan asti.

"Paras kotimaisessa huutokaupassa maksettu keskihinta on ollut 56 euroa muutama vuosi sitten."

Hannu Huttu
Luonnonvarakeskuksen riistakolmiolaskentatulosten mukaan Etelä-Suomen näätäkanta on taantunut melkein puoleen, kun taas Pohjois-Suomen kanta on melkein kaksinkertaistunut.
Lue lisää

Suomussalmelainen Tuomo Huttu on pyytänyt lähemmäs sata näätää: "Jälkiä seuraillessa ei tiedä väsymyksestä mitään"

Video: Näädänpyynnissä toimii mahdollisimman pahanhajuinen syötti: "Tässä on 10 kiloa kuoretta, uroshirven maksa, 30 kananmunaa, lihamyllystä läpi ja kaksi viikkoa lämpöisessä"

Suomenlapinkoirastakin saa oivallisen jahtikaverin – "Kunhan on intoa, järkeä, pitkä pinna ja paljon aikaa"

Katso video: Suomussalmelaisten metsästäjien käsissä heiluvat kammat ja föönit, kun saaliiksi saatuja näädännahkoja laitetaan myyntikuntoon