Erä

Kauriit ja kettu levittäytyvät laajemmalle, norppa kärsii – ilmastonmuutos ei koettele Suomen riistaeläimiä tasapuolisesti – lämpöstressikin mainitaan

Jos lumi puuttuu, mutta maa on jäässä, ruokaa voi olla paha tonkia.
Lumen ja ravinnon määrä vaikuttaa monen eläimen leviämiseen Suomessa, kun ilmasto lämpenee. Myös ruokinnalla on merkitystä. Kuvassa riistakameran kuvaamia valkohäntäpeuroja Huittisissa.

Moni riistalaji hyötyy talvien leudontumisesta, ja vähitellen niiden elinpiiri laajenee pohjoista kohti. Talvisella lumen paksuudella on eläinten liikkeisiin isompi merkitys kuin pakkasella tai sen puutteella.

Talvien leudontumisesta hyötyvät esimerkiksi metsäkauriit ja valkohäntäkauriit eli valkohäntäpeurat. Niiden kannat ovat kasvaneet Etelä- ja Lounais-Suomessa paikoitellen hyvinkin runsaiksi. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Kaarina Kauhalan mukaan kauriit leviävät rannikkoa pitkin kohti pohjoista ja niitä tulee myös Ruotsista.

Kauriita esiintyy jo Oulussa ja Etelä-Lapissa asti. Itään ja Tunturi-Lappiin niiden leviämistä rajoittaa lumipeite, joka voi talvisateiden lisääntyessä kasvaa nykyisestä.

”Luontaisiin elinalueisiin vaikuttaa lisäksi talviruokinta”, sanoo Kauhala.

Kauriiden elinalueilla myös susien määrät ovat kasvaneet. Susi onkin hivuttautunut idästä länteen todennäköisesti runsaiden kauriskantojen perässä.

Metsän ylväs sarvipää, hirvi, sen sijaan ei ole yksioikoisesti ilmastonmuutoksen hyötyjä tai häviäjä. Pitkäjalkaisena se selviää syvemmässäkin lumessa mutta voi sen sijaan kärsiä lämpöstressistä, jos ilmasto lämpenee. Hirviä on koko Suomessa, harvakseltaan aina Tunturi-Lappia myöten. Lapissakin kannat voivat kasvaa, kun olosuhteet siellä muuttuvat.

Männyn ja koivun taimikoissa ruokailevat hirvieläimet voivat jatkossa aiheuttaa metsänomistajille yhä laajemmilla alueilla päänvaivaa, jos kannat kasvavat. Kauriit taas nyhtävät ylipäätään lehtipuita. Peurat vahingoittavat taimikoita myös tallomalla ja hankaamalla sarvia puihin.

Virosta ja Venäjältä Suomeen tullut villisika on levinnyt eteläisessä Suomessa etenkin Uudellemaalle ja Etelä-Hämeeseen. Satunnaisempi tuttavuus se on muun muassa Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa. Oulun ja Kemin seudulle niitä saattaa eksyä Ruotsin puolelta.

Ilmastonmuutoksen vaikutus villisian liikkeisiin on Kauhalan mukaan kuitenkin arvoitus. ”Villisika hyötyy periaatteessa lumettomasta talvesta, mutta jos maa on jäässä, se ei saa tongittua ruokaa.”

Ruokinta voi vaikuttaa villisian leviämiseen, mutta tuntureille saakka se tuskin leviää. Villisika voi talloa ja syödä lintujen munia, joten metsässä siitä voivat kärsiä maassa pesivät linnut. Useammin haittaa aiheutuu kuitenkin pelloille ja puutarhoille, joiden antimia sika käy verottamassa.

Riistaeläimistä ilmaston lämpeneminen suosii kettua. Tuntureille kettu on levittäytynyt vasta hiljattain, ja samalla se työntää tunturissa elävää naalia ahtaalle.

Metsäjänis kärsii talvien vähälumisuudesta, sillä lumien väistyessä ketun on helppo liikkua ja saalistaa. Valkoisena loistava jänis on lumettomana talvena helppo saalis.

Merialueiden jäätilanteen heikkenemisestä kärsii itämerennorppa. Norpan poikasen, kuutin, selviäminen elossa vaatii jään päällä olevan lumipesän.

Norpat ovat jo vetäytyneet Perämerelle, etelämpänä Suomenlahdella tai Saaristomerellä niitä on enää hyvin vähän. ”Toistaiseksi Perämerellä jäätä vielä on, mutta sen väheneminen voi koitua norpan kohtaloksi.”

Kauhala uskoo, että ilmaston muuttuminen sekä hyödyttää että haittaa riistaeläimiä.

Kun talvi lyhenee, se voi helpottaa ravinnon saantia, vähentää talveksi kerrytettävän vararavinnon tarvetta ja lyhentää aikaa, jolloin liikkuminen on vaikeaa. Talveen sopeutuneet lajit taas kärsivät ja vetäytyvät kohti pohjoista.

Lue lisää

"Minkkituotanto palannut kannattavaksi" – Saga Furs: Ketun osalta tilanne ei ole yhtä hyvä

Euroopan komission puheenjohtaja: "Tärkein tehtävämme on nopeuttaa rokottamista maailmanlaajuisesti"

Ilmastonmuutos etenee ja suurvallat mellastavat Pohjoisella napapiirillä – Suomi uudisti arktisen strategiansa vastatakseen haasteisiin

Villisika pidetty kurissa