Erä

Viljaruokinnan kieltäminen sorsastajilta on edelleen ministeriön tähtäimessä – esitys ei saa tukea jahteja järjestävältä viljelijältä

Ministeriön erityisasiantuntija epäilee, että metsästäjäkohtainen saaliskiintiö ei todennäköisesti vähentäisi motivaatiota kaataa viljaa vesistöön.
Seppo Samuli
Asetusesitys kävi viime keväänä lausuntokierroksella ja tavoitteena oli, että kielto olisi toteutunut tästä syksystä alkaen kolmen vuoden kokeiluna.

Maa- ja metsätalousministeriö jatkaa esityksen valmistelua, joka tähtää ravintohoukuttimien käytön kieltämiseen vesilinnustuksessa, vahvistaa ministeriön erityisasiantuntija Janne Pitkänen.

Asetus kävi viime keväänä lausuntokierroksella ja tavoitteena oli, että kielto olisi toteutunut tästä syksystä alkaen kolmen vuoden kokeiluna. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Ministeriö perusteli esitystään sillä, että lintujen houkuttelu viljaruokinnan avulla ammuttavaksi, on vaikuttanut merkittävästi taantuvien lajien kantoihin.

Esitys herätti jonkin verran keskustelua, mutta ennen muuta se jakoi ihmiset kiellon vastustajiin ja puolustajiin. Pornaisissa asuvalta Mikko Hallalta esitys ei saa tukea. Halla on luomuviljelijä, jonka tilan tulovirroista fasaani- ja sorsajahdit muodostavat osan.

”Minusta kiellon sijaan olisi perusteltua kehittää vesilintujen metsästystä valistuksella. Kieltoesitys tuli aivan puskista.”

Hän muistuttaa, että paluuta entiseen aikaan ja entisenlaiseen metsästykseen ei ole. ”Yhä harvemmalla metsästäjällä on mahdollisuuksia porkata rantoja saalista etsien. Kosteikot keskittävät metsästystä, mikä parantaa metsästyksen sosiaalista kestävyyttä. Tarkat ampumapaikat ja sovitut jahtisäännöt lisäävät aseturvallisuutta. Riista saadaan myös varmasti talteen, koska apuna on lähes aina noutavia koiria.”

Hallasta metsästäjäkohtainen saaliskiintiö olisi varteenotettava vaihtoehto kieltämisen sijaan.

”Toki kiintiön ulkopuolelle pitäisi jättää kohteet, missä metsästetään kasvatettuja sorsia, ei villilintuja. Se ohjaisi ja kannustaisi kokonaisvaltaisemmin kohtuuteen.”

Metsästyskiintiöt eivät saa ministeriön Pitkäseltä kannatusta. Hän epäilee, että metsästäjäkohtainen saaliskiintiö ei todennäköisesti vähentäisi motivaatiota kaataa viljaa vesistöön.

”Kiintiöt eivät todennäköisesti vähentäisi saaliiksi saatujen taantuvien ja harvalukuisten lajien määrää, sillä metsästäjät saavat näitä lajeja saaliiksi vain yksittäisiä lintuja.”

Kiintiöperusteisen rajoituksen valvonta olisi myös vaikeaa, koska valvovilla viranomaisilla ei ole toimivaltuuksia tarkastaa esimerkiksi metsästäjän reppua, venettä tai ajoneuvoa ilman epäilyä rikoksesta.

Jos valvovien viranomaisten toimivaltuuksia lisättäisiin, se palvelisi metsästyksenvalvontaa laajasti. ”Mutta ei poistaisi vesilintujen viljaruokinnan monia suoria ja epäsuoria haittoja”, sanoo Pitkänen.

Hän myös huomauttaa, että valvonnan kannalta ruokintapaikan rakenteet ja viljamäärä on sivullistenkin helpompi havaita kuin iltahämärässä reppuun sujahtanut saalis.

Asetusesityksessä ei olla kieltämässä lintujen ruokintaan, vaan ruokinnan hyödyntäminen pyyntitarkoituksessa.

Halla ihmettelee, että asetusesityksessä ei kuitenkaan määritelty mitään metrimäärää miten kaukana ihmisen tarjoamasta ravinnosta pitää olla, jotta metsästys olisi luvallista.

”Jos samalla järvellä joku päättää ruokkia lintuja ja joku toinen aikoo metsästää, miten toimitaan?”

Pitkänen sanoo, että tällä hetkellä etäisyyden määrittely metreissä ei näytä käytännössä kovinkaan toimivalta tai tarpeelliselta. Ratkaisevinta on metsästäjän tietoisuus ravintohoukuttimen olemassaolosta.

”Sorsalle tai karhumetsälle voi lähteä turvallisin mielin, jos on puhtaat jauhot pussissa ja vilpitön mieli.”

Kimmo Haimi
Backaksen Erädaamit -metsästysseuran naiset Heli Koivuniemi (vas.), Mireka Kantanen, Mari Virtanen, Sanna Ruokonen ja Leila Heijola tulivat sorsajahtiin Mikko Hallan vieraiksi. Hallan vieressä myös seuran jäsen Johanna Ratia.
Lue lisää

Sorsajahtien järjestäjä toivoo, että sorsastuksen ravintohoukutinkieltoa ei runnottaisi läpi väkisin – " Se on sitten oman keskustelunsa paikka, jos tavoitteena on lopettaa vesilintujen metsästys tietyllä alueella Suomessa"

Kaikkien lintujen metsästys on kielletty Salon tartuntavyöhykkeellä – katso kartalta tarkka sijainti

Vesilintujen muuttoa yritetään palauttaa luontaiseen rytmiin levähdysalueilla – metsästäjien ja lintuharrastajien yhteistyönä, vapaaehtoisesti

5 000 euroa tuloksellisesta villisikajahdista – Suomen Sikayrittäjät palkitsivat ansioituneita metsästysseuroja