Hevoset

"Olemme kauhuissamme": Ravitalli pelkää hukkuvansa kakkaan, kun Fortumin lantapalvelu yhtäkkiä lakkaa

Hevosyrittäjä Raisa Kylliäisen mielestä hevosenlannan ajamista peltoon pitäisi helpottaa. Talleilla ei ole edellytyksiä kompostoida lantavuoria.
Kari Salonen
Hevosyrittäjä Raisa Kylliäisen mukaan Fortumin lantapalvelun lakkautuspäätös tuli todella lyhyellä varoitusajalla. Helmikuun jälkeen on keksittävä jokin paikka, joka ottaa lantaa vastaan kohtuuhintaan.

Ravitalli Tommi Kylliäinen on kuulunut muiden Jokimaan ravikeskuksen tallien tapaan Fortumin HorsePower -lannankeruupalveluun, jonka toiminta lakkaa helmikuussa.

Hevosyrittäjä Raisa Kylliäinen kertoo, että lakkautuspäätös tuli todella lyhyellä varoitusajalla.

"Olemme kauhuissamme. Asia koskettaa niin isoa joukkoa. Olemme kirjaimellisesti kohta paskassa täällä", Kylliäinen toteaa.

"Ei ole mitään paikkaa, joka ottaisi tämmöistä määrää lantaa vastaan. Jos yksi talleista saa lannat johonkin puutarhalle, joka tekee niistä multaa, niin mitäs loput sitten tekevät?"

Kylliäinen toivoo, että lähialueelle nousisi pian biopolttolaitoksia, mutta niitäkin suunnitelmia ovat jotkut asukkaat vastustaneet.

"Olisi hyvä, jos joku saisi jatkossakin hyödyn hevosenlannasta, lämpöarvon talteen."

Kylliäisen mielestä hevosenlannan ajamista peltoon pitäisi helpottaa. Aikoinaan viljelijät hakivat tuorettakin lantaa tallilta, mutta nykysäädösten mukaan lanta pitää patteroida ensin eli käytännössä sen täytyy kompostoitua jopa useampi kuukausi.

"Mun paskalava ei ainakaan vedä kuin maksimissaan toista kuukautta. Mitä sitten, kun se täyttyy? Vuokraanko siirtolavoja pihaan vai missä sitä voidaan seisottaa?"

Kylliäinen kertoo, että Fortumin kuivike- ja lantapalvelu on maksanut tallille noin tuhat euroa kuussa.

"Jos lannasta eroon pääsemisen kustannukset nousevat, harvalla on varaa pitää hevosia. Vaikutukset alalle voivat olla suuret, jos ongelmaa ei saada pian ratkaistua."

Suomen Hevostietokeskus ry kertoo verkkosivuillaan, että lainsäädännön mukaan jokaisella tallilla tulee olla tiivispohjainen lantala, joka on tarvittaessa peitettävissä esimerkiksi pressulla.

Varastointiin käy myös tiivispohjaisen pihaton kuivikepohja tai kontti, joka tyhjennetään säännöllisesti esimerkiksi suurempaan tiivispohjaiseen lantavarastoon.

Lue myös:

Fortum lopettaa kuivike- ja lantahuoltopalvelun tarjoamisen helmikuussa

Lue lisää

Uusiutuvan energian hankkeet lisääntyvät nopeasti Suomessa ja maailmalla – "Puhutaan aivan valtavista investoinneista"

MMM: Hevosenlantaa voi levittää suoraan peltoon kompostoimatta – jos peltokäyttö ei ole mahdollista, useat toimijat ottavat lantaa vastaan

Hevostallit jäivät Fortumin satojen miljoonien kaupan jalkoihin – lopetti hevosenlannan polton jo syksyllä, talleille tieto vasta nyt

Fortum lopettaa kuivike- ja lantahuoltopalvelun tarjoamisen helmikuussa