Hevoset

Suomenhevosen päivänä monta tapahtumaa: Kuopion Suomalaisessa illassa Evartti ja H.V. Tuuri uusivat mittelönsä Savo-ajossa

Neljä suomenhevosjärjestöä julkaisevat maanantaina yhteisen verkkosivuston kansallisrodulle. Suomenhevosta voi juhlia vetämällä lipun salkoon.
Elina Paavola
Kuopion raveissa ajetaan maanantaina pelkästään suomenhevosilla. Suomenhevoset vierailevat monilla paikkakunnilla kylän raiteilla, kaupunkien keskustoissa sekä kouluissa ja palvelutaloissa.

Maanantaina 6. syyskuuta vietetään suomenhevosenpäivää. Samana iltana ravataan Kuopiossa perinteinen suomalainen ilta, jossa kaikki kilpailijat ovat suomenhevoset. Sattumalta ei Kuopio järjestä suomalaista iltaa Suomenhevosen päivänä.

”Anoimme tätä päivää Suomen Hippokselta kilpailukalenterin valmisteluvaiheessa”, paljastaa Kuopion Ravirata Oy:n toimitusjohtaja Marita Huttunen.

Illan aikana ajetaan yhdeksän lähtöä. Avoimen tason Savo-ajossa iskevät yhteen hallitseva ravikuningas Evartti sekä kuninkuuskilpailun kakkonen H.V. Tuuri. Tasoitusajona ajettavassa lähdössä Ciiran Tähti ja Liisan Tulilintu starttaavat tammahyvityksen turvin 20 metriä edempää kuninkuuskilpailun kärkihevosia.

Neljävuotiaiden tammojen Varsakunkku-karsinta peruutettiin vähäisen ilmoittautujamäärän johdosta. Se järjestetään uudestaan 5. lokakuuta Mikkelissä.

”Olemme tyytyväisiä muiden lähtöjen hevosmäärään ja tasoon. Meille on kesätauon jälkeen riittänyt todella hyvin hevosia lähtöihin aiemmissakin raveissa.”

Pohjois-Savo on tunnetusti vahva suomenhevosalue. Vuosien saatossa alueelta on tullut useita absoluuttisella suomenhevoshuipulla menestyneitä suomenhevosia. Kuopio onkin nimennyt suurimman osan illan lähdöistään pohjoissavolaisten menestyjien mukaan. Santeri Dahlia, Vonkaus, Reipas ja kumppanit saivat seurakseen vuoden 2020 ravikuningatar Virin Camillan.

”Nimilistaa kun katselee, ei voi muuta todeta kuin tason laajuuden suomenhevosissa Pohjois-Savossa. Olemme tärkeä tekijä suomalaisessa raviurheilussa”, toteaa Marita Huttunen painokkaasti.

Illan aikana esittelyt vetävät luonnollisesti suomenhevosratsukot. Ruunaruhtinas Stallone ja 70 vuotta täyttävä suomenhevosaktiivi Juhani Pakkanen tarjoavat täytekakkua yleisölle raviradan huolehtiessa kahvitarjoilusta.

Vaikka pääosassa onkin suomenhevonen, haluaa toimitusjohtaja nostaa esiin myös raviurheilun tulevaisuuden toivot.

”Ajamme kummankin ponikategorian Stakes-lähdöt ennen ravien alkua. Lähdöt jäivät ajamatta koronarajoitusten johdosta keväällä.”

Koronarajoitukset ovat tapahtumanjärjestäjän arkea. Kuopion seudulla ei kuitenkaan ole tiukennettuja rajoituksia tapahtumien suhteen.

”Tällä hetkellä koronatilanne vaikuttaa suotuisalle. Seuraamme luonnollisesti koronatilanteen kehittymistä päivittäin”, Huttunen toteaa.

Maanantaina järjestetään Suomen Hippoksen tietojen mukaan ainakin 29 paikkakunnalla suomenhevosilla ohjelmaa. Monilla paikkakunnilla suomenhevoskulkue piristää kuntalaisten arkea.

Lappeenrannassa Etelä-Karjalan eskadroona esittelee suomenhevosia, ja Kaavin hevosystäväinseura on koonnut kirjastoon näyttelyn kansallisrodusta.

Pohjois-Karjalan hevosenomistajat järjestää maanantaina sosiaalisessa mediassa kuvakampanjan.

Lisäksi järjestetään joillain paikkakunnilla talleilla avointen ovien tilaisuuksia, jossa ohjelmassa on esimerkiksi talutusratsastusta tai kärryajelua.

Tämän lisäksi listan ulkopuolella järjestetään kymmeniä vierailuja, jotka eivät ole koronatilanteen vuoksi avoimia kaikille. Markkinointi- ja tapahtumakoordinaattori Hanna Närhinen kertoo, että kymmenien suljettujen ryhmien vierailujen joukossa on esimerkiksi käyntejä kouluissa ja palvelutaloissa.

Lista tapahtumista löytyy Suomen Hippoksen sivulta.

Kaikki neljä suomenhevosjärjestöä – Suomenhevosliitto, Suomenratsut, Suomenpienhevosyhdistys ja Suomen Työhevosseura – julkaisevat maanantaina yhteisen suomenhevonen.fi -sivuston, joka on osa pyrkimystä lisätä suomenhevosen tunnettuutta suuren yleisön keskuudessa ja hankkia rodulle uusia ystäviä, ehkä vähitellen myös omistajia.

Joka kodin pihassa, josta löytyy lipputanko, kannattaa vetää siniristilippu liehumaan kansallisrodulle.

Linkki Hippoksen ja järjestöjen yhteiseen tiedotteeseen järjestöjen yhteistyöstä ja sivustosta.

MT Hevoset
Lue lisää

Hevosia ja poneja kiusaavan polttiaisallergian eli kesäihottuman tutkimus hyödyntää Tähden Piirroksen vertailugenomia – suomenhevosen perimä on avattu tutkimuksen käyttöön

"Lento ei ole myynnissä, vaikka se ei enää senttiäkään juoksisi" – Vuoden voitokkaimman suomenhevosen titteliä tavoitteleva ruuna saattoi aiemmin pysähtyä radalla katselemaan maisemia

Suomenhevonen saa nimikkopäivänä verkkosivut – "Suomenhevonen ja toiminta sen ympärillä on elävän kulttuuriperinnön säilyttämistä"

Kesäsade saapuu mestaruuksiin: Pystyyn hyppivästä suomenhevosesta kasvoi Kuopion luottovossikka ja pian se ottelee historian ensimmäisenä ruunana Työhevosmestaruuksissa

MT Hevoset