Hevoset

Isojoen kimpalle hieno tammavarsa hyvin kohtuulliseen hintaan – "Saatiin heti ensimmäisestä yrityksestä sellainen, joka haluttiin"

Valmentaja Tommi Ala-Nikkolaa harmittaa kasvattajien puolesta ostohintojen taso. "Samaan aikaan tuodaan kilpailevia hevosia, kun meillä on omaa laadukasta kasvatusta", hän totesi.
Rami Marjamäki
Isojokelaisen HeTi Tallin ostama Callela Xplosion oli lauantaina uusissa kotimaisemissa rennon hyväntuulinen, vaikka takana oli paljon ärsykkeitä tuottanut huutokauppapäivä ja ajomatkat ensin Uudestakaupungista Ypäjälle ja sitten Ilmajoelle.

Mieleisen varsan huutaminen sai Timo Tiipiön ja Mika Kunnaspuron huokumaan iloa.

"Saatiin heti ensimmäisestä yrityksestä sellainen, joka haluttiin", Tiipiö kuvasi.

"Sellainen" on vuoden vanha tamma Callela Xplosion (isä Explosive Matter – emä Xanadu Hoss – emänisä S.J's Photo). Se edustaa laadukasta kotimaista ravihevoskasvatusta toisessa polvessa.

HeTi Talli koostuu yhdeksästä Isojoella asuvasta ystävyksestä. Kimpalla oli aiemmin Mr Classico -niminen ruuna, jonka kilpailu-ura jäi kuitenkin kahteen vajaaseen kauteen jalkavamman uusiuduttua.

Sen keulamiehelle Timo Tiipiölle hevoset ovat tuttuja jo lapsuuden kotoa, sillä isä Heikki Tiipiö oli aktiivinen harrastajavalmentaja.

Sitten ehdittiin olla pari vuotta ilman hevosta. Tiipiö ja Kunnaspuro suuntasivat Ypäjälle hyvin valmistautuneita ilmajokisen valmentajan Tommi Ala-Nikkolan kanssa.

Rukseja oli luettelossa peräti 18 varsan kohdalla. Niitä käytiin iltapäivän aikana läpi ja muutama valikoitui sukunsa ja rakenteensa puolesta huutolistalle.

Tiipiö suunnittelee, että kimpalla tehdään retki katsomaan tammaa ja sen jälkeen päästään pitkästä aikaa seuraamaan Seinäjoelle yhdessä Toto75-ravit paikan päälle.

Callela Xplosionin ovat kasvattaneet Hannu ja Kaisa Nivola Kallelan oriasemalta Uudestakaupungista. Nivolat tuovat varsansa aina Starinitan huutokauppaan. Tänä vuonna myynnissä oli viisi, vain yksi myytiin ennalta.

"Pitkäaikaiset asiakkaat halusivat ostaa varsoista yhden, joten myimme sen sitten jo ennen huutokauppaa", Hannu Nivola perusteli toimintaa, joka sai kritiikkiä huutokauppapaikalla.

Jopa joka kymmenes ilmoitettu varsa ei tullut paikalle myytäväksi. Se vähensi todennäköisesti myös osaltaan huutojen määrää, kun kaikki ostajat eivät tulleet paikalle.

Huutokaupan lopulla pariskunta oli pettynyt. Sama tunne oli luettavissa ja kuului muidenkin ammattimaisten hevoskasvattajien joukosta.

"Näillä hinnoilla tässä ei ole mitään järkeä", Kaisa Nivola summasi.

Hannu Nivolan mukaan kasvattaja voi vain toivoa varsan päätyvän vastuullisiin ja osaaviin käsiin. Jos se aikanaan menestyy radalla, kasvattajarahoista saa kustannuksia takaisin.

Suuri osa myyjistä oli panostanut laadukkaisiin tammalinjoihin ja hyviä jälkeläisnäyttöjä antaneisiin isäoreihin. Moni ei saanut myynnissä kokoon edes astutuksen kuluja.

Esimerkiksi arvostetun isäoriin Love Youn varsamaksu oli tälle kaudelle ilman myyntipalkkiota ja arvonlisäveroa 7 500 euroa. Maatalousyhtymä Härmälän toisen polven kasvatti Jolene Hoss myytiin tuhat euroa halvemmalla.

Kasvatuksen ensimmäiset kustannukset syntyvät emän ostosta. Astutuksesta myyntiin on luonnollisesti hoidettu emätammaa ja sitten sen varsaa kahden ja puolen vuoden ajan.

Lisäksi huutokauppaan valmistelussa on kulunsa. Ne lähentelevät valmentaja–kasvattaja Pia Huusarin mukaan tuhatta euroa, kun mukaan lasketaan eläinlääkärin tarkastus, irtopalakuvaus sekä myyjän osuus kaupan provisiosta ja matkakulut.

Tommi Ala-Nikkola teki 5 500 Callela Xplosionin lisäksi toisenkin onnistuneen huudon. Tamma sai matka- ja treenikaveriksi 7 000 euron hintaan Cassandra Ordenin, joka menee uudelle kimpalle.

Kotimaisen kasvatuksen tulevaisuus huolettaa. "Harmittaa kasvattajien puolesta ostohintojen taso. Samaan aikaan tuodaan kilpailevia hevosia, kun meillä on omaa laadukasta kasvatusta."

Olemme ehkä lajissa liian kiinni kilpailemisen ajattelussa. Monelle omistajalle kuvat ja videot hevosen arjesta sekä mahdollisuus ylipäätään seurata sen elämää tuottavat jo suurta iloa, valmentaja tuumaili.

Ypäjän huutokaupassa nähtiin viime vuodesta pudonneiden hintojen vuoksi paljon sisäänhuutoja.

Uutuus huutokaupassa oli kilpailuoikeuden myynti. Sahara C Lebrity ja Sahara Cinderella nousivat kumpikin 5 000 euroon. Kasvattajat Oskari Mäenpää ja Petra Huhti huusivat ne kuitenkin sisään.

"Laitamme ne perinteiseen liisingiin", Mänepää kaavaili.

Ruotsissa on hyvinkin suosittua vuokrata tammavarsan kilpailuoikeudet nelivuotiskauden loppuun asti, minkä jälkeen se palaa kasvattajille siitokseen.

Hyvä idea oli Mäenpään arvion mukaan vielä liian uusi. "Ainakin meitä tämä kiinnostaa jatkossakin."

Jatkoa kokeilulle kaavaili myös huutokaupan järjestäneen Starinitan toimitusjohtaja Mitja Nummenmaa.

Paikalla oli liput ostaneita noin 400, hevosten myyjät ja toimihenkilöt mukaan lukien 650 henkeä.

Lue lisää hinnoista ja huutojen määristä suhteessa aiempaan:

Ypäjän huutokaupassa jälleen ostajan markkinat – poikkeuksena kaikkien aikojen kallein suomenhevosvarsa, joka meni tyytyväisen Okkolinin talliin

Rami Marjamäki
Eeva Ala-Nikkola ja Callela Xplosion totuttelivat arjen rutiineihin.
MT Hevoset
Lue lisää

Islanninhevoskasvattajat innostuivat raviurheilusta – tämän vuoden huutokaupasta lähti mukaan viisi varsaa ja viime vuonna kolme

Hevosopistolle kritiikkiä huutokauppavarsan myöhäisestä poisjäännistä: "Kysymys ei ole myyntiprovision menetyksestä, vaan asiakkaiden ja toisten myyjien arvostuksesta"

Ypäjän huutokaupassa jälleen ostajan markkinat – poikkeuksena kaikkien aikojen kallein suomenhevosvarsa, joka meni tyytyväisen Okkolinin talliin

"Tälläkin hetkellä olen ainoa ruotsalainen suomalaisten joukossa" – Lisa Mannberg arvostaa Petri Salmelaa ja Mika Forssia

MT Hevoset
Hevosten luetuimmat