Uutiset

Ypäjän huutokaupassa jälleen ostajan markkinat – poikkeuksena kaikkien aikojen kallein suomenhevosvarsa, joka meni tyytyväisen Okkolinin talliin

Myytyjen hevosten keskihinta jäi 6 475 euroon, mikä tarkoittaa kuluineen ja veroineen reilua 8 200 euroa. Vasara paukkasi keskimäärin noin 800 euroa matalammalla kuin viimeksi ennätyshintojen vuonna.
Kaijaleena Runsten
Rockforest Juniperin emä on Graceful Swampin puolisisko ja isä Sämpylän tavoin So Perfect. Hinnaksi tuli 7 000 euroa eli veroineen ja kuluineen noin 8 890 euroa. Se oli siis huutokaupan yleisimmin maksettua mediaanihintaa arvokkaampi varsa.

Teemu Okkolin myhäili tyytyväisenä Ypäjän illassa. Tavoite huutaa Landen Paukun puoliveli toteutui.

Landen Toivo (Tutuari – Paukka – I.P. Lento) olikin huutokauppahistorian kallein myyty suomenhevosvarsa. Vuotiaan hinta kohosi 13 500 euroon. Lämminveriset mukaan lukienkin se kuului illan ainoisiin tähtiin, joiden ostosta oikeasti käytiin kilpaa.

Okkolin ei suostunut spekuloimaan, vieläkö rahkeissa olisi ollut huutaa korkeammallekin.

"Se on erittäin mielenkiintoinen", hän vain vastasi hymyillen.

Väite pitää paikkansa. Vaikka emä ei itse kilpaillut, se on Derbyn ja Pikkukunkun voittaneen Paukun lisäksi jättänyt myös Landen Reinon, joka meni 6-vuotiaana 25,1 ja kilpaili tuolloin Okkolinilla.

Toivo on Jani Suonperän kasvatti, jonka Suvelan talli oli hankkinut ja myi nyt eteenpäin.

Landen Toivo menee tutuista omistajista koostuvalle kimpalle, jossa valmentaja on itsekin mukana.

Toinenkin Okkolinin tavoittelema ori lähti Ypäjältä kohti Orimattilaa.

Nasevasti nimetty Matti (Fiiling – Tuusa – Boker) on jos mahdollista vähintään yhtä kiinnostava, vaikka hinnaltaan peräti edullinen, 2 750 euroa. Sen kolmannen emän Lento-Marin jälkeläisiin kuuluvat muun muassa Peedro 23,1 ja Pedrita 26,1. Pedritan on muun muassa Frankon emä ja Vitterin ja Maurizon emänemä.

Vaikka laadusta pitää ja kannattaa kaiken järjen mukaan maksaa myös hevosissa, Marko Vuolukan lausahdus päti tämän vuoden tärkeimmässä myyntitapahtumassa suureen osaan toteutuneista kaupoista. Ostajan markkinat vallitsivat.

"Ostin hyvän halvalla", itsekin hevosia kasvattava mies kommentoi.

"Tällä oli videolla tosi hieno ravi ja se on jo perusopetettukin."

MAS Hasitall (Mosaique Face – Intensite – Yankee Glide) edustaa MAS Breedingin kasvateille ominaista vahvaa emälinjaa.

Ruotsissa radoilla äärimmäisen menestyneen isäoriin jälkeläisistä ei vielä ole vankkaa näyttöä. MAS Hasitall on Mosaique Facen toista ikäluokkaa. Ensimmäisen hevoset ovat kaikki Ruotsissa.

Ori irtosi hintaan 3 750 euroa. Hinta kattaa lähinnä orinomistajalle menevät sekä tamman astutuksen kulut. Kolgjinien oriin varaus- ja varsamaksu tälle kaudelle olivat yhteensä 28 000 kruunua (2 744 euroa).

Esimerkiksi kauniissa kunnossa oleva, hienosti liikkunut Jolene Hoss (Love You – Yaloumba Hoss – Cantab Hall) sai hinnakseen 6 500 euroa. Arvostetun isäoriin varsamaksu oli tälle kaudelle alvittomana 7 500 euroa, joten Maatalousyhtymä Härmälän kasvatti koki saman kohtalon kuin moni suvukkaiden tammojen ja huippuoriiden jälkeläinen. Edes varsan lähtökohtaiset alkuun saattamisen kulut eivät tulleet katetuiksi.

Perjantain myyntiä kuvasti se, että viime vuoden kalleimman varsan Ignacion (vasarahinta 36 000 euroa) sisar Infinita (Classic Photo – Locksweeper – Lockkeeper) huudettiin sisään 7 500 eurolla. Derby-voittaja Magical Princessin osakasvattaja ja -omistaja Jokikunnan Tila Vihdistä on kasvattanut Infinitan ja tila on sekä Ignacion että vuoden 2019 arvokkaimman varsan Impulson osakasvattaja.

Kun huutoja oli vähän, ei voida tietää, mihin monen varsan hinta olisi voinut asettua, summaili kaupan kulkua yleisesti Pia Huusari.

Syytä myynnin nahkeuteen ei voi laittaa koronarajoitusten syyksi. Paikalla oli olosuhteisiin nähden hyvin väkeä, 650 henkeä myyjät ja toimihenkilöt mukaan lukien. Sen sijaan etähuutojen mahdollisuutta ei edelleenkään oikein osattu hyödyntää.

Huusari toi ja myi yhden varsan, Vanquish Point (RC Royalty – Slender Laday – Smasher). Myyntihinta 10 500 euroa oli kipurajalla.

Huusari muistutti, että kasvattajalle kertyy ori- ja astutusmaksujen sekä emän ja varsan hoidon lisäksi muitakin kuluja.

Pelkästään huutokauppaan valmistelun kulut lähentelevät tuhatta euroa, kun mukaan lasketaan eläinlääkärin tarkastus, irtopalakuvaus sekä kauppaan liityvät maksut ja matkakulut.

Myyjä maksaa huutohinnasta myyntipalkkiota, joka on porrastettu. 5 prosentin provisio arvonlisäveroineen menee enintään 5 000 euron huudoista. Yli 10 000 euron huudoissa myyjän provisio on 1,75 prosenttia.

Myynnissä oli 96 hevosta. Niistä 32 huudettiin sisään, ja kolme hevosta jäi kokonaan ilman tarjouksia.

Viime vuonna vasarahintojen keskiarvo oli Starinitan huutokauppahistorian korkein 7 287,50 euroa. Tänä vuonna siitä jäätiin selväksi, kun keskihinta kipusi vain 6 475,41 euroon.

Huutojen vähäisyyden ja hintojen laskun seurauksena, peräti joka kolmas (33 prosenttia) lämminverinen ja joka toinen suomenhevonen huudettiin nyt sisään. Vuosi sitten osuudet olivat 18 prosenttia lämminverisillä ja kolmannes suomenhevosilla.

Starinitan huutokauppoja on pidetty nyt peräjälkeen vuodesta 1997, ja tämän vuoden keskihinta oli historian kuitenkin kokonaisvertailussa kolmanneksi korkein. Se ylittää selvästi tilastoissa näkyvien kahden vuosikymmenen myyntien keskihinnan, noin 5 265 euroa.

Tehdyistä kaupoista mediaanihinta asettui 5 500 euroon ja se oli kaikkien aikojen toiseksi korkein.

Arvokkaimmat eilen olivat Bluehill´s Ghost (Bar Hopping – Bluehill´s Queen, Super Arnie) ja Walter Wania (Muscle Mass – Mariana, Manofmanymissions). Molemmat irtosivat 20 500 eurolla.

Mikko Kivilän kasvattaman Bluehill´s Ghostin ostaja ei halua nimeään julkisuuteen. Tamma siirtyy Tapio Mäki-Tulokkaalle valmennukseen.

Riina Rekilän Wania racingin kasvattaman Walter Wanian osti Katariina Rauhala.

Islanninhevosia Mäntsälässä laajamittaisesti kasvattavat Anne ja Kaarina Metz olivat huutokaupan ahkerimmat ostajat. He ostivat peräti neljä hevosta: Vanquish Pointin, MAS Hang Onin, Sahara Disturbian ja Graceful Swampin kolmeneljäsosasiskon Rockforest Juniperin.

Myynnissä olin siis vain neljä suomenhevosta. Landen Toivo oli kallein, 13 500 euroa. Sisäänhuudot tapahtuivat hinnoilla 4 250 ja 3 000 euroa.

Uutuus huutokaupassa oli kilpailuoikeuden myynti.

Kaksi Saharan ravitallin kasvattia, Sahara C Lebrity ja Sahara Cinderella, nousivat kumpikin 5 000 euroon, millä Oskari Mäenpää kertoi, että tammat huudettiin sisään.

"Laitamme ne perinteiseen liisingiin", hän jatkoi.

Ruotsissa hyvinkin suosituksi tullut tapa vuokrata vuotiaan tamman oikeudet nelivuotiskauden loppuun asti oli Mäenpään arvion mukaan vielä liian uusi.

"Mutta hyvä kokeilu tämä oli. Ainakin meitä tämä kiinnostaa jatkossakin", hän totesi.

Myös huutokaupan järjestäneen Starinitan toimitusjohtaja Mitja Nummenmaa arvioi, että kilpailuoikeuden myyntiä jatketaan hyvinkin todennäköisesti ensi vuonna.

Tämän vuoden kauppaa leimasi myös, että enemmän kuin joka kymmenes ilmoitettu varsa ei tullut myyntiin.

Varsinkin Ypäjä Saagasta (Vaellus – Ypäjä Eila – Liising) oli kiinnostunut moni, kun sen emä oli ikäluokkansa kärkeä ja pesi kovuudessa oriit ja ruunat.

Suomenhevosmiehenä enemmän tunnettu Vuolukka saapui Ypäjälle vain todetakseen, että listalta ruksattu Saaga olikin myyty ennalta. Tieto oli tullut Starinitalle huutokauppapäivän aamulla, mutta poisjäänti selvisi niin Vuolukalle kuin muille kiinnostuneille vasta paikan päällä.

Nummenmaa harmitteli jo huutokaupan alkaessa sitä, että aiempia vuosi enemmän varsoja oli myyty ennalta.

Samalla pois jäi todennäköisesti myös joukko ostokykyisiä huutajia, mikä olisi lisännyt huutoja ja voinut nostaa useamman varsan hintaa, hän totesi.

Lue myös: Ennakkoon myytyjä enemmän kuin vuosiin

Myyntihinnat on uutisessa ilmoitettu huutohintoina. Niiden päälle ostaja maksaa arvonlisäveron sekä myyntiprovision 30 euroa sekä 2 prosenttia hinnasta arvonlisäveroineen.

Sisäänhuudoista peritään myyjältä neljän prosentin tai vähintään 100 euron provisio.

Jos varsa ei tullut myyntiin, ilmoittautumismaksu 150–200 euroa jää sisään.

Starinitan sivuille ilmestyy alkuviikolla koko huutokaupan tulosluettelo. Verkkosivujen teknisten murheiden vuoksi huudot löytyvät toistaiseksi parhaiten SHKL:n Twitter-sivulta.

Suomen Hippoksen tiedote huutokaupasta

Starinitan sivuilta löytyy myös tilasto aiempien vuosien myynneistä ja hinnoista vuodesta 2001 alkaen

Uutista on täsmennetty 14.9. kello 9:59: mediaani oli tänä vuonna 5 500 euroa, mikä oli kaikkien aikojen toiseksi korkein hinta. Samalla on korjattu, että huutokauppojaon järjestetty vuodesta 1997 mutta keskihinnat on laskettu tilastoon 20 vuoden ajan.

Lue myös:

”Yksivuotissyksy on hyvä hetki myydä varsa”, sanovat Orden-hevosia kasvattavat Liisa ja Kalle Savo

Syksyn 2020 huutokaupassa ostajan markkinat, kasvattajien tunnelmat kaksijakoisia

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Islanninhevoskasvattajat innostuivat raviurheilusta – tämän vuoden huutokaupasta lähti mukaan viisi varsaa ja viime vuonna kolme

Hevosopistolle kritiikkiä huutokauppavarsan myöhäisestä poisjäännistä: "Kysymys ei ole myyntiprovision menetyksestä, vaan asiakkaiden ja toisten myyjien arvostuksesta"

Isojoen kimpalle hieno tammavarsa hyvin kohtuulliseen hintaan – "Saatiin heti ensimmäisestä yrityksestä sellainen, joka haluttiin"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video