Ihmiset & kulttuuri

Valtioneuvosto pyörsi Suomen aiemman päätöksen ja myönsi kesken koronakriisin asevientiluvan Arabiemiraatteihin – Puolustusministerin mukaan kyse ajoneuvojen akselistoista ja vaihteistoista

Asevientiluvat aiheuttivat tiukkaa poliittista keskustelua vuonna 2018.
Kari Salonen
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo, että vientilupapäätöksessä oli kyse ajoneuvojen akselistoista ja vaihteistoista.

Valtioneuvosto on myöntänyt 12. maaliskuuta kokouksessaan asevientiluvan Sisu Akselit oy:lle ja Katsa Oy:lle Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin. Tuotteiden vastaanottaja LLC Cadius valmistaa muun muassa panssaroituja ajoneuvoja.

Päätös tehtiin äänin 16–1. Edellisen kerran aiheesta käytiin vuonna 2018 tiukkaa poliittista keskustelua, jonka päätteeksi Suomi ilmoitti ettei Saudi-Arabiaan tai Arabiemiraatteihin myönnetä uusia asevientilupia.

Asevientilupien myöntäminen Saudi-Arabiaan ja Arabiemiirikuntiin keskeytettiin marraskuussa 2018 Jemenin sodan takia.

Miksi hallitus antoi kesken koronakriisin kahdelle suomalaisyritykselle asevientiluvat Arabiemiraatteihin puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.)?

"Koska yritykset tarvitsevat päätöksen nyt. Ei se ollut ensimmäinen eikä viimeinen puolustustarvikkeiden vientilupapäätös tällä vaalikaudella. Tässä vientilupapäätöksessä oli kyse ajoneuvojen akselistoista ja vaihteistoista."

Lue lisää:

Sako sai luvan viedä tarkkuuskivääreitä lisävarusteineen Uzbekistaniin

Suomen asevienti kasvanut huomattavasti – eniten Suomi vei maailmalle viime vuonna pienaseita

Raportti: Suomesta vietiin aseita ennätyksellisen moneen maahan

Raportti: Suomen asevienti kaksinkertaistui vuosina 2002–2016 – Lähi-itä on aseviennin ykköskohde

Lue lisää