Kahden äänen päässä pääministerin salkusta – Antti Lindtman kuvailee itseään kuudenneksi kenttäpelaajaksi ja tukee Sanna Marinia: "Kun Sanna syksyllä valitaan puheenjohtajaksi, puolueessa johtoon on astunut uusi sukupolvi" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Kahden äänen päässä pääministerin salkusta – Antti Lindtman kuvailee itseään kuudenneksi kenttäpelaajaksi ja tukee Sanna Marinia: "Kun Sanna syksyllä valitaan puheenjohtajaksi, puolueessa johtoon on astunut uusi sukupolvi"

Demareiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja aloitti Maaseudun Tulevaisuuden uutena kolumnistina.
Rami Marjamäki
Antti Lindtman kertoo tukevansa Sanna Marinia.

Eduskunnan suurimman puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) on mies, joka oli viime joulukuussa vain kahden äänen päässä pääministerin paikasta. Sanna Marin vei äänestyksessä voiton ja loppu on historiaa.

Kun Antti Rinne joutui postilakkosotkun päätteeksi eroamaan pääministerin tehtävästä ja demarit miettivät johtoaan uusiksi, Lindtman kävi omien sanojensa mukaan Sanna Marinin kanssa aidon ja rehdin kilpailun puolueen kärkipaikasta.

"Sen jälkeen kun puoluevaltuusto oli päätöksen tehnyt, ilmoitin heti tukevani Sanna Marinia. Tuen hänen valintaansa myös puolueen puheenjohtajaksi."

"Kun Sanna syksyllä valitaan puheenjohtajaksi, puolueessa johtoon on astunut uusi sukupolvi. Olemme eläneet vaikeita vaiheita ja samalla on nähty, että liike elää ajan mukana."

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja kiittelee vuolaasti Rinteen puolueen hyväksi tekemää työtä.

"Hänen kiistaton ansionsa oli, että hän vei puolueen eduskuntavaalien voittoon. Hän loi mahdollisuuden luoda hallitusohjelman, jonka suuntaviivojen mukaan edelleen asioita viedään eteenpäin."

Lindtman on 37-vuotias kolmannen kauden kansanedustaja, joka on jo nuoresta iästä lähtien tiennyt suuntansa olevan politiikan parissa.

"Kun pääsin kolmannella yrittämällä eduskuntaan, eräs silloinen vanhempi kansanedustaja totesi viisaasti: Onni täällä vaihtelee."

Hallitusviisikon keväällä saamaa kansainvälistä huomiota pitää Lindtmanin mielestä arvioida ennen kaikkea kansainvälisen todellisuuden kautta.

"Se, että Suomen poliittisen johdon sukupuoleen kiinnitetään niin suurta huomiota, kertoo ennemmin siitä, että muualla politiikan tasa-arvoistuminen on edelleen kesken. Meillä näytetään tietä siinä ja monessa muussakin asiassa."

Kun Suomeen syntyy seuraavan kerran naisvetoinen hallitus, tie on jo tasattu.

"Viime kädessä meitä arvioidaan tekojen perusteella. Sukupuolten tasa-arvo ei ole meiltä miehiltä millään tavalla pois."

Vaikka politiikassa on aina käynnissä jonkinlaista kuhinaa, eduskunnan suurimman puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja vakuuttaa itse olevansa mitä suurimmassa määrin joukkuepelaaja. Vertaus tulee luontevasti jalkapallossa maalivahdin paikalla pelaavan Lindtmanin suusta.

"Maalivahti tai jääkiekossa se kuudes kenttäpelaaja, joka otetaan tarvittaessa kentälle hyökkäykseen."

Lindtman muistuttaa, että vaikka politiikkaan kuuluu aina pieni kilvoittelu, tulokset syntyvät yhteistyöllä.

"Hyvä ystäväni Maarit Feldt-Ranta sanoi: Jos haluat kulkea nopeasti, kulje yksin. Jos haluat pitkälle, kulje yhdessä."

Vaikka Suomi on joutunut koronakriisin myötä kohtaamaan ennen kokemattoman kriisin, demareiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan mielestä hallitusohjelman tavoitteista on onnistuttu pitämään kiinni.

"Hallituksen suurin tehtävä on viedä Suomi hiilivapaaksi viidessätoista vuodessa ja tehdä se sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla, johon kuuluu samalla taloudesta ja työllisyydestä huolehtiminen. Se on tosi kunnianhimoinen tehtävä."

Koronan myötä tehtävät elvytystoimet mahdollistavat Lindtmanin mukaan samalla hallitusohjelman tavoitteiden edistämisen. Monipuoluehallituksella on aina kipukohtansa.

"Tähän voisi käyttää parisuhdevertausta. Kun kaikki osapuolet itse voivat hyvin ja seisovat omilla jaloillaan, suhdekin voi hyvin. Olen vakuuttunut, että tämä hallitus selviytyy edessä olevista haasteista."

Antti Lindtman aloittaa tänään Maaseudun Tulevaisuuden uutena kolumnistina. Mies arvelee kirjoittavansa vahvasti politiikka edellä.

"Haluan valottaa meneillään olevia tai tulevia valmistelussa olevia asioita. Aiheita riittää, sillä politiikassa on kaiken aikaa jotain meneillään."

Maaseudun Tulevaisuutta hän on seurannut jo pitkään, sillä lehti on MTK:n palveluksessa työskentelevän vaimon työsuhde-etu.

"Ollaan varmaan Vantaan ainoa kotitalous, jonka postiluukkuun tulee sekä Maaseudun Tulevaisuus että Demokraatti."

Lue myös:

Demareiden ryhmäpuheenjohtaja ymmärtää opposition koronatuskaa: "Viikkotolkulla kansalaisten kodeissa nähtiin ruuduilta kuvaa viidestä ministeristä"

Lue lisää

Kaksi uutta kuolemantapausta - THL antanee koronaan liittyvän maskisuosituksen torstaina

Koronaviruksen kokonaan pysäyttävää "hopealuotia" ei ehkä koskaan löydy, varoittaa terveysjärjestö WHO

Maailmalla on varmistettu jo yli 18 miljoonaa koronavirustartuntaa

Yle: THL on suosittamassa kasvomaskien käyttöä julkisissa tiloissa