Lukivaikeuksinen Henna Hännikäinen opiskelee viidettä tutkintoaan ja käsikirjoittaa näytelmiä – aina lukivaikeuteen ei ole suhtauduttu ymmärtävästi: "Vieläkin ahdistaa, kun ajattelen niitä aikoja" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Lukivaikeuksinen Henna Hännikäinen opiskelee viidettä tutkintoaan ja käsikirjoittaa näytelmiä – aina lukivaikeuteen ei ole suhtauduttu ymmärtävästi: "Vieläkin ahdistaa, kun ajattelen niitä aikoja"

Henna Hännikäinen keksi jo teini-ikäisenä, että musiikki auttaa häntä keskittymään hälyisässä luokkahuoneessa.
Carolina Husu
"Lukihäiriö ei ole este, vaan hidaste", painottaa Henna Hännikäinen. Hän on töissä metalliyrityksen sihteerinä, harrastaa teatteria ja auttaa miestään tämän tilalla. Tällä kertaa seurana oli Mörö-koira.

Lukivaikeus ei ole estänyt Kouvolan Anjalassa asuvaa Henna Hännikäistä toteuttamasta unelmiaan. Erilaista oppijuuttaan hän on kuitenkin joutunut perustelemaan useasti paitsi koulussa, myös työelämässä.

Hännikäinen sai lukivaikeusdiagnoosin vasta ammattikoulussa. Jälkikäteen ajatellen kouluvuodet olisivat sujuneet helpommin, jos oikeanlaista apua olisi saanut jo varhaisessa vaiheessa.

Hännikäinen kävi ensimmäisen luokan uudestaan, sillä lukemaan oppiminen ei sujunut. Hän muistelee, että ongelmat alkoivat toden teolla, kun kouluun tuli epäpätevä erityisopettaja.

"Vihasin tukiopetustunteja hirvittävästi, sillä epäpätevä opettaja antoi minulle aina liian vaikeita tehtäviä. Oletan, että hän halusi osoittaa, etten opi mitään, minkä vuoksi hän itse vaikutti tarpeelliselta. Lopulta isä joutui selvittämään tilannetta koululla asti ja toteamaan, että me autamme Hennaa paremmin kotona."

Yläkoulun puolella Hännikäisen koulutie helpottui, sillä hän sai onnistumisen elämyksiä erityisesti taito- ja taideaineissa. Hän myös keksi, että pystyy keskittymään meluisassa luokkahuoneessa paremmin, jos hän saa kuunnella edes toisella korvalla musiikkia.

Yhdeksännellä luokalla piti tehdä valinta, jossa lukivaikeudella oli vaikutusta.

"Lukihäiriö vaikutti siihen, että en todellakaan hakenut lukioon. Muissa tilanteissa olen hakenut sinne, minne olen halunnut, ja olen myös päässyt hakemiini paikkoihin."

Hännikäinen alkoi opiskella koulutuskeskus Salpauksessa matkailupalvelujen tuottajaksi.

Alakoulusta tutut, huonot muistot nousivat pintaan siinä vaiheessa, kun ammattikoulun opettaja kielsi häntä pitämästä musiikkisoittimen kuuloketta toisessa korvassa.

Hännikäisen musiikinkuuntelusta tehtiin valitus koulutuspäällikölle, mutta lopulta episodi päättyikin hyvin, sillä Hännikäisen lukivaikeus diagnosoitiin vihdoin ja viimein. Vuonna 2006 hänellä oli vihdoin todiste siitä, että hänen on annettava opiskella omalla tavallaan ja että hän saattaa tarvita joihinkin asioihin tukea.

Hännikäinen ei ole antanut lukivaikeuden haitata elämäänsä. Matkailupalvelujen tuottajan tutkinnon lisäksi hän on ehtinyt opiskella markkinointiassistentiksi, vartijaksi sekä koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajaksi.

Nykyisin hän on töissä metallialan yrityksen sihteerinä, ja syksyllä hän aloittaa oppisopimuksella työpaikallaan merkonomin opinnot.

Aiemmissa työpaikoissa lukivaikeutta ei aina ymmärretty. Lukivaikeustodistuksesta huolimatta Hännikäistä saatettiin häiritä kesken keskittymistä vaativan työtehtävän.

"Kun sitten tein virheen, meininki oli, että vedetään sitä henkisesti turpiin. Vieläkin ahdistaa, kun ajattelen niitä aikoja."

Musiikin kuuntelun lisäksi Hännikäisellä on monia muitakin keinoja taltuttaa silmissä vilistävät kirjaimet ja numerot.

Vuosituhannen alussa Hännikäinen alkoi kirjoittaa fan fictionia. Koulussa kirjoittaminen tapahtui kynällä paperille, mutta vapaa-ajan harrastuksessa Hännikäisellä olikin käytössä tietokone ja tekstinkäsittelyohjelma.

Microsoft Wordin oikolukutoiminto antoi Hännikäiselle kirjoittajana aivan uutta itsevarmuutta. Kun Word alleviivasi jotain punaisella, Hännikäinen oppi etsimään puuttuvat, ylimääräiset ja väärässä paikassa olevat kirjaimet.

"Aivoni alkoivat tehdä Word-tyylisiä korjauksia muuallakin kuin tietokoneen ruudulla. Edelleen, jos vaikka näen kirjan tekstissä erikoisen sanan, siihen tulee sieluni silmissä punainen alleviivaus. Sitten keskityn siihen sanaan, ymmärrän sen ja jatkan lukemista."

Hännikäinen osaa suhtautua lukivaikeuden aiheuttamiin pikku pulmiin huumorilla.

Hän saattaa esimerkiksi olla kirjoittamassa kauppalistaa, kun joku tulee viereen sanomaan, että pihalla on peura. Silloin Hännikäinen todennäköisesti lisää kauppalistaan peuran.

Erikoisia tilanteita tuottavat myös yksittäiset sanat: esimerkiksi "kompassi" pulpahtaa Hännikäisen suusta muodossa "kompanssi", sillä sana "simpanssi" ilmestyy kummittelemaan väliin.

Hännikäinen on harrastanut lapsesta asti teatteria, eikä lukivaikeus ole koskaan estänyt mitään rakkaaseen harrastukseen liittyvää.

"Teatterissa ei ikinä – siis oikeasti milloinkaan – ole tullut vastaan mitään ennakkoluuloja tai kuittailuja lukivaikeudesta."

Omalle harrastajateatterilleen Uusi Teatteri Utille Hännikäinen on myös käsikirjoittanut näytelmän – ja työn alla on monta uutta käsikirjoitusta.

"Teatteriperheeni tietää, että jos puhun olvien avaamisesta, tarkoitan todennäköisesti ovien avaamista", hän naurahtaa.

Myös Hännikäisen mies on tottunut siihen, että emäntä oppii parhaiten tekemällä. Miehellä on viljelytila, ja Hännikäinen auttaa miestään tarvittaessa.

"Hän tietää, ettei kannata selittää, miten joku asia tehdään. Oppi menee perille, kun näyttää, miten se tehdään."

Carolina Husu
Henna Hännikäisellä on omat tapansa keskittyä lukemiseen. Musiikin kuuntelu poistaa ympäröivän hälyn, ja viivain auttaa rivien seuraamisessa. Jos vastaan tulee erikoinen sana, Hännikäinen näkee sen sielunsa silmin punaiseksi alleviivattuna.
Lue lisää

Tunnistamaton oppimisvaikeus aiheuttaa nopeasti lumipalloefektin, joka jatkuu pahimmillaan eliniän – professori: "Jokainen voi kuvitella, miltä tuntuu, jos työskentelee kovasti ja silti saa viisimiinuksia joka kokeesta"

Helsinki nauttii vuosia jatkuneesta akateemisten aikuisten keskittymisestä – Asiantuntijan mukaan aivovuoto vaikeuttaa tasapainoista aluekehitystä

Oppi ei nytkään kaada ojaan

Lakki päähän poikkeuksellisesta keväästä huolimatta – "Juhlien siirtyminen ei oikeastaan harmita"