Omenasatoa ei kannata jättää pihaan mätänemään, ne houkuttelevat monenlaista kiusaa - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Omenasatoa ei kannata jättää pihaan mätänemään, ne houkuttelevat monenlaista kiusaa

"Viime vuoden kahdeksan miljoonaan omenakiloon ei ehkä ihan päästä mutta hyvin lähelle", Tomi Pousi arvioi.
Kari Salonen
Kesä on suosinut omenan kukintaa ja pölytystä. Kotimaisen omenan sadosta on tulossa hyvä myös laadullisesti.

Omenasta odotetaan tänä vuonna hyvää satoa. Marjan- ja hedelmänviljelyn asiantuntija Tomi Pousi Puutarhaliitosta kertoo, että talvituhoilta suurimmaksi osaksi säästyttiin ja kukinta ja pölytys onnistuivat hyvin.

"Sadosta on tulossa myös laadullisesti hyvä. Viime vuoden kahdeksan miljoonaan omenakiloon ei ehkä ihan päästä mutta hyvin lähelle."

Myös monet kotipuutarhojen puut notkuvat omenoista, vaikka niitä ovat päässeet vioittamaan pihlajanmarjakoit ja omenakääriäiset.

"Niitä voidaan ammattiviljelmillä torjua paremmin", Pousi kertoo.

Paikoitellen kevään vaihtelevat lämpimät ja kylmät jaksot ovat voineet vioittaa silmuja. Jos silmu lämmön vaikutuksesta lähtee kasvuun, mutta ilma kylmeneekin, voi silmuihin tulla pakkasvaurioita.

Kotipuutarhassa satoa voi siunaantua liikaa ja vioittuneet tai happamat omenat jäävät käyttämättä. Puutarhaan niitä ei kannata jättää.

"Maahan jätetyt omenat ruokkivat erilaisia tuholaisia, kuten jyrsijöitä. Ne voivat houkutella myös espanjansiruetanoita, joka on haitallinen vieraslaji. Vioittuneista omenoista voi syntyä pihaan tautipankki tuleviin kausiin", Pousi kuvailee.

Omenoiden kompostoinnissa kannattaa kotipihassa olla huolellinen, etteivät sienitautien itiöt pääse leviämään puihin. Eri paikkakuntien jätelaitokset ottavat vastaan omenoita.

Satoa voi tarjota naapureille tai muille kiinnostuneille esimerkiksi some-ryhmissä. Myös paikkakunnan hevostallit tai metsästysseurat saattavat olla kiinnostuneita omenoista.

Espanjansiruetanan voi sekoittaa vaarattomaan ukkoetanaan. Ukkoetanan hengitysaukko sijaitsee kuitenkin kilven loppupäässä ja sillä on selässä häntäpäästä etupäätä kohti kulkeva selvä teräväreunainen, pitkittäinen harjanne.

Puutarhan espanjansiruetanat pitää tappaa. Ne voi joko keittää tai pakastaa. Etanan voi hävittää myös murskaamalla sen pään ja hautaamalla kuolleen etanan.

Omenat ja omenapuut voivat houkutella pihaan myös peuroja ja kauriita. Niiden aiheuttamien tuhojen määrä on lisääntynyt ympäri maan.

Suuri osa suomalaisista omenoista tuotetaan Ahvenanmaalla. Ilmaston lämmetessä tuotantoon voidaan ottaa myös muita hedelmäpuita.

"Luumun koekasvatus on onnistunut hyvin ja nyt käynnistyy merkittäviä kaupallisia luumuviljelyksiä", Pousi kertoo.

"Myös päärynän viljelyalaa on viime vuosina lisätty ja aprikoosia pohditaan."

Toisaalta leudot talvet suosivat sienitauteja, kuten hedelmäpuun syöpää.

Lue lisää

Oletko koskaan nähnyt näin jättimäistä omenaa? Jukka Luoman puutarhasta löytyi melkoinen mötkäle

Syyspuuro ja puolukkakeitto

Omena-jugurttikakku

Puolukka-omenahillo