Ihmiset & kulttuuri

Tutkimus: lapsista tulee älykkäämpiä, jos heidän asuinympäristössään on luontoa

Kaupungin vihreiden seutujen lapsilla oli vähemmän tarkkaavaisuusongelmia ja aggressiota käyttäytymistesteissä.
Jukka Pasonen
Tutkijoiden mielestä vehreys pitää ottaa huomioon yhdyskuntasuunnittelussa.

Metsässä tai luonnossa liikkumisen terveysvaikutuksista on viime aikoina puhuttu. Stressi laantuu ja mieli sekä keho voivat hyvin. Uusimman tutkimuksen mukaan lapsistakin tulee älykkäämpiä, jos heidän ympäristössään on luontoa.

Tutkimuksen kohteena oli lapsia, joiden asuinympäristö kaupungissa luokiteltiin sen mukaan kuinka paljon 0,5–5 kilometrin säteellä oli puistoa, metsää tai muuta luontoa. Lapsille 7–15 vuoden iässä tehty älykkyystesti paljasti, että mitä vehreämpi lasten ympäristö oli, sitä paremmin he pärjäsivät älykkyystestissä. Kaupungin vihreiden seutujen lapsilla oli myös vähemmän tarkkaavaisuusongelmia ja aggressiota käyttäytymistesteissäkin.

Selityksiä voisivat olla erot saasteissa, terveelliset puuhat tai jopa vaikutukset mikrobistoon ja sitä kautta aivoihin. Tutkijoiden mielestä vehreys pitää ottaa huomioon yhdyskuntasuunnittelussa. Asuuhan jo nyt yli puolet maapallon väestä kaupungeissa, jossa päivittäinen yhteys luontoon puuttuu.

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.

Lähde: PLOS Medicine

Lisää aiheesta:

Metsässä kuljeskelu kannattaa – katso mitä kaikkea luonto tekee keholle

Lue lisää

Y-kromosomi tekee muutakin kuin miehen: sukukromosomin geenien vaimentaminen vaikutti sydämeen

Kumpi on parempi havaintokyvylle: liian vähän vai liian paljon unta?

Metsäinen piha parantaa tutkitusti lasten immuunijärjestelmää: "Kaupan päälle lapset saavat paremman motoriikan, keskittymiskyvyn ja hyvän luontosuhteen"

Influenssa lisää erilaisia sydänongelmia – rokotus on kaikkein tehokkain suojautumiskeino