Ihmiset & kulttuuri

Koronavirus hiipii ihmisten uniin – poikkeustila aiheuttaa painajaisia

Maailmanloppu, dystopia ja turvavälit. Ne kummittelevat ihmisten mielissä pilaten yöunet ja aiheuttaen painajaisia.
Jukka Pasonen
Koronapandemia pilaa toisten yöunet, vaikka toiset ovat poikkeusolojen aikana nukkuneet entistä enemmän.

Koronapandemia aiheuttama poikkeustila on lisännyt ihmisten kokemaa stressiä, nukahtamisvaikeuksia ja jopa painajaisia.

Painajaiset kietoutuvat turvavälien ja maskien ympärille, mutta unia pilaavat myös maailmanloppu ja dystopia eli kauhukuvat tulevaisuuden yhteiskunnasta.

Asiaa on selvitetty Helsingin yliopistossa tehdyssä uniin liittyvässä kyselytutkimuksessa. Siihen vastasi yli 4 000 ihmistä koronapoikkeusolojen kuudennella viikolla. Kysely julkaistiin Helsingin Sanomissa unista kertovan artikkelin yhteydessä. Noin 800 vastaajaa kertoi myös näkemistään unista.

Yli puolet tutkimuksen osanottajista kertoi stressin lisääntyneen, mikä taas oli yhteydessä pahojen unien näkemiseen. Eniten stressaantuneilla oli myös enemmän pandemiasisältöisiä unia.

Yli neljännes vastaajista puolestaan kertoi näkevänsä painajaisia useammin kuin tavallisesti.

10 prosentilla puolestaan oli vaikeampaa nukahtaa. Toisaalta yli puolet vastaajista ilmoitti nukkuneensa enemmän kuin ennen

Helsingin yliopiston tiedotteesta muistutetaan, että uni on keskeinen tekijä mielenterveydessä. Toistuvat, voimakkaat painajaiset voivat viitata traumaperäiseen stressiin. Unien sisältö voi auttaa ymmärtämään, mikä on stressin, trauman ja ahdistuksen kokemuksen ydin.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vaikutusta uniin selvitti Helsingin yliopiston Sleep & Mind -ryhmä tekoälyn avulla.

Tutkimuksessa käytetty laskennallinen analytiikka on uutta unitutkimuksessa, sanoo ryhmän jäsen professori Anu-Katriina Pesonen tiedotteessa. Hän toivoo, että tulevaisuudessa nähdään lisää tekoälyavusteista unien tutkimusta.

Lue lisää

WHO varoittaa, ettei koronapandemia ole vielä läheskään ohi – Moskovassa aloitettiin rokotukset Sputnik-koronarokotteella

Suomessa todettu 460 uutta koronatartuntaa, Pirkanmaalla suurin päiväkohtainen tartuntalukema koko epidemian aikana

Yle: Presidentti toppuuttelee juoksemista lahjaostoksilla ja liikkumista väkijoukoissa: "Tänä vuonna joulua tehdään eri tavalla. Kukaan ei halua koronaa jouluvieraaksi"

Pääministeri Marin keskusteli YK:n pääsihteerin kanssa koronapandemiasta ja ilmastopolitiikasta