Ihmiset & kulttuuri

Sanoittajamestari Ilkka Vainio täyttää 60 vuotta – "Luulin kuolevani, mutta tästä tulikin todellinen juhlavuosi"

Ilkka Vainio on mies monen menestyneen suomalaisen pop- ja iskelmälevyn takana sanoittajana, tuottajana ja nyt myös laulajana.
Jarno Mela
Ilkka Vainio on julkaissut lavallisen kulta- ja platina­levyjä, joista vain murto-osa mahtuu toimiston seinälle Helsingin Viikissä.

Ilkka "Ile" Vainion oli tarkoitus juhlia kuusikymppisiä keskiviikkona komeasti konsertin, uuden levyn ja muistelmien merkeissä.

Koronavirus muutti suunnitelmat, mutta Vainio ei ole siitä moksiskaan. Tärkeintä on, että hän saa viettää syntymäpäiviään terveenä miehenä vaimonsa Elina Vainion kanssa.

Lauluntekijä-laulaja meni helmikuussa lääkäriin vaimonsa kehotuksesta. Tutkimuksissa uupumuksen syyksi paljastui paksusuolensyöpä ja kuolemanpelko iski kansantaiteilijaan.

Syöpäleikkaus onnistui maaliskuussa ja Vainiolta saatiin poistettua nyrkin kokoinen kasvain paksusuolesta.

Hän kiittää selviytymisestään vuolaasti Jorvin sairaalaan kirurgeja ja sairaanhoitajia sekä verenluovuttajia. Ystävät ovat olleet suurena tukena.

"Luulin kuolevani, mutta tästä tulikin todellinen juhlavuosi. En jää eläkkeelle, vaan teen itselleni uusia lauluja, kuten vanhin artistini Veikko Lavi vielä 80-vuotiaana. Olen uudestisyntynyt ja intoa täynnä."

Ile Vainio muistuttaa, että hänen isänsä mestarisanoittaja Juha Vainio meni taivaaseen 52-vuotiaana, mutta pojalla on jo 60 mittarissa.

Iskelmän jättiläinen on puhunut avoimesti ja valoisalla otteella sairaudestaan. Vainion asenne on rohkaissut erityisesti suomalaisia miehiä kertomaan vaivoistaan lääkärille.

"Moni on kiittänyt minua henkensä pelastamisesta, koska ovat päässeet ajoissa hoitoon. Muita sairauksia, kuten syöpää ja sokeritautia, ei kannata aliarvioida koronan vuoksi."

Tuhannen sanoituksen mies Ilkka Vainio on kynäillyt lukuisia hittejä muun muassa Nylon Beatille, Paula Koivuniemelle ja Kari Tapiolle.

Lisäksi hän on julkaissut levy-yhtiön tuottajana lavallisen kulta- ja platinalevyjä, joista vain murto-osa mahtuu miehen toimiston seinälle Helsingin Viikissä.

Vainiosta kehkeytyi taitelija, kun hän myi yrittäjäkumppaninsa kanssa AXR-levy-yhtiön Warner Musicille 2014. Sanoittajavelholla on nyt täysin vapaat kädet, sillä hän kirjoittaa lauluja itselleen.

"Teen sekä herkkiä kappaleita että rohkeita ja reippaita ralleja, koska en halua olla pelokas nukkeartisti. Aina on olemassa ammattivalittajia, joita ei voi miellyttää."

Ilkka Vainio kiertää esiintymässä ympäri Suomea pienistä sukujuhlista konserttisaleihin ja kirkoista kapakoihin. Ile kutsuu itseään kansantaiteilijaksi, sellaisia olivat myös hänen suurimmat esikuvansa Juha Vainio, Irwin Goodman ja Juice Leskinen.

"Moni laulaa Suomessa paremmin kuin minä, mutta he eivät ole yhtä hyviä tulkitsijoita."

Ilkka Vainio on saanut kuulla koko työuransa arvostelua, että hän ei ole sanoittajana isänsä Juha Vainion veroinen. Vertailu ei ole häntä hetkauttanut.

"Olen vastannut suunsoittajille: ´ehkä minusta ei koskaan tulekaan niin hyvää kuin isäni. Se riittää, että olen paljon parempi kuin sinä ja moni muu´."

Yksi Vainion tämän vuoden hiteistä on hersyvä Ilmastonmuutos-laulu. Hän haluaa viestiä kuulijoille huumorin keinoin, että ilmaston lämpeneminen kannattaa ottaa vakavasti.

"Remu (Aaltonen) soitti jo muutama vuosi sitten mulle hälytyspuhelun, että `Ile hanki äkkiä kukkulalta asunto, me hukutaan`."

Taiteilijan mielestä suomalaisten on oltava omavaraisia sekä musiikin- että ruuantuotannossa.

"Maanviljelijöiden huolia on kuunneltava. Ei voi olla niin, että valkoposkihanhet ryöstävät kaikki pellot. Jos Suomeen tulisi kriisiaika, olisin ensimmäisenä viihdytysjoukoissa."

Äidinkieli on sanoittajana Vainion tärkein työkalu. Hän ymmärtää, että suomen kieli ja myös laulutekstit muuttuvat ajan saatossa. Viime vuosina suomeen on rantautunut paljon englanninkielisiä sanoja.

"Kun tein 1990-luvun puolivälissä Nylon Beatille Rakastuin mä looseriin -laulun, harva ymmärsi looseri-sanaa. Se tuntui silloin hassulta."

Pikkupojasta asti rukoillut sanoittaja tunnustautuu häpeilemättä uskovaksi. "Olisi helvetin tylsää, jos ei uskoisi mihinkään", Vainio huudahtaa.

Suvaitsevaisuus ja reiluus ovat syntymäpäiväsankarille tärkeitä arvoja: maahanmuuttajat ovat tervetulleita tekemään Suomeen töitä.

"Kuolisimme nälkään ilman turkkilaisten kebab-paikkoja ja kiinalaisten ravintoloita."

Parivaljakko Ilkka Vainio ja säveltäjä Risto Asikainen hallitsi suomalaista pop-iskelmän kenttää vuodet 1990–2010. Yhteistyön tuloksena syntyi satoja lauluja.

Kikan ja Nylon Beatin Jonnan ja Erinin kappaleet Vainio kirjoitti salanimellä Sipi Castren heittäytyen naisen asemaan.

"Esimerkiksi Seksi vie ja taksi tuo kertoo, että naisilla on oikeus juhlia. Kikan Käyrä nousemaan on taas paras lamalaulu. Meidän pitää operoida enemmän eroottisesti, jotta syntyvyys saadaan nousuun."

Monesta laulajasta tuli Vainiolle pitkän yhteistyön kautta myös läheinen ystävä.

"Kari Tapio oli välillä mustasukkainen siitä, että tein biisejä muillekin kuin hänelle. Olin pitkän aikaa mieli maassa, kun Kari lensi taivaaseen."

Heinäkuussa kuolleen Jope Ruonansuun levyt tehtiin kolmen koplalla Vainio, Asikainen ja Ruonansuu. 99 prosenttia Jopen huumorin kohteista oli otettuja, kun he pääsivät viihdetaiteilijan levylle.

"Jope oli huumorimusiikin kuningas ja nero."

Paavo Väyrysen avustaja uhkasi Vainiota lakituvalla Jalasmökki-kappaleen takia. Onnenpyörän juontaja Kim Floor loukkaantui alkuun Ruonansuun Haluatko ostaa -vokaalin laulusta.

Myös valtakunnansovittelija Jorma Reini soitti minulle ja sanoi: ´Vainio oikeudessa tavataan´. Humoristinen Reini piti kyllä Jopen laulusta: Kaikki menee kuin sovittelee, mutta meidätkin piti haastaa oikeuteen."

Jope Ruonansuun laulusta ei koskaan käräjöity, koska Jorma Reini kuoli pian keväällä 1998.

Ilkka Vainio kantaa huolta suomalaisen iskelmän tilasta. Musiikin monitoimimies kaipaa esimerkiksi Seinäjoen Tangomarkkinoille lisää särmää ja reipasta otetta.

"Kukaan ei tunne näitä uusia tangolaulajia. He osaavat kyllä laulaa, mutta se ei riitä, pitäisi olla myös karismaa."

Iskelmäteksteihin sanoittajanikkari kaipaa rohkeutta, oivallusta ja elämyksiä. Nykysanoitukset ovat todella varovaisia verrattuna Vainio-Asikainen -parivaljakon tuotoksiin.

"Homma oli hallussa meidän aikanamme, mutta popparit ovat nyt jyränneet täysin iskelmäjengin. Tanssimusiikkia ei kuuntele kukaan. Juha Tapiot ja Arttu Wiskarit ovat tämän päivän pop-iskelmää."

Vainio on elänyt nyt kolmisen vuotta ilman alkoholia. Hän myöntää, että ensimmäinen avioliitto kariutui 1990-luvun lopulla liialliseen juomiseen ja hurjaan työtahtiin.

"Minulla oli koko ajan vauhti päällä. Vietin yötkin studiossa ja juhlin monen artistin ja säveltäjä Risto Asikaisen kanssa."

Laulajalla on kuitenkin kaksi rakasta lasta ensimmäisestä avioliitosta Akseli ja Paloma.

Ilkka Vainio sanoo olevansa pohjimmiltaan ujo naisten kanssa. Hän ajatteli jäävänsä sinkuksi, mutta parin vuoden yksinolon jälkeen rinnalle löytyi nuoruudenystävä Elina. Pari meni naimisiin 2010.

"Elina on kestänyt mua. Aiomme muuttaa pysyvästi Perniön kalastajatilalle Koskelankylään. Yhdessä me pyöräilemme, saunomme ja teemme ruokaa. Otamme rennosti."

Perheellä on jatkossakin käytössä Espoon Olarin kaupunkiasunto ja laulut Vainio väsää pääsiassa Viikin studiollaan.

Sanoittajamestari on valmis ottamaan siipiensä suojaan muutaman uuden artistin. Pääasiassa hän keskittyy tulevina vuosina omaan laulajauraansa.

Ilkka Vainio lähettää terveiset Vladimir Putinille. Venäjän presidentillä on syntymäpäivä samana päivänä, 7. lokakuuta kun Vainiolla.

"Putin ei voi siinä tapauksessa olla läpeensä paha. Auta kansaasi. Anna heille rauhaa ja ruokaa. Olisi hienoa esittää Putinille Paperihattu ja Ystävän risti -laulut, niissä on sanomaa."

Suomalaisille Vainio sanoo: "Ollaan hyvin toisille, varsinkin näinä vaikeina aikoina".

Lue aiheesta lisää: Katso video: Ilkka Vainio lopetti ryyppäämisen, laihtui ja nuortui silmissä – "Teen nyt selvin päin elämäni parhaat laulut itselleni"

Jarno Mela
Ile Vainio juhlii 60-vuotissyntymäpäiväänsä rauhallisesti vaimonsa Elinan kanssa keskiviikkona 7. lokakuuta. Uuden levyn julkaisu siirtyi koronaviruksen vuoksi myöhempään ajankohtaan.
Lue lisää

Nylon Beatin läpimurtokappaleesta innostuttiin myös Suomenlahden eteläpuolella – jopa kolme virolaista yhtyettä teki siitä oman tulkintansa

Puhu rakkaudesta hiljaa, kuiskaten

Sanojen unohtamista jännittänyt laulaja sai Euroviisuissa unohtumattoman neuvon: "Älä välitä, ei kukaan ymmärrä"

Tuhat Suomen menestyneintä hittiä listattu – kärkikolmikkoon nousevat Mauno Kuusisto, Tapio Rautavaara ja JVG