Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ihmiset & kulttuuri

Katso tunteellinen video talon kohtalosta: Maallemuuttaneen pariskunnan vanha hirsitalo paloi – etsivät nyt tilalle toista vanhaa hirsirunkoa

Alkuun pariskunta uskoo pääsevänsä, jos saisivat tontille pystyyn siirtokelpoisen aitan.

Kun Milla ja Markku Vahtilan koti paloi viime viikonloppuna Loviisassa, pariskunnan tulevaisuudensuunnitelmat tuntuivat hetkeksi romuttuneen.

Oman talon palamista oli musertavaa katsella.

"Olimme paikalla koko ajan. Meitä yritettiin viedä paikalta pois, mutta emme suostuneet lähtemään. Halusimme nähdä mitä täällä tapahtuu", muistelee Markku Vahtila.

"Kaikkein raskainta oli katsoa, kun kaivinkone tuli jälkisammutustöihin ja pisti talon lopullisesti aivan kasaan. He tekivät mitä oli pakko tehdä, mutta meille se oli kauheaa", tunnustaa Milla Vahtila.

Valokuvaajana työskentelevä Milla Vahtila kuvasi palon videolle, jonka on nyt koostanut yhteen.

"Videon työstäminen auttoi pään saamista kasaan. Oman talon kuvaaminen tuollaisessa tilanteessa tuntui absurdilta. Mutta kuvaaminen auttoin itseäni selviämään tilanteesta. Kun oli tekemistä. halusin tallentaa ne hetket."

"Olimme kuvanneet meidän maallemuuttomme ja taloprojektin tarinaa kesästä asti. Video päättyi vähän toisin kuin olimme kuvitelleet."

Pariskunta oli hankkinut juuri kesäkuussa Loviisan Malmgårdista yli 100-vuotiaan hirsitalon, jota he ryhtyivät innolla peruskorjaamaan. 177 neliöinen talo oli Vahtiloiden unelmien täyttymys.

"Muutettiin heinäkuun lopussa Helsingistä tänne. Pikku hiljaa raahattiin tavaroita", kuvailee Markku Vahtila.

Työt olivat vasta päässeet käyntiin ja suurin osa oli tarkoitus tehdä itse. Vahtiloiden tarkoitus oli selvitä talon kunnostuksesta suurimmaksi osaksi omin voimin.

"Ettei tarvitsisi ottaa niin paljoa lainaa. Talo oli varmasti jonkun muun mielestä karmea rötiskö, mutta me näimme siinä kauniin rungon ja suloisen idyllin", maalaa Milla Vahtila.

Talo oli museoviraston suojelema.

"Tämä on niin hienolla paikalla. Rakennusvalvonnan mukaan saisimme pystyttää tähän ihan uuden talon. Joku ehdotti, että uusista hirsistä voisi veistää kopion vanhasta talosta. Siinä ei kuitenkaan ole samaa vanhan talon henkeä."

Uudesta rakennuksesta Vahtilat eivät innostu. Heille on syntynyt nyt toisenlainen suunnitelma.

"Olemme tosi kiinnittyneet jo tähän paikkaan. Haluaisimme jatkaa tällä tontilla ja tällä paikalla. Olisi ihanaa, jos tänne voisi pelastaa jonkun toisen vanhan talon."

Vahtilat ryhtyvätkin nyt etsimään vanhaa hirsitaloa tai talon runkoa, jonka voisi siirtää palaneen talon paikalle.

"Toivoisimme, että löytäisimme vähintään yhtä ison rungon. Leveydeltään vähintään 22 metriä ja syvyydeltään 8,5 metriä. Isompaa runkoa voisi muokata pienemmäksi, joten isompikin kävisi."

Ensihätään pariskunta toivoisi löytävänsä siirtokelpoisen aitan.

"Meille heitettiin ideoina, että vuokratkaa työmaakontti. Mutta meille olisi paras ratkaisu aitta, jossa voisimme aluksi asua. Meillä on telttasauna pihassa ja rakennamme huussin. Sillä pääsisimme elämän syrjään kiinni."

Vanhan talon siirtäminen ei sekään ole helppo urakka. Vahtilat miettivät sellaista vaihtoehtoa jo alun perin, kun haaveilivat maallemuutosta ja etsivät itselleen kiinteistöä.

"Se on valtava urakka, tiedämme. Mutta tässä tilanteessa ajatus tuntuisi sopivalta. Meidän unelmamme on asua vanhassa hirsitalossa. Jos saisimme seinät pystyyn ja paton päälle sekä tulisijat. Kattotiilet saamme naapurista, sen jo tiedämme. Siitä voisimme pikku hiljaa sitten jatkaa ajan kanssa."

Palaneen talon raunioilla järjestetään viikonloppuna talkoot, joihin pariskunta on kutsunut ystäviä, tuttuja ja vapaaehtoisia.

"Että saisimme edes jotain paloja vanhasta talosta talteen. Tavarat ovat rikki, mutta muistoksi jotain talletamme. Hirren pätkiä, työkaluja."

Palon syytä on tutkittu ja arvailtu palopaikalla heti alusta asti.

"Koskaan ei varmaan täysin selviä, mutta todennäköisesti tuli on saanut alkunsa sähköviasta. Joko talon alla kulkevasta voimavirtakaapelista tai vesiputkien saattolämmityksestä", kertoo Markku Vahtila.

"Olimme ensin hysteerisiä jouluvaloista, mutta niistä se ei ollut syttynyt. Palomestari sanoi, ettei jouluvalot eivät syty matkalta, vaan muuntajasta. Ja se muuntaja ei ollut siellä kohdalla", pohtii Milla Vahtila.

Pelastualaitos saa pariskunnalta kiitokset.

"Ensimmäisenä paikalle tullut palomestari oli meille todella ystävällinen ja on tukenut tässä prosessissa. On monen sattuman summa, että tällaista tapahtuu. Joku eläinkin voinut syödä johtoa."

Tulipalosta uutisoi ensimmäisenä Loviisan Sanomat.

Lue lisää

Aarre: Kontiotuote käyttää seinähirsiin järeää mäntytukkia – ”Kun metsät hakataan entistä nopeammalla kierrolla, se voi johtaa järeän tukin määrän vähenemiseen"

Juuret saan aina, kun voin asua vanhassa hirsitalossa

Joka neljäs uusi omakotitalo on hirsirakenteinen – rivitaloissa ja palvelurakennuksissa hirren käytön arvioidaan kaksinkertaistuvan tänä vuonna

Joka viides omakoti­talo rakennetaan hirrestä