Ihmiset & kulttuuri

Kirjailijat ovat perustaneet käsityötislaamon Mäntsälään – "Hyvälle kirjallisuudelle ja laadukkaalle alkoholille löytyy yhdistäviä määreitä. Kirkas, väkevä, terävä"

Tuomas Kyrön, Christian Rönnbackan, Soili Pohjalaisen ja Lippo Luukkosen tislaamo toimii Meijerinpuiston vanhassa sikalassa.
Carolina Husu
Idea kirjailijoiden omasta tislaamosta syntyi dekkaristi Christian Rönnbackalta, joka vuonna 2018 julkaisi viskitislaamoja esittelevän Viskiretki-tietokirjan. Käsityötislaamo toimi Mäntsälässä Meijeripuiston vanhassa sikalassa.

Suomalaiset kirjallisuusalan ammattilaiset ovat perustaneet Authors’ Distillery -käsityötislaamon, kerrotaan tiedotteessa. Tuomas Kyrön, Christian Rönnbackan, Soili Pohjalaisen ja Lippo Luukkosen tislaamo toimii Mäntsälän keskustan Meijerinpuiston vanhassa sikalassa.

Kirjailijoiden tislaamomestari Ari Kaura on kehittänyt ensimmäisen tisleen, Reader’s gin -käsityögin, jossa maistuu katajanmarjan lisäksi minttu, korianteri ja sitrushedelmä.

Idea kirjailijoiden omasta tislaamosta syntyi dekkaristi Christian Rönnbackalta, joka vuonna 2018 julkaisi viskitislaamoja esittelevän Viskiretki-tietokirjan. Tislaamomestareita haastatellessaan hän ymmärsi, että laadukkaan alkoholijuoman valmistusprosessissa on useita kirjallisuuteen liittyviä yhtymäkohtia visiosta ja tarinan kypsytyksestä sen rauhalliseen nauttimiseen.

”Kirjailijoissa on aina ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta luoda tarinoita, joita ei ole vielä olemassa. Vaikka tiukasti säännellyssä Suomessa toimimmekin, ajatus omasta viinapannusta ja sen suomista mahdollisuuksista oli kiehtova. Kirja, nojatuoli ja pieni laadukas juoma kuuluvat mielestäni saumattomasti yhteen ja ymmärsimme, että me voimme kirjan sisällön lisäksi vaikuttaa myös lasin sisältöön”, kertoo Authors’ Distilleryn osakas Christian Rönnbacka tiedotteessa.

Reader’s Ginin luomisprosessi aloitettiin perinteisestä poiketen oletettua kohderyhmää kuuntelemalla. Kirjailijat kutsuivat kollegoitaan keskustelemaan juomista ja niiden ominaisuuksista. He hakivat maisteluiden ja niistä tehtyjen pisteytysten perusteella sopivinta makua omalle ensimmäiselle nimikkojuomalleen.

Authors’ Distilleryn tislaajamestari ja osakas Ari Kauran mukaan oikeanlainen resepti syntyi verrattain nopeasti. Varsinaisen teollisen tuotannon aloittaminen vaati kuitenkin aikaa tilan ja kaluston rakentamisesta lähtien.

"Pystymme nyt tuottamaan yhdellä pannulla 600 litraa giniä viikossa. Jakelu on alkanut ravintoloihin ja Alkon tilausvalikoimaan ginimme saapui marraskuun puolivälissä", Kaura kertoo.

Omaa alkoholintuotantoa käynnistäessä kirjailija Tuomas Kyrö huomasi, että tislaamoyrittäjänä hänellä on tuottamastaan sisällöstä erilainen vastuu kuin aiemmin.

"Hyvälle kirjallisuudelle ja laadukkaalle alkoholille löytyy yhdistäviä määreitä. Kirkas, väkevä, terävä. Tarinan pitää innostaa ja imeä lukija mukaansa, laittaa pää pyörälle. Kirjallisuutta on lupa nauttia suurina annoksina, toisin kuin viinaa. Hyvää alkoholia ei tarvita paljon. Olen asiassa kokemusasiantuntija, tipuinhan nuorena kiljutynnyriin", Tuomas Kyrö sanoo tiedotteessa.

Lue lisää

"Näyttää simppeliltä, eiköhän kokeilla itsekin", tuumivat suodenniemeläiset – pistivät pystyyn oman tislaamon ja kehittivät oman hunajaviinan

”Onhan siitä iso apu, kun tietää poliisien asenteen ja kahvihuoneläpän" – Christian Rönnbackan epäillään kertovan dekkareissaan itsestään

Riskiretken veneilijöillä on takanaan 594 kilometriä järviä, koskia, puroja ja ojia: "Sisämaahan niin pitkälle kuin vettä riittää"

Kaverukset ajoivat 2-hevosvoimaisella perämoottorilla 750 kilometriä pitkän veneretken sisävesillä – huikea seikkailu päättyi