Ihmiset & kulttuuri

Tästä näkövaivasta voi olla kyse, jos pimeässä ajaminen ahdistaa

Marraskuun pimenevät illat näkyvät ruuhkana silmälääkäreiden vastaanotoilla, sillä pimeys paljastaa näkövaivoja.
Jarkko Sirkiä
Pimeässä ajaminen voi paljastaa hiljalleen kehittyneen silmäsairauden.

Tyypillisin pimeyden paljastama näköongelma on etenkin senioriväestöä vaivaava harmaakaihi, kerrotaan Terveystalon tiedotteessa.

"Harmaakaihi heikentää erityisesti kontrastinäköä, mikä korostuu nimenomaan hämäräolosuhteissa. Tarkkuuden lisäksi se huonontaa harmaan sävyjen erotuskykyä – on vaikeaa esimerkiksi erottaa harmaan metsän laidassa seisova hirvi", kertoo silmätautien erikoislääkäri Timo Hellstedt Terveystalosta.

Harmaakaihi aiheuttaa myös sen, että vastaantulijoiden valot tuntuvat häikäisevän erityisen voimakkaasti.

Hellstedtin mukaan harmaakaihi saa valon sirpaloitumaan niin, että näkökenttään voi muodostua heijastuksia, pistemäisen valon ympärille valokehä tai sädemäisiä havaintoja. Harmaakaihi lisääntyy iän myötä, ja siitä kärsii noin joka kolmas 70-vuotias. Ainoa hoitomuoto on leikkaus.

Näkökykyä voi heikentää myös aiemmin viherkaihina tunnettu glaukooma. Se on salakavala tauti, joka se etenee usein huomaamatta ja havaitaan vasta, kun suuri osa näkökentästä on jo vaurioitunut.

Glaukooman tyypillisimpiä oireita on näkökentän kaventuminen. Sairaus todetaan useimmiten yli 40-vuotiailla.

Pimeällä oireilevien silmien taustalla voi olla myös diabeteksen aiheuttama retinopatia. Diabeetikon verensokerinvaihtelut voivat vaikuttaa silmän taittovoimaan, mikä puolestaan voi heikentää hämäränäköä ja aiheuttaa näön vaihtelua.

"Moni piilevä silmäsairaus etenee ilman selviä oireita, joten säännöllisissä tarkastuksissa kannattaa käydä tunnollisesti. Jos syksyn tullen huomaa, että pimeässä ajaminen tuntuu epämiellyttävältä, kannattaa selvittää, mistä on kyse", Hellstedt neuvoo.

Aina pimeässä ajamisen ongelmat eivät liity silmäsairauksiin. Vaikeudet voivat johtua myös vanhentuneista silmälaseista. Niiden lisäksi merkitystä on auton valoilla ja tuulilasin kunnolla.

Jos pimeässä ajamista ei voi välttää, riskejä voi minimoida yksinkertaisilla keinoilla, kuten totuttelemalla hämärään ennen ajoa. Liikkeelle kannattaa lähteä vasta, kun tuntee näkevänsä riittävän hyvin.

Lue lisää

Asiantuntijan mielestä suomalaiset ovat jopa ylikohteliaita kaukovalojen käyttäjiä – näin kaukovalojen kanssa kannattaa toimia

Oletko sinä tehnyt ikinä näin? Kaksi viidestä suomalaisesta autoilijasta on jättänyt auton kotiin pimeällä tai liukkaalla kelillä

Kirja-arvio: Pelastaisiko kasvisruoka ilmaston ja terveyden?

Kirja-arvio: Tätä vintin ovea ei sitten saa ikinä avata – Lukupalat-sarja koukuttaa lukemaan oppineet