Ihmiset & kulttuuri

Koiran tai kissan joulu voi päättyä suolitukokseen, myrkytykseen tai sähköiskuun – huomioi lemmikki koristelussa ja jouluherkkujen esillepanossa

Lemmikkiperheiden olisi hyvä selvittää etukäteen joulupyhinä päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot.
Rami Marjamäki
Sammuta jouluvalot aina, kun poistut paikalta. Jouluvalot johtoineen voivat aiheuttaa sähköiskuja ja palovammoja, jos lemmikki pureskelee niitä.

Monet joulunviettotavat ovat vaaraksi lemmikille, muistuttaa Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY tiedotteessaan.

Lemmikki on syytä ottaa huomioon kodin joulusisustuksessa ja juhlapöydän antimien esillepanossa. Erityisen tärkeää varovaisuus on niissä perheissä, joissa lemmikin kanssa vietetään ensimmäistä yhteistä joulua.

"Korona-ajan lemmikkibuumin takia eläimiä on nyt paljon ensilemmikkeinä. Listasimme vaaranpaikkoja, jotka tiedostamalla kokemattomatkin eläimenomistajat voivat vähentää joulunviettoon liittyvää onnettomuusriskiä", HESYn puheenjohtaja Nina Immonen ohjeistaa.

Hän myös kehottaa kaikkia lemmikkiperheitä selvittämään etukäteen lähimmän joulupyhinäkin päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot.

HESY:n joulun vaaranpaikat lemmikeille

Koristeet

• Kiiltävät ja roikkuvat hopealankakoristeet houkuttelevat etenkin kissoja leikkiin. Jos kissa pureskelee ja nielee hopealankaa, kissan suoli voi tukkeutua, jolloin edessä on kiireellinen leikkaus. Lankamaisia joulukoristeita onkin syytä välttää lemmikkiperheissä tai sijoittaa ne lemmikkien ulottumattomiin.

• Lahjanarut ja -rusetit on paras korjata heti lahjapakettien avaamisen jälkeen kannelliseen säilöön seuraavaa vuotta varten tai roskakoriin, jonka kansi on tiiviisti kiinni. Muuten uteliaat lemmikit voivat vahingossa niellä narua tai rusetin, mikä voi aiheuttaa tukehtumisvaaran tai suolitukoksen.

• Lasiset, alumiiniset ja paperiset koristeet kannattaa sijoittaa kuusen yläoksille. Koira tai kissa voi purra tai pudottaa koristeet rikki, jolloin niiden terävät reunat voivat repiä lemmikin tassua, suuta, kurkkua ja suolistoa ja aiheuttaa tukehtumisvaaran.

• Lumisadepallot tulee sijoittaa lemmikkien ulottumattomiin. Vaikka niiden sisältämä neste on pääosin vettä, mukana voi olla esimerkiksi glyserolia tai pieni määrä etyleeniglykolia jäätymisenestoon. Ne ovat hyvin myrkyllisiä lemmikeille.

Valot

• Jouluvalot johtoineen voivat aiheuttaa sähköiskuja ja palovammoja, jos utelias lemmikki pureskelee niitä. Johdot tulee suojata tai valot sammuttaa aina paikalta poistuttaessa. Joulukodin voi somistaa myös paristokäyttöisillä LED-valoilla.

• Kynttilät on sammutettava aina huoneesta poistuttaessa. Kynttilät kannattaa sijoittaa paikkoihin, joihin lemmikki ei pääse, vaikka eläimen kanssa oltaisiinkin samassa huoneessa. Muuten utelias lemmikki voi käräyttää liekissä viiksensä ja turkkinsa ja aiheuttaa jopa tulipalovaaran.

Joulupuu ja -kukat

• Joulukuusi on syytä laittaa niin tukevasti pystyyn, ettei se kaadu ja vahingoita lemmikkiä. Kissat ja koirat saattavat intoutua syömään kuusenneulasia ja -oksia, jotka voivat ärsyttää ja vahingoittaa suuta. Tällaiset lemmikit kannattaa pitää omistajien poissa ollessa eri huoneessa kuin joulupuu.

• Monet suositut joulukukat, kuten muun muassa hyasintti, amaryllis, lilja ja tulppaani, ovat myrkyllisiä lemmikeille. Lemmikeille myrkytön joulukukka on esimerkiksi joulukaktus.

Herkut

• Monet ihmisten jouluherkut, esimerkiksi suklaa, ksylitolipitoiset makeiset, rusinat, mantelit sekä ruuista jääneet luu- ja rasvatähteet ovat haitallisia lemmikeille. Siksi roska-astioiden kannet on syytä pitää hyvin kiinni ja varmistua siitä, että lemmikki ei pääse nappaamaan pöydältä ihmisten juhla-antimia. Varmista myös, ettei lemmikki pääse tekemään tuttavuutta kinkkuverkon kanssa: se voi lemmikin vatsaan joutuessaan aiheuttaa hyvinkin vakavia ongelmia.

• Jos juhlan yhteydessä on tarjolla alkoholipitoisia juomia, varmista, ettei juomia jää vartioimatta paikkoihin, joissa eläin voi päästä maistamaan niitä.

Jouluhulinan keskellä eläimellekin pitää muistaa antaa joulurauha ja oma tila, johon se voi halutessaan vetäytyä. Etenkin arat kanit ja kissat saattavat haluta hakeutua turvaan ja rauhoittumaan huonekalujen alle, kuljetuskoppaan tai erilliseen huoneeseen.

Lue lisää

Korona-aika on ollut paluu perhekeskeiseen elämään - hyvät muutokset kannattaa säilyttää

Etäisyyden pitäminen jouluna on välittämistä

Koronavuoden joulu – isompi, odotetumpi ja stressaavampi kuin koskaan

Näin voit vähentää joulun ympäristövaikutuksia, stressiä ja rahankulua MT:n ympäristötoimittajan vinkeillä