Ihmiset & kulttuuri

Korona varasti Karita Mattilalta kokonaisen vuoden mutta sen ansiosta tähtisopraano löysi Suomen uudelleen: "Minulla oli ihanin uusi vuosi aikoihin!"

Oopperalaulaja Karita Mattilan ääni on saanut levätä, kun konsertti toisensa jälkeen on peruuntunut.
Jaana Kankaanpää
Kohtauksia koronakeväästä. Oopperalaulaja Karita Mattila muistelee lämmöllä kesällä Kansallisoopperassa toteutettua Covid fan tutte -oopperahupaelmaa Mozartin kuulua Cosi fan tuttea mukaillen.

Koronavuosi 2020 heitti häränpyllyä niin ooppera- kuin konserttilavoillakin. Tähtisopraano ja oopperalaulaja Karita Mattila harjoitteli keväällä Lontoossa Jenufa-oopperan ensi-iltaa, kun korona peruutti senkin.

Mattilan paluulento Floridan-kotiin vaihtui Suomeen – ja täällä, entisessä kotimaassaan ja juurillaan sopraano on sen jälkeen pääsääntöisesti pysynytkin.

"Maaliskuusta syyskuun puoliväliin, kuusi kuukautta."

Kotonaan Floridassa Mattila on käynyt viimeksi vajaa vuosi sitten helmikuussa.

Syksyn katkaisivat lyhyet esiintymiset Kroatiassa, Tsekin Brnossa ja viimeksi Madridissa.

Uusi vuosi vaihtui ystäväpariskunnan luona Liedossa. Matka taittui junalla Helsingistä Turun naapurikuntaan.

"Minulla oli ihanin uusi vuosi aikoihin!", sopraano kiittelee.

Oopperalaulaja kertoo löytäneensä Suomen uudestaan. Innostuessaan puheessa kuuluu varsinaissuomalainen lyhyt nuotti. Juuret ovat Perniössä. Pieni luotettava kivijalkaystävien piiri on säilynyt synnyinmaassakin.

Paluulento Floridaan oli haastatteluhetkellä varattuna 11. tammikuuta. Suunnitelmissa on palata jälleen maaliskuussa takaisin Suomeen.

Esiintyvät taiteilijat ovat kutsuneet viime vuotta "varastetuksi vuodeksi".

Työt ovat maailmankuuluja ooppera- ja konserttilavoja kiertävällä taiteilijalla painottuneet jo ennen koronaepidemiaa Eurooppaan.

Pandemia rajoituksineen hellitti sen verran syksyllä, että Madridin Rusalka-ooppera päästiin esittämään:

"Tein kuusi esitystä uuteen Rusalka-oopperan produktioon. Ihme, että se saatiin vedettyä!"

Mattila kertoo tuosta stressaavasta ajasta jatkuvine koronatestauksineen:

"Meillä oli kaksi miehitystä, lopulta tuli kolmaskin miehitys, varsinaiseksi reserviksi. Meillä oli paine siitä, että käytöksestämme riippui uhka teatterin yllä siitä, että se pannaan kiinni ja esitykset peruuntuvat."

Jaana Kankaanpää
Karita Mattila ilahdutti MTK:n tauko- ja juhlatiloissa Venlassa MT:n yleisöjä melankolisella kansanlaulun pätkällä: "Aamulla varhain kun aurinko nousi, kun minä unestani heräsin..."

Madrid lukeutuu Karita Mattilan suosikkikaupunkeihin:

"Oli se minullekin... viettää liki kaksi kuukautta aikaa yhdessä lempikaupungeistani. Kauniissa Madridissa on niin paljon kaikkea kulttuuritoimintaa. Enkä käynyt missään! En museoissa, en yhdessäkään esityksessä."

Ruokailukin tapahtui kotona kokaten: "Tosi vähän kävin ravintoloissa syömässä."

Sopraano kiittää sitä, että hänellä oli vuokralla kämppä, jossa oli toimiva keittiö.

Kun hän palasi Suomeen ja Helsinkiin, tulivat ilmoitukset peruutetuista joulukonserteista: Helsingin Johanneksen kirkkoon tilattu joulukonsertti Kaartin soittokunnan kanssa siirrettiin vuoden 2021 jouluun. Turun kaksi loppuunmyytyä konserttia yhdessä pianisti Iiro Rantalan kanssa peruuntuivat, ja toinen niistä siirtyi ensi jouluun.

Konsertin siirtokin on laiha lohtu, mutta olosuhteille ei voi mitään. Ääni on saanut levätä.

"Minulla on se tilanne, että kalenterini on kesään saakka tyhjä", Mattila kertoo.

Hän yrittää olla ajattelematta asiaa. Tilannetta, jolle ei voi mitään.

"Agenttini sanoo, että ohjelmaan voi tulla myös yht'äkkistä, kun teatterit joutuvat muuttamaan suunnitelmiaan peruuntumisten vuoksi.

Samalla lailla, kuten Kansallisoopperan taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven ideoima Covid fan tutte oli viime elokuussa.

Oopperahupaelma oli kirjoitettu koronamaustein Mozartin kuulun oopperan Cosi fan tutte -mukaan. Se huomattiin ympäri maailmaa New York Timesia myöten. Suomessa pystyttiin nopeasti tekemään upeaa ajankohtaisoopperaa, kun ooppera- ja konserttitalot olivat olleet kiinni Wienissä, Hollannissa, Lontoossa, Pariisissa ja New Yorkissakin.

"Oli aivan huikeaa saada tehdä ne esitykset, kun kaikki muu oli peruuntunut. Ja se henki esitysten jälkeen... huikea yhteenkuuluvaisuuden tunne. Taas me teimme tämän yhdessä!", Karita muistelee loppukesän huipputapausta.

Unohtumaton oli myös Madridin Teatro Realin Rusalkan viimeinen esitys marraskuun lopulla. Mattila liikuttuu.

Tunteet ovat pinnassa.

Jaana Kankaanpää
"Syyskuun neljäntenä vuonna 2021 pistän ranttaliksi, kun olen viimeistä päivää vielä 60-vuotias!"

Karita Mattila täytti 60 vuotta syyskuussa.

"Eipä ollut juhlafiiliksiä! Mutta syyskuun neljäntenä vuonna 2021 pistän ranttaliksi, kun olen viimeistä päivää vielä 60-vuotias!"

Huumorilla pärjää. Parhaana syntymäpäivälahjanaan, Karita pitää esitystä Kansallisoopperan lavalla. Taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi piti onnittelupuheen, Mattila sai kärryllisen kukkia ja yleisö lauloi sankarille "paljon onnea".

Lähipiirin ystävät Suomessa ovat säilyneet. Edellisvuoden avioeron jälkeen Mattila on elänyt sinkkuna. Vuorovaikutus ystäviin ja faneihin on ollut tiivistä myös pikaviestipalvelu Twitterissä.

120 merkin twiitistä saimme lukea myös ystävän, Varpaisjärven korpikirjailijan Karitan joulupöytään lahjoittamasta muikkukukosta valmistusohjeineen.

Konsertteja ja oopperaesiintymisiä on peruutettu tai siirretty eteenpäin yksi toisensa jälkeen.

"Kuin isku palleaan", Mattila kuvaa tuntemuksiaan, kun valmiiksi buukattu, usein loppuunmyyty esitys on peruutettu.

Ahkerasti levyttäneen artistin esiintymisiä pääsevät yleisöt ympäri maailmaa kuitenkin kuuntelemaan levyiltä ja digitaalisina striimauksina. Suoratoistopalvelu-Spotifyn laskuri kertoi joulun alla Karitan esityksillä olleen noin 90 500 kuuntelijaa kuukaudessa. Populaarimusiikista jazzahtavaan, klassisesta oopperamusiikkiin.

Joulualbumi – Karitan joulu – on Suomen myydyin joululevy.

"Itselleni rakas on myös 1980-luvulla lapsikuoron kanssa äänitetty joululevy. En niitä kuuntele, joulunakin lähinnä laulan – itselleni. Tykkään privaatistikin laulaa, tai laulaa joululauluissa mukana."

Lue myös:

Video: Karita Mattila kajauttaa kansanlaulun MT:n haastattelussa: "Työmme on valaa toivoa – konsertin peruuntuminen on kuin isku palleaan"

Jaana Kankaanpää
Oopperalavojen tähtisopraano Karita Matila toivoo hartaasti, että esiintyvät taiteilijat, heidän työtään ohjaavat järjestäjät, tekniikka, luovat ideoijat, muusikot – kaikki saisivat palata töihin ansaitsemaan elantonsa ja harjoittamaan palveluammattiaan.
Lue lisää

Video: Karita Mattila kajauttaa kansanlaulun MT:n haastattelussa: "Työmme on valaa toivoa – konsertin peruuntuminen on kuin isku palleaan"

KIRJAt Voi meremme!

Iiro Rantalalletunnustusta

Risto leiriytyy saareenkolmannessa Räppääjä-elokuvassa