Ihmiset & kulttuuri

Kuinka kävi? Tokaluokkalainen ja eskari kokkasivat kolmen ruokalajin illallisen puhelinsovelluksen avulla

Carrot Kitchenissä on mukavia reseptejä varsinkin välipaloiksi. Sovellus sopii hyvin myös aikuiselle, jonka on vaikea hahmottaa reseptejä.
Terhi Pape-Mustonen
Tässä valmistuvat porkkanamuffinsit Carrot Kitchenin ohjeilla.

Carrot Kitchen on syksyllä lanseerattu lasten kokkaussovellus, jossa simppelit reseptit käydään läpi ohjevideoiden kanssa. Päätimme testata sovellusta.

Esikoululainen ja kakkosluokkalainen tarttuivat toimeen. Nyt syntyy kolmen ruokalajin illallinen!

Hanke alkoi raaka-aineiden ostamisella lähikaupasta. Jälkiruuan osalta suunnitelma muuttui, kun kaupasta ei löytynyt jäätelökakkuun tarvittua kondensoitua maitoa. Alkuruuaksi laitettiin tomaattikeittoa, pääruuaksi lihapullia ja jälkiruuaksi suklaakakku.

Sovelluksen ohjeet ovat selkeät ja resepteissä suositaan helppoja menetelmiä. Esimerkiksi lihapullat pyöritellään suoraan vuokaan, johon kastike on jo kaadettu. Taikinaan ei silputa sipuleita eikä hankalaa veitsenkäyttöä vaadita muissakaan resepteissä.

Tomaattikeitto koostuu lähinnä erilaisten purkkien sisällön kumoamisesta kattilaan. Suklaakakkuja tehdään kaksi, molemmille kokeille oma.

Mittaus on reseptien hankala osuus, sillä nuoren kokin on vaikea ymmärtää tilavuuksien eroa. Lihapullataikinaan meinaa mennä desi suolaa teelusikallisen sijaan.

Mittoja on myös vaikea tunnistaa, sillä kotikeittiössä ne ovat erilaisia kuin videolla. Sen sijaan banaani näyttää molemmissa banaanilta.

Kahden kokin yhteispeli onnistuu yllättävän hyvin, ehkä siksi että ohjelma kertoo, mitä tehdään jolloin vanhemman on helppo ratkaista, kumpi tekee. Ohjeen vaiheita voi myös kerrata niin monta kertaa kuin haluaa ja toisaalta siinä pääsee siirtymään jouhevasti eteenpäin.

Vanhemman apua tarvitaan myös valvomaan kokkailuja. Esimerkiksi kuuma pelti meinaa epähuomiossa turmella keittiön pöydän lakkapinnan.

Kokit ovat kuitenkin vakuuttuneita, että kokkasivat illallisen aivan itse. Siitä ollaan erittäin iloisia ja ylpeitä ja samanlaisia suunnitellaan tulevaisuuteen lukuisia. Aiheesta on myös tehtävä heti sukulaisille innostuneita some-päivityksiä.

Ruoka maistuu kokeille ja aikuisille hyvin. Sen suutuntumat ovat lapsille miellyttäviä.

Sovellus on kehitetty Suomessa ja se on maksullinen.

Reseptit kehittävät Outi Väisänen ja Kaisa Torkkeli. Niissä keskitytään helppouden lisäksi hauskuuteen, terveellisyyteen ja vastuullisiin valintoihin. Esimerkiksi porkkanamuffinseihin tulee reippaasti porkkanaa ja sovelluksessa on paljon reseptejä terveellisiin välipaloihin, joita lapsi voi laittaa tultuaan koulusta.

Reseptien määrä on vielä melko rajallinen ja on kiinnostavaa nähdä, miten satokaudet vaikuttavat reseptitarjontaan.

Kokkauspeli sopii hyvin myös aikuiselle, jonka on vaikea innostua laittamaan ruokaa itse. Reseptien vaiheet on helppo hahmottaa, kun videot etenevät niissä vaihe vaiheelta.

On myös hienoa, miten monimutkaisiin resepteihin on löydetty oikopolkuja, jotka tekevät niistä pienille kokeille yksinkertaisempia ja turvallisempia.

Lue lisää

Koronasovellus ei ole kiinnostanut USA:ssa – vain 18 osavaltiolla käytössä

IS: Yli 50 000 suomalaista on jo ehtinyt poistaa Koronavilkun puhelimestaan – sovelluksen kautta saatu vain 41 tartuntailmoitusta tähän asti

Appi avuksi kasvinsuojeluun – sovellus tunnistaa yleisimmät rikkakasvit

ResQ-sovelluksella voit valita ja maksaa ravintoloiden hävikkiherkkuja edullisesti – erityisen näppärä sovellus on, kun aikaa on vähän