Ihmiset & kulttuuri

Maailman suurin jääkaruselli syntyy kraatterijärveen: Lappajärveen sahataan ainakin 230-metrinen pyörivä kiekko

”Halkaisijan on oltava vähintään 230 metriä, jotta saamme jääkarusellien maailmanennätyksen Suomeen ja Lappajärvelle. Ja tietenkin kirjauksen Guinnesin ennätystenkirjaan”, Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara kertoo.
Janne Käpylehto
Tämä Janne Käpylehdon rakentama jääkaruselli pyöri Helsingin Vanhankaupunginlahdella vuonna 2017. Karusellin halkaisija oli hieman alle 40 metriä. ”Jää näkyy kuvassa poikkeuksellisen hienosti. Saksalaislehti Der Spiegel julkaisi tämän Viikon kuvana”, Janne Käpylehto kertoo.

Lappajärveen sahattavan jääkarusellin lopullinen koko on vielä arvoitus – tai ainakin se pidetään salaisuutena. Tavoite on selvä: lauantaina 27. helmikuuta Lappajärvellä pyörii maailman suurin jääkaruselli.

”Todellista halkaisijaa emme tiedä ihan siitä syystä, että taustalla velloo hurja taistelu jääkarusellien herruudesta”, Sami Alasara lietsoo lämpöä jäiseen ennätysyritykseen.

”Kansainväliset jäätiimit seuraavat tekemisiämme herkeämättä, joten karusellin koko ratkeaa vasta viime metreillä.”

Keksijä ja tietokirjailija Janne Käpylehto saapuu Lappajärvelle karusellihankkeen vastaavaksi mestariksi.

Tullessaan hän tuo rakentamansa järeän sahauskoneen ja kymmenen isoa moottorisahaa, joilla valtava kiekko sahataan Lappajärven jääkanteen hotelli Kivitipun tuntumassa.

”Sahauskoneen nimi on muuten Red Devil”, Käpylehto kertoo.

Hänen kumppaneinaan sahausurakassa ovat Alasaran lisäksi ainakin Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen ja Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli.

”Sahauspäivä on todennäköisesti keskiviikko 24.2. Sitä ennen maanantaina ja tiistaina mitataan”, Käpylehto aikatauluttaa.

Mittaaminen on tärkeä operaatio: jotta kiekko voi pyöriä karusellin tapaan, sen on oltava tismalleen pyöreä.

Jäähän syntyvä kiekko saadaan pyörimään sähkökäyttöisillä perämoottoreilla. Aiemmissa hankkeissaan Käpylehto on käyttänyt aurinkopaneeleja, joista on saatu moottorin tarvitsema voima.

”Paneelit saattavat tulla myös Lappajärvelle. Sää ratkaisee.”

Tony Rytkönen
Nämä terät pureutuvat pian kraatterijärven jäähän. Janne Käpylehto esittelee sahauslaitteistoaan, jonka hän tuo Lappajärvelle.

Jääkarusellien maailmanennätys napataan takaisin Suomeen, mikäli Lappajärveen saadaan sahattua tavoitteena oleva 230-metrinen ympyrä.

Nykyinen ME-tulos on amerikkalaisen Chuck Zwillingin nimissä. Hän on sahannut Yhdysvalloissa hieman yli 225-metrisen jääkarusellin.

Ennätystehtailussa osaajat jakavat tietojaan.

”Olin auttamassa Chuckia ME-karusellin teossa. Chuck kavereineen olisi tullut Lappajärvelle – mutta korona”, Käpylehto kertoo.

Hän on varma, että Zwilling nähdään Lappajärvellä ensi vuonna.

”Ja toivottavasti silloin voidaan järjestää yleisötapahtuma.”

Janne Käpylehto on rakentanut maailman suurimman jääkarusellin neljä kertaa.

Vuonna 2019 Käpylehto tiimeineen hankki ME-tittelin karusellilla, joka sahattiin jäähän Nilsiän Tahkovuoressa: 186-metrinen karuselli on suurin Käpylehdon tekemistä.

Nilsiässä karuselli urakoitiin noin metrin paksuiseen jäähän.

Ensimmäisen jääkarusellinsa Käpylehto teki vuonna 2017. Kokemusta on karttunut, nyt takana on jo yli 60 karusellin sahaus jäähän.

Alajärven kaupunki
Viime kesän helteillä Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara, Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli ja Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen syvensivät kuntayhteistyötä kiertämällä Lappajärven kävellen. Helmikuun 26. päivänä on vuorossa sama kierros: 70 kilometrin taival taittuu nyt hiihtäen.

Koronarajoituksia noudatetaan Lappajärven sahaustempauksessa ja kaikissa oheistapahtumissa.

Karuselliin on kaavailtu monenmoista ohjelmaa, esimerkiksi pyörivä jäänveiston SM-kilpailu.

Suunnitteilla on myös karusellissa pelattava pesäpallo-ottelu, joka olisi maailman ensimmäinen pyörivä pesismatsi.

Ottelun järjestämistä harkitaan vielä, koronarajoitukset otetaan tässäkin huomioon.

Kuntapomoja varten pyörivälle alustalle pystytetään armeijan teltta. Lappajärven Alasara, Alajärven Koivunen ja Vimpelin Leijonanmieli yöpyvät teltassa.

He myös saunovat karusellin jäisessä saunassa ja pulahtavat uimaan karusellin pintaan tehdystä avannosta, joka sekin pyörii. Karusellin pyörivään varusteluun kuuluu palju, johon on kiva pulahtaa avantouinnin jälkeen.

Kunnanjohtajien reippaaseen ulkoilmaviikkoon sisältyy 70-kilometrinen hiihtomarssi Lappajärven ympäri. Se on ohjelmassa perjantaina 26.2.

Viime kesän helteillä ketju Alasara – Koivunen – Leijonanmieli kiersi Lappajärven kävellen.

Silloin virtasi hiki, miten lie helmikuun hiihtomarssilla?

Juttu päivitetty lauantaina 13.2. kello 9.30. Lisätty kuva, jossa on Janne Käpylehto ja sahauslaitteistoa.

Lue lisää:

Pari vuotta sitten lohjalainen Janne Käpylehto teki jääkarusellin – nyt Etelä-Suomen heikko lumitilanne sai hänet rakentamaan laskiaiseksi ilmastokarusellin

Kauankohan tässä kyydissä pysyy kuivana? Jääkarusellimies Janne Käpylehto lähti seilaamaan Suomen muotoisella jäälautalla

Lue lisää

Video: Jääkarusellien ME-tulos Suomeen? – Lappajärven illassa jännitettiin: pyörähtääkö 15 miljoonan kilon jääkiekko ennätyskelpoisesti

Jääkaruselli-Käpylehto vappuristeilylle jäälautalla: 35 000 kilon lautalla Lappajärvellä seilaa myös kolme kuntapomoa

Video: Näin syntyy jääkaruselli Lappajärveen – pitkälaippaiset moottorisahat ja tukkisakset isossa osassa

Pari vuotta sitten lohjalainen Janne Käpylehto teki jääkarusellin – nyt Etelä-Suomen heikko lumitilanne sai hänet rakentamaan laskiaiseksi ilmastokarusellin