Pari vuotta sitten lohjalainen Janne Käpylehto teki jääkarusellin – nyt Etelä-Suomen heikko lumitilanne sai hänet rakentamaan laskiaiseksi ilmastokarusellin - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Pari vuotta sitten lohjalainen Janne Käpylehto teki jääkarusellin – nyt Etelä-Suomen heikko lumitilanne sai hänet rakentamaan laskiaiseksi ilmastokarusellin

Idea ponttonikarusellista tuli Käpylehdolle siitä, että hän on jo aiemminkin kehitellyt ponttoneista erilaisia asioita.
Janne Käpylehto
Miesten ja naisten suhtautuminen Käpylehdon rakennelmaan on ollut hieman erilaista. Siinä missä naiset kiinnittävät huomiota siihen, miten hieno karuselli on, miehiä kiinnostaa se, miten se toimii.

Pari vuotta sitten lohjalainen Janne Käpylehto tuli tunnetuksi Lohjalle rakentamistaan jääkaruselleista. Nyt Etelä-Suomen heikko lumi- ja jäätilanne johtivat siihen, että piti keksiä jotain muuta.

Paikallinen Lohjanjärvi on viimeksi ollut helmikuun lopulla jäätön lähes 100 vuotta sitten vuonna 1925.

Käpylehdon luoma ilmastokaruselli on esillä Lohjan Auralahdessa perjantaina ja lauantaina järjestettävällä jääkarusellifestivaalilla. Edellisen kerran festivaali järjestettiin pari vuotta sitten, ja tuolloin Käpylehti rakensi useita jääkaruselleja. Ponttonikaruselli on halkaisijaltaan noin 15-metrinen.

"Jääkarusellien yhtenä ideana on alusta saakka ollut muistuttaa ilmastonmuutoksesta: tartutaan haasteeseen innolla ja innovaatioiden kautta, jotta jääkaruselleja voi toteuttaa myös jatkossa. Nyt historiallisen surkea talvi muistuttaa tästä meitä konkreettisesti. Innovaatiot ovat taas mukana näkyvästi. Karuselli kyllä pyörii Aurlahdessa, jäätilanteesta riippumatta", Käpylehto kertoo.

Idea ponttonikarusellista tuli Käpylehdolle siitä, että hän on jo aiemminkin kehitellyt ponttoneista erilaisia asioita. Hän on esimerkiksi matkustanut saunalautalla Tallinnaan.

"Ei ole kellään ollut maailmassa tuollaista ideaa. Tehdään pyöreä, keskeltä akseloitu laituri, joka pyörii", hän kertoo.

Miesten ja naisten suhtautuminen Käpylehdon rakennelmaan on ollut hieman erilaista. Siinä missä naiset kiinnittävät huomiota siihen, miten hieno karuselli on, miehiä kiinnostaa se, miten se toimii.

Ilmastokarusellin päällä nähdään muun muassa Ville Haapasalon vetämä maailman ensimmäinen pyörivä kalastuskilpailu.

Lauantaina tapahtuma jouduttiin kovan myrskyn takia lopettamaan etuajassa. Valtakunnallisessa äänestyksessä voittoon yltäneen hääparin vihkiminen siirrettiin sään vuoksi sisätiloihin.

Juttua päivitetty 22.2. klo 19:42. Myrskyn takia äänestyksen voittaneen hääparin vihkiminen siirrettiin sisätiloihin.

Lue lisää

Video: Aurinkovoimalla varustettu kelluva sauna valmistui neljässä päivässä: "Keskeinen juttu on ihmisten iloinen kiinnostus"

Aurinkovoimalla seilaava lauttakokko ilahduttaa mökkiläisiä Lohjalla – "Pöljä ja hauska idea"

Kauankohan tässä kyydissä pysyy kuivana? Jääkarusellimies Janne Käpylehto lähti seilaamaan Suomen muotoisella jäälautalla

18. luukku: Karuselli vie vieraaseen maailmaan Brysselin joulumarkkinoilla