Ihmiset & kulttuuri

Katso kuvat: Lumiukot saivat riemun repeämään suljetussa Korkeasaaressa – poikkeusaika on hiljentänyt eläintarhoja asiakkaista

Korkeasaari on poikkeustilanteen takia suljettuna. Ähtärissä vieraita käy mutta tavallista vähemmän.
Annika Sorjonen / Korkeasaari Zoo
Mikäs se tämä on? Suojakelien sattuessa Korkeasaaren eläintenhoitajat rakentelivat eläimille virikkeeksi lumiukkoja.

Luminen talvi tuo vaihtelua ja ihmetystä eläinten elämään.

Monet eläintarhan lajit tulevat lumisista olosuhteista, sanoo Korkeasaaren tiedottaja Mari Lehmonen. Amurintiikerit eivät ole moksiskaan, oli sää mikä tahansa. ”Amurinleopardi taas on enemmän kotikissan kaltainen: se tuumaa vähän, että hyi kylmää ja märkää.”

Karhut ovat yhä tukevasti talviunilla sekä Ähtärissä että Korkeasaaressa. Viime vuonna karhut heräsivät Korkeasaaressa jo helmikuun puolivälissä.

Kunnon pakkastalvi pitänee ne tällä kertaa unten mailla pidempään.

Talviunen tarpeellisuus liittyy ilmastoon, kertoo Ähtärin Eläinpuiston viestintäpäällikkö Lea Lahtinen. Keski-Euroopassa ruskeakarhut eivät nuku talviunta lainkaan.

Ähtärin pandoille kevättalvi taas on aktiivista aikaa. Erityisesti Lumi-panda saa hepuleita, menee ja möyrii, Lahtinen kuvailee.

Yksi syy on ruokavaliossa: bambussa on niin vähän energiaa, etteivät pandat saa sen avulla kerrytettyä riittävää määrää vara­ravintoa talviunta varten.

Viime vuonna Ähtärin pandat Lumi ja Pyry pääsivät ensimmäistä kertaa yhteen. Lumi-pandan kiima ajoittui tuolloin maaliskuulle.

Pandoilla on kiima vain kerran vuodessa, samoihin aikoihin. Nyt seurataankin tarkasti pandojen hormonitasoja. Pandat osaavat antaa tassun verinäytettä varten, Lahtinen kertoo.

Ähtärin pandat tunnetaan hyvin nimeltä.

Yleisesti ottaen eläimet toivotaan tunnettavan enemmän lajinsa edustajina, Lehmonen sanoo. Jotkut eläinyksilöt ovat kuitenkin toisia tunnetumpia taustansa vuoksi.

Nimeltä esitellään usein esimerkiksi berberinapina Moki, joka pelastettiin Korkeasaareen Keski-Euroopasta. Apinaa pidettiin pienessä lintuhäkissä, ja se oli surkeassa kunnossa. Nyt 20-vuotiaana Moki saa elää berberiapinoiden laumassa, josta se on löytänyt paikkansa.

Moni lauman apina on pelastettu huonoista oloista.

Annika Sorjonen / Korkeasaari Zo
Kaikki kissaeläimet eivät ole pakkasista mielissään, mutta siperiantiikerinäkin tunnettu amurintiikeri on kylmässä kelissä kuin kotonaan. Lumiukko saa siltä kovaa kyytiä.

Annika Sorjonen / Korkeasaari Zoo
Lumiukkoihin laitettiin mukaan erilaisia höysteitä, kuten saaliseläinten tuoksua. Ukkoihin laitettiin myös lihaa. Ahma ihastui lumiukkoon hierottuun curryyn.

Korkeasaaressa eläinten talviset leikit tapahtuvat poikkeuksellisesti ilman katsojia. Saari on kokonaan suljettu asiakkailta.

Kyseessä on pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän linjaus, Lehmonen sanoo. Eläintarhalla toimenpidettä pidetään tarpeettoman rajuna. Korkeasaari on 22 hehtaarin saari ja ulkotila, Lehmonen perustelee.

”Meillä pystyisi vierailemaan turvallisesti.”

Varotoimista saatiin kokemusta viime vuonna. Eläinten katseluun tarkoitetut sisätilat, kuten trooppiset talot, pidettiin kiinni. Pääsyliput ohjattiin ostamaan etukäteen, jolloin kävijät voidaan yksilöidä tarvittaessa.

”Kriittisin kohta kesäkaudella olivat syyskuun alkuun ajoittuvat perinteiset Kissojen yöt. Ratkaisuna järjestettiin kuusi Kissojen iltaa, joihin piti ilmoittautua etukäteen. Maksimimäärä osallistujia oli puolet normaalista.”

Annika Sorjonen / Korkeasaari Zo

Taloudellisesti talvikuukaudet eivät ole eläintarhalle Lehmosen mukaan kovin merkittäviä, sillä ne ovat muutenkin hiljaista aikaa. Suurin huoli eläintarhan pitämisessä suljettuna on rajoitustoimien asiakkaille aiheuttama ahdistus.

”Tähän aikaan monet paikat ovat kiinni ja ihmiset miettivät, missä on turvallista vierailla. Varsinkin lapsiperheille Korkeasaareen pääsy olisi ilo, joka haluttaisiin tarjota, koska mielestämme se on turvallisesti mahdollista.”

Poikkeustilanteeseen on kehitetty luovia ratkaisuja. Korkeasaarella on meneillään päivittäinen arvonta, jossa voi voittaa yksityiskäynnin saareen itselleen ja perheelleen.

Toiminta jatkuu ja eläimet on hoidettava, oli saari auki tai ei. Täksi vuodeksi tarhaan on suunniteltu tuotavaksi uusia lajeja.

Eläintenkin kanssa noudatetaan koronavarotoimia, Lehmonen kertoo. Koronavirus voi tarttua tiettävästi ainakin kissa- ja näätäeläimiin sekä kädellisiin. Jos näiden eläinten kanssa on oltava lähemmässä kontaktissa, pidetään maskia.

Ähtärin eläinpuisto on saanut pitää ovensa auki. Kävijöitä on tavallista vähemmän, Lahtinen kertoo.

Kävijät pitävät varsin hyvin maskeja ja turvavälejä, hän jatkaa. Kauniilla säällä ihmiset ovat lähteneet eläinpuiston ympäristöön luontoretkelle ja käyneet laavulla tekemässä tulet.

Lue lisää:

Korkeasaaren eläintarhaan tuodusta kanahaukasta löytyi lintuinfluenssaa – kaikki Villieläinsairaalan linnut on lopetettu

Ähtärin eläinpuisto
Pandat ottavat ilon irti ja leikkivät talven ihmemaassa mielellään. Jos elohopea putoaa alle 20 pakkasasteen, ne kuitenkin pysyvät mieluiten sisällä. Kuvassa Pyry.

Annika Sorjonen / Korkeasaari Zoo
Lue lisää

Korkeasaaren eläimet vilvoittelevat jäisillä herkuilla

Maaseudun kulttuuritapahtumat voivat lisääntyä kulttuurihankkeen myötä, arvioi Ähtärin kaupungin vapaa-ajantoimen johtaja

Lumi-pandan kiima pitää eläinpuiston intendentin varpaillaan: "Pääsiäinen oli niin jännittävää aikaa, että näin jopa unta pandoistamme"

Korkeasaari on yhä useamman eläimen koti: uusimpiin tulokkaisiin kuuluu neljä gundia