Ihmiset & kulttuuri

Kotipuutarhuri, käpristyikö tomaatintaimesi latva? Yksi mahdollinen syy voi löytyä lannoitteen torjunta-ainejäämistä

Lannoitevalmistelaissa ei ole raja-arvoja torjunta-aineille.
Jukka Lehto
Puutarhabloggari Jukka Lehto kuvasi kesällä 2018 tomaattejaan, joille hän oli antanut rehumelassia. "Rehu on rehu, ei lannoite, mutta tästä koko juttu lähti liikkeelle", hän kertoo.

Puutarhaharrastajien keskustelupalstoilla on viime vuosina pohdittu, miksi tomaatintaimien latvat käpristyvät joskus epämuotoisiksi.

Viime kesänä keskustelu kävi vilkkaana ja näyttää nyt taas aktivoituneen, Ruokaviraston lannoitevalvonnan esimies Olli Venelampi kertoo.

Samaa ilmiötä näyttää esiintyvän harrasteviljelmillä kaikissa pohjoismaissa. Asiaa on selvitetty muun muassa Norjassa ja Ruotsissa.

Kasvuhäiriöitä voi aiheuttaa moni asia, muun muassa liian korkeat ravinnepitoisuudet, huonot ravinnesuhteet tai kasvitaudit.

Ruokavirasto selvitti viime vuonna, voisiko tomaatin käpristymisen syynä olla jokin kasvitauti. Sellaista ei löytynyt, Venelampi kertoo.

Todennäköisesti syy löytyy nestemäisissä vinassi- tai melassipohjaisissa lannoitteissa olevista torjunta-ainejäämistä.

Vinassi ja melassi ovat molemmat sokerijuurikasteollisuuden sivutuotteita.

Sokerijuurikkaan viljelyssä käytetään klopyralidi-tehoainetta sisältäviä torjunta-aineita. Sitä saattaa jäädä pieniä määriä myös vinassiin, Venelampi toteaa.

Kyse ei ole suurista pitoisuuksista. "Tomaatti on kuitenkin näille jäämille erittäin herkkä, varsinkin taimen kasvuunlähtövaiheessa."

Ruokavirasto ei voi kieltää lannoitevalmisteita torjunta-ainejäämien vuoksi, sillä torjunta-aineille ei ole lannoitevalmistelaissa raja-arvoja. Niitä olisi Venelammen mukaan erittäin vaikea määritellä, sillä jäämien vaikutus on eri kasveilla erilainen ja lisäksi huomioon pitäisi pystyä ottamaan eri aineiden ja kasvutekijöiden yhteisvaikutukset.

Lannoitelaki määrittelee kuitenkin, että käyttöohjeen mukaisesti annosteltuina valmisteiden pitää olla turvallista. "Ne siis eivät saa aiheuttaa haittaa esimerkiksi luonnolle ja kasveille."

"Tällä perusteella lähetimme viime viikolla suomalaisille alan toimijoille muistutuksen asiasta", Venelampi kertoo. "Vaikka toki he ovat olleet tietoisia asiasta muutenkin."

Norjassa Ruokavirastoa vastaava Mattilsynet on antanut lannoitealan toimijoille ohjearvon, millaisia aminopyralidi- ja klopyralidipitoisuuksia lannoitevalmisteiden käytöstä saisi aiheutua kasvualustassa.

Ruokaviraston lannoitevalvonta ei anna ohjearvoja, mutta kehottaa toimijoita tarkastamaan tuotteiden käyttöohjeet niin, että niiden mahdollisesti sisältämät klopyralidi ja aminopyralidi on huomioitu.

Venelammen mukaan valmistaja voi esimerkiksi painottaa käyttöohjeessa, ettei valmiste sovellu tomaatille.

Kuten Venelampi toteaa, kasvuhäiriöt voivat johtua monista eri syistä.

Kekkilä sai viime vuoden keväällä joitakin reklamaatioita, jotka koskivat Kekkilän luonnonmukaista Tomaattilannoitetta. Käyttäjät raportoivat kasvuhäiriöistä.

Tuote testattiin torjunta-ainejäämiin erikoistuneessa laboratoriossa, ja tulokset olivat puhtaat, yhtiöstä kerrotaan. Jäänteitä aminopyralidista tai klopyralidista ei löytynyt.

Yhtiö sai testattavakseen myös kuluttajien käyttämiä kasvualustoja. Kekkilän mukaan kävi ilmi, että liikalannoittaminen oli nostanut kasvualustan suolojen pitoisuutta.

Liikalannoittaminen aiheuttaa yhtiön mukaan hyvin samankaltaisia oireita kuin torjunta-ainejäämävioituksissa on kuvailtu. Se vaikeuttaa kasvin vedenottoa, hankaloittaa ravinteiden saantia ja aiheuttaa kasvuhäiriöitä.

Lue lisää

Eivätkö tomaatit kypsy? Älä heitä satoasi turhaan roskiin – vihreät tomaatit sisältävät myrkyllisiä aineita mutta ne voi kypsyttää sisällä

Tunnetko erikoisemmat pihlajalajikkeet – katso lista jutun lopusta

Suomalainen syö vuodessa 12 kiloa tomaatteja – suosikki sai nyt nimikkovuoden

Espanjalainen paprikakastike