Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ihmiset & kulttuuri

Mikko Alatalo, 70, on tehnyt yli 700 laulua ja opettanut Kalle Palanderia laskettelemaan – "Onneni koostuu nyt pienistä asioista, perheestä ja oman palstan perunoista"

Yleisradio lähettää tänään vappuaattona kahden tunnin erikoisohjelman Alatalon elämäntyöstä. Muusikon tuorein laulunaihe Harri Rinteen kanssa on seniorien erotiikka, joka on asiana "täysin tabu".
Jarno Mela
Mikko Alatalo täyttää 70 vuotta huomenna 1. toukokuuta. Ensimmäiset siniset silmälasit hänelle myi tanssija ja optikko Vesa Pallasvesa, ja ne jäivät Alatalon tavaramerkiksi.

Vapunpäivänä 70 täyttävä Mikko Tapio Alatalo tuntuu tehnen täysillä kaiken, mihin on ryhtynyt.

Pikkupoikana hän luki läpi Kiimingin kirjaston kotimaiset kirjallisuusklassikot, ja siitä oli toki hyötyä, kun hän pyrki kohti nuoruuden unelma-ammattiaan eli toimittajan työtä. Alatalo vetikin Yleisradiossa Ajankohtaista kakkosta puolitoista vuotta ja monia musiikkiohjelmia paljon kauemmin.

Musiikista hän kiinnostui tädiltä saamansa huuliharpun kautta, ja pian kainalossa oli jo kitara, kädessä musiikinteorian oppikirjoja ja pihalla isän pystyttämä antenni, jolla popmusiikkia sai tulemaan Ruotsista asti.

Alatalon elämästä ilmestyi viime vuonna elämäkerta Hän hymyilee kuin Mikko. Kirja on viihdyttävää ja samalla hengästyttävää luettavaa itseään ADHD-taipumuksesta epäilleestä monitaiturista.

Alatalo soittaa kymmentä soitinta, on sijaistanut keikoilla Irwiniä ja Kari Tapiota ja opettanut 1980-luvulla pientä Kalle Palanderia – sittemmin pujottelun maailmanmestaria – laskettelemaan.

Alatalo on tehnyt ja levyttänyt yli 700 laulua, joista toistasataa on syntynyt omin päin. Laulunteossa kumppaneiksi löytyivät opiskeluaikana Tampereen yliopistosta Juice Leskinen ja Harri Rinne, jonka kanssa hän laati valtaosan lauluistaan ja Leskisenkin kanssa useita kymmeniä.

"Harrin kanssa on tehty rakkauslaulujakin niin paljon, että vastaa yhtä perheterapeutin tutkintoa. Nyt meitä kiinnostaa seniorien erotiikka, joka on täysin tabu. Teimme laulun Rakastaja yhä, lämmöstä ja läheisyydestä, kun ei ole niin uskottavaa, jos teemme tässä iässä laulun tytöstä ja avoautosta", Alatalo kertoo Pispalan talonsa patiolla Tampereella.

"Harri on nyt 73 ja asuu virolaisen vaimonsa kanssa Hiidenmaalla. Häntä olisi kyllä kiva nähdä tämän koronan jälkeen."

Alatalolla on neljä poikaa ja viisi lastenlasta ja puoliso Seija vuodesta 1995. Myös pojat ovat mukana musiikkibisneksessä. Lauluja on tietenkin myös onnen hakemisesta ja menettämisestä.

"Minun onneni koostuu pienistä asioista, perheestä ja lasten pärjäämisestä, siitä, että lasken kajakilla Kiiminkijokea, hiihdän tunturissa, saa veneen vesille Näsijärvelle tai syön oman palstan perunoita."

Alatalo juhlii vappuna perhepiirissä, mutta Yleisradio lähettää vappuaattona kahden tunnin erikoisohjelman hänen elämäntyöstään.

Varsinainen juhlakonsertti on 19. maaliskuuta vuonna 2022 Tampere-talossa.

"Olen silloin vielä 70", hän virnistää.

Pispalan-talon portilla pyörähtää myös musiikkituottaja Tommi Liuhala, 75, jonka kanssa Alatalo on saanut koronavuoden kulumaan vaivatta. Tuloksena on 10 CD-levyn ja 230 kipaleen juhlakokoelma Reppu täynnä rusinoita.

"Tommi on masteroinut uusiksi joka biisin", Alatalo hehkuttaa ja myöntää, ettei samanlaiseen suosioon ole enää yhtä helppo päästä.

"Nykyään on todella paljon vaikeampaa lyödä läpi kuin 70-luvulla, kun kenttä oli vapaa ja oli vain Dave Lindholm, Hector ja Juice. TV-ohjelmat ovat levy-yhtiöiden hallussa ja niissä vain lähinnä kokataan ja pudotaan hevosen selästä, mutta monien uudet laulut eivät pääse esille. Nuorilla on paljon vaikeampaa nykyisin. Jos minä aloittaisin nyt, olisin ehkä räppäri."

Lue lisää

Mikko Alatalo on pettynyt hallituksen liikennepolitiikkaan – "On aivan käsittämätöntä, ettei Suomi hakenut EU-rahaa pääradan remonttiin"

Sinikaulusten asialla

Oululainen kaupunki-cowboy tekee country-musiikkia, jota kuunnellaan Yhdysvalloissakin: "Musiikki valitsi tekijänsä"

FAKTAT