Ihmiset & kulttuuri

Koronarajoitukset sammuttivat kausi-influenssan Suomessa ja maailmalla – eikä se ole pelkästään hyvä asia

Influenssa tarttuu samoja teitä kuin koronaviruskin.
Jukka Pasonen
Scientific American -lehden mukaan kauden 2020–2021 influenssatapausten määrä romahti eteläisellä pallonpuoliskolla, jossa epidemia yleensä alkaa.

Koronaviruksen takia toteutetut sulut, turvavälit ja muut suojautumistoimet ovat lähes tukahduttaneet kausi-influenssan maailmassa. Influenssahan tarttuu samoja teitä kuin koronaviruskin.

Scientific American -lehden mukaan kauden 2020–2021 influenssatapausten määrä romahti eteläisellä pallonpuoliskolla, jossa epidemia yleensä alkaa. Tiedot täältä pohjoisemmastakin ovat samankaltaisia. Suomessakaan influenssakausi ei edes alkanut.

Pandemian sivuvaikutus kuulostaa loistavalta. Kolikossa on kuitenkin toinenkin puoli. Tulevan kauden influenssarokotteen koostumus suunnitellaan aina edeltävän kauden virusten perusteella.

Nyt valikoimasta ei ole kunnon tietoja, kun virukset ovat pysyneet poissa. Ehkä viimeisin rokote kelpaa varsinkin, kun viruksilla ei epidemian puuttuessa ole ollut tilaisuutta muuntua.

Rokoteongelman lisäksi kannetaan huolta pikkulasten vastustuskyvystä, kun tärkeät elämän alkuvaiheen kontaktit influenssaviruksiin jäävät pois.

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.

Lue lisää

Miksi uni on niin tärkeää? Aivot tarvitsevat jätehuoltoa, jotta ne eivät huku kuonaan

Ihminen voi saada vuodessa elimistöönsä luottokortin verran mikromuovia – näyttöä terveysvaikutuksista on vaikea saada

Miksi sikainfluenssarokote aiheutti narkolepsiaa?

Harva yhdistää lehtivihanneksia lihasvoimaan, mutta pinaatti ja lehtikaali vahvistavat lihaksia