Ihmiset & kulttuuri

Kettukarkki tyynyllä odottaa sammuttajaa, kun lepovuoro metsäpalon sammuttamisesta alkaa

Kalajoen metsäpalon sammuttajille on järjestetty majoitusta muun muassa leirikeskuksiin.
Carolina Husu
Palon sammuttajien huoltojärjestelyt ovat saaneet paljon kehuja.

Ylivieskan kaupunki on järjestänyt Kalajoelle saapuneille sammuttajille majoitustilaa yhdessä seurakunnan kanssa. Törmälän leirikeskukseen on saatu noin 60 sänkypaikkaa ja Raudaskylän opistolle kolmisenkymmentä.

Alkuun töitä tehtiin 12 tunnin vuoroissa. Maanantaista alkaen vuorokierto on muutettu 8 tunnin vuoroiksi. Vuorojen jälkeen monet nukkuvat niin sikeästi, että edes kuorsaus isoissa makuusaleissa ei häiritse.

Lepovuorojen vaihdon välissä lakanat ja tyynyliinat vaihdetaan ja lepäämään saapuvaa sammuttajaa odottaa vastapedattu sänky.

”Ylivieskan kaupunki on ruvennut laittamaan vielä kettukarkinkin tyynylle”, kertoo pelastusjohtaja Jarmo Haapanen.

Kettukarkkeja kuluu noin 200 päivässä. Niistä ei pitäisi tulla pulaa, sillä Fazerin viestintäjohtaja Liisa Eerola twiittasi sunnuntaina Fazerin postittavan karkkitäydennystä Kalajoelle.

Vaatimattomammin nukutaan johtopaikan läheisyydessä, jossa työkoneiden sekaan teollisuushalliin on sijoiteltu retkisänkyjä.

Majoituksen lisäksi myös muonitushuolto on järjestynyt hyvin. Maastossa ja majoituspaikoilla jaetaan lämmintä ruokaa, eväitä, kahvia ja karkkipussejakin.

”Huoltojärjestelyistä on saatu pelkästään positiivista palautetta, eikä kenenkään ole kuulemma tarvinnut nähdä nälkää.”

Lue lisää

Kalajoen paloalue saatetaan suojella – mustuneet puut seisovat pystyssä odottamassa päätöstä

1800-luvulla kuivuuden seuraukset olivat Uudellamaalla ja etenkin Helsingissä katastrofaaliset: Väestön kuolleisuus kaksinkertaistui

Kuivia hellekesiä seurasi kato ja nälänhätä

Koneviesti: Näin lietevaunut ja traktorit kunnostautuivat taistelussa Kalajoen metsäpaloja vastaan – tankit saatiin täyteen nopeasti ja letkulinjaston paine riittäväksi