Ihmiset & kulttuuri

Lemiläinen maajussi-Matti on tullut iän myötä tarkemmaksi kumppanin valinnassa – MT testasi syksyn seuratuimman perunanviljelijän erikoisuuden

Kumppania etsivälle Matti Karhulle Maajussille morsian -sarjan ajoitus ei ollut helpoin mahdollinen.
Jaana Kankaanpää
Ohjelma on tuonut julkisuutta 50-vuotiaalle Matti Karhulle ja torilla uteliaita riittää. Takana on ollut kuitenkin enemmän rakkauden kuin perunan kesä: varhaisperuna kärsi kovasta kuivuudesta.

Se oli yksi päivä monista: lemiläinen Matti Karhu möi viljelemiään perunoita Lappeenrannan torilla, kuten lähes kaikkina muinakin päivinä.

Ystävä kysäisi kuin ohimennen, haittaako, jos hän ilmoittaa Karhun mukaan Maajussille morsian -ohjelmaan.

Meni kolme päivää, kun tuotantoyhtiöstä soitettiin.

Maajussille morsian on edelleen yksi Maikkarin suosituimmista sarjoista, mutta Karhu ei ollut seurannut sitä satunnaisia jaksoja enempää. Hän päätti silti rohkaista mielensä ja lähteä mukaan. ”Onhan tämä kokeiltava.”

Pitkästymään perunanviljelijä ei ole päässyt sinkkunakaan. Vapaa-aika kuluu metsällä ja lavatansseissa. Seinäjoen Tangomarkkinat ovat vuotuinen perinne.

Lähinnä sydäntä on kuitenkin kotitila.

Sukutilansa kolmas isäntä kurotteli jalkojaan traktorin polkimille heti, kun vain suinkin niihin ylsi. Oppia alalle kertyi Anjalan maatalousoppilaitoksesta.

Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2002. Perheessä on neljä sisarusta ja siskot pyörivät tilalla yhä aktiivisesti auttamassa töissä.

Perunaa on seitsemällä hehtaarilla. Suomen mittakaavassa ala on pienehkö, mutta Lemillä suuri.

Torilla hänet tapaa ympäri vuoden, kuutena päivänä viikossa. ”Kauppoihin perunaa pitäisi saada, mutta suuret firmat ovat kitsaita.”

Nähdessään korkean kirjepinon hän yllättyi.

Puolet ohjelman aloitusjaksoon päässeistä putoaa leikistä. Ei ole tavatonta, että ehdokkaille kirjeitä tuleekin vain muutama. Lemiläisen torikauppiaan kohdalla kiinnostuneita riitti.

”Kuokan varteen on vapaaehtoisia. Ei voi sanoa, että niitä on vähän.”

Karhu on myös innokas metsästäjä, vaikka nimikkoeläintään hän ei olekaan päässyt näkemään.

Haastattelupäivän aamuna olisi ollut mahdollisuus villisikajahtiin, mutta ohjelman kuvaukset veivät Helsinkiin ja Naantaliin.

Toiveissa oli, että myös mahdollinen tuleva kumppani viihtyisi metsällä.

50-vuotiaan miehen haaveissa on siintänyt edelleen oma perhe lapsineen. ”Pitäähän sellainen olla.”

Hän on ollut valmis antamaan mahdollisuuden myös naiselle, jolle äitiys ei enää ole ajankohtaista. Sekään ei haittaa, jos lapsia on ennestään.

Karhu on ollut kihloissa elämänsä aikana kerran.

Torilla uusia ihmisiä tapaa ja harva lavatansseillakaan yksin pyörähtelee.

Hän arvelee, että sinkuksi jääminen johtuu siitä, ettei viljelijä ole kelpuuttanut kumppaniksi ketä tahansa. ”Iän myötä tulee tarkemmaksi. Luotettavuus on tärkeää.”

Torillakin kiintoisiin uusiin ihmisiin törmää, mutta keskustelut jäävät helposti läpänheiton tasolle.

Jaana Kankaanpää
Maajussille morsiamen 14. kaudella kumppania etsivät Kalle Sastamalasta, Patrik Orimattilasta, Matti Lemiltä ja Stiina Pajulahdesta Ohjelmaa juontaa Vappu Pimiä.

Tämän artikkelin kirjoitusvaiheessa sarjan kuvaukset ovat yhtä jaksoa lukuun ottamatta ohi.

Karhua sitoo vaitiolovelvollisuus, eikä hän voi ennen jaksojen televisiosta esittämistä kertoa, löytyikö ohjelmasta se oikea.

Sen verran paljastuu, että perunannostohommiin morsianehdokkaat pääsevät.

Kun perunakauppiaan nousu julkisuuden valokeilaan selvisi, uteliaita kyselijöitä on torilla riittänyt.

Vähintäänkin sarjasta on jäänyt elämään jo nyt uusia, kiinnostavia tuttavuuksia: muiden maajussien kanssa ryhmähenki on loistava, Karhu kertoo.

Yhteisessä Whatsapp-ryhmässä viestit sinkoilevat viikoittain. ”Naantalissa meillä oli todella hauskaa. Pidettiin MM-kisastudiota.”

Tyynen oloinen mies tuntuu tasapainottavan olemuksellaan joukkoa.

Jaana Kankaanpää
Vauhtia erityisestä kesästä ei ole puuttunut. ”Kyllä karjalainen on aina karjalainen!”, Matti Karhu toteaa arvoituksellisesti.

Tämän viikon jaksossa hän pääsi käymään kirjeitä läpi Naantalin viiden minuutin pikatreffejä varten.

Jatkoon pääsi esimerkiksi 50-vuotias Terhi, jolle luonnossa liikkuminen oli sydäntä lähellä. Pikatreffeille ylsi myös 46-vuotias Sirpa, jonka kädessä momenttiavain pysyy keittokauhaa paremmin.

”Pieneksi ja pyöreäksi tanhupalloksi” itseään kuvaillut 45-vuotias, empaattinen ja hymyilevä Jonna lunasti paikkansa tapaamiseen. Kaveriksi kuokan varteen oli valmiina myös 46-vuotias Annukka.

Karhua mietitytti, millainen haaste maalla odottava työmäärä on kaupungissa asuville. Ovatko naiset siihen valmiita?

Ikä on kaiken keskellä lopulta sivuseikka: synkkaaminen on tärkeämpää.

Viljelijälle sarjan ajoitus ei ole helpoin mahdollinen. Kuvaukset järjestetään kesäisin eli juuri silloin, kun töitä pelloilla riittäisi.

Varhaisperunaa olisi pitänyt nostaa samaan aikaan, kun farmiviikkoja järjestettiin. ”Juhannusta edeltävällä viikolla oli hirveä hässäkkä.”

Morsianehdokkaita kuvaukset vaikuttivat jännittävän, hän toteaa. Muuten kuvausryhmän läsnäolo on mennyt tilalla melko leppoisasti. ”Luultavasti sen verran avoin ihminen olen.”

Herkullista perunaa ei ainakaan mahdollisen morsiamen elämästä puuttuisi.

MT:n kuvaaja pääsi tämän jutun kuvausten yhteydessä testaamaan hänen pelloiltaan nostettua Lemin punaista ja antoi siitä arvionsa: ”Perunan ulkonäkö ei ole järin houkutteleva. Sen perusteella ei arvaisi millaisesta herkusta on kyse.”

Lajike on jauhoinen, mutta piti rakenteensa hyvin keitettäessäkin. Kyseiset perunat nautittiin Loimaalta ostetun kauriin sisäfileen ja itse kerättyjen sienien kera, mutta kyytipojaksi sopi myös hyvin pelkkä voinokare.

Peruna voi yllättää – kuten rakkauskin.

Jaana Kankaanpää
Perunaa on kaupan torilla ympäri vuoden, satoi tai paistoi. Koti­tilalla sitä viljellään seitsemällä hehtaarilla. Kuvassa Lemin punaista.
Lue lisää

Maajussit pikatreffeillä: Maajussitar-Stiina yllättyi miehestä, joka tuntui heti tietävän mitä elämä tilalla on – "Herätti kipinän"

"Rakastuminen olisi tärkeää tässä hommassa", tuumii maajussi-Matti seuloessaan kirjeistä seitsemää morsianehdokasta – yksi seikka häntä kuitenkin huolestuttaa

Morsianehdokkaan paita teki välittömästi vaikutuksen maajussi-Kalleen, mutta kirjeiden määrä aiheutti päänvaivaa: "Aika tyly täytyy olla"

"Vaikutat niin täydelliseltä naiselta": Stiina häkeltyi täysin Maajussille morsiamessa saamastaan kirjesaaliista, maajussi-Patrik jännitti tuleeko naisten mukana työläitä eläimiä