Ihmiset & kulttuuri

Näin hoivaat viherkasvit pimeän syksyn ja talven yli – suihkuta paljon, kastele vähän

Useimmat kasvit kannattaa syksyn saapuessa siirtää valoisammalle paikalle huoneistossa tai niille on hankittava lisävaloa.
Säde Aarlahti
Kilpipiilea viihtyy valoisalla kasvupaikalla itä- tai pohjoisikkunalla. Se ei pidä seisovasta vedestä, joten kasvin hoitajan on varmistuttava, että ruukun pohjassa on reikä.

Kun säät viilenevät, alkaa vehreys hävitä pihoilta ja puutarhasta. Sisällä kasvien kukoistus sen sijaan jatkuu ja usein uusia huonekasveja tekee mieli ostaa syksyisin.

Kasvien kasvatusolosuhteet voivat erota kodeista huomattavasti ja siksi kaupassa kukoistava viherkasvi voi kotona nuupahtaa nopeasti. Kasvin vaatimien valo-olojen noudattamisessa kannattaa olla tarkkana.

Huonekasviseura ja Puutarhaliitto kertovat tiedotteessaan, että kasvien helppohoitoisuutta ja elinvoimaisuutta voi edesauttaa laadukkaan mullan, altakasteluruukkujen, sumutuksin ja lisävalon avulla.

Talvea vasten kasvit menestyvät parhaiten, kun lannoitusta vähennetään ja ruukun pintamullan annetaan kuivahtaa aina ennen seuraavaa kastelua.

Uudet kasvit on hyvä istuttaa tilavampaan ruukkuun, jolloin hoito on helpompaa. Useimmat kasvit kannattaa syksyn saapuessa siirtää valoisammalle paikalle huoneistossa tai niille on hankittava lisävaloa.

Kiiltävälehtisten kasvien valonsaantia voi parantaa pitämällä kasvit puhtaana pölystä joko pyyhkimällä kostealla sienellä tai suihkuttamalla kasvit säännöllisesti.

Pahin mahdollinen yhdistelmä on pimeä paikka ja liiallinen kastelu. Ne mädättävät kasvin juuret nopeasti, vaikka muutosta ei heti huomaisikaan.

Biolan kertoo, että kuiva huoneilma on lämmityskaudella riski huonekasvien hyvinvoinnille. Useimmat huonekasvimme ovat kotoisin tropiikista, missä luonnollinen ilmankosteus on suuri. Kasveille sopiva ilmankosteus olisi 60–80 prosenttia.

Kun nämä kasvit joutuvat sinnittelemään huoneessa, jonka suhteellinen kosteus voi pakkasella laskea jopa alle 30 prosenttiin, on riskinä lehdenkärkien ruskettuminen.

Kasvit hyötyvät myös siitä, että ne kootaan ryhmiksi. Ne haihduttavat vettä huoneilmaan ja pystyvät kosteuttamaan ilmaa yhdessä tehokkaammin.

Kostea huoneilma auttaa myös ihmisiä voimaan talven aikana paremmin. Lisäksi osa viherkasveista puhdistaa huoneilmaa.

Aloittelijalle sopivia viherkasveja ovat hyvin graafiset anopinkielet, palmu- ja köynnösvehkat. Sen sijaan lehtevät unelmat ja kosteutta vaativat araliat tai hentolehtiset köynnökset sopivat jo kokeneelle kasviharrastajalle.

Muistilista huonekasvien talvihoitoon

  • 1. Vähennä kastelua.
  • 2. Lopeta lannoitus.
  • 3. Lisää ilmankosteutta sumuttamalla lehdistöä ja kokoamalla kasvit ryhmiksi.
  • 4. Anna kasveille merileväuutetta.
  • 5. Pidä kasvin lehdet puhtaina pölystä.
  • 6. Kasvivaloilla voit kompensoida vähäistä auringon valoa.
Lue lisää

Kuinka Plantagen uskaltaa tarjota huonekasveille vuoden takuun? "Harvalla on kuitti tallessa – takuu perustuu rehellisyyteen ja luottamukseen"

Näin sukkula lentää ja räsymattoja syntyy – katso videolta kangaspuilla kutomisen tekniikkaa

Useamman vuoden jatkunut trendi vahvistui: Korona-ajan kotoilu kasvatti viherkasvien kysyntää jopa räjähdysmäisesti

Kotipuutarha-alalla takana kaikkien aikojen ennätysvuosi – "Oma piha löydettiin uudelleen"