Ihmiset & kulttuuri

Oletko sinäkin laittanut ruokaa ja lämmittänyt tupaa puuhellalla? Retrohella väistyi 50-luvulla kilpailijoidensa tieltä

Karkeasti yleistäen voidaan sanoa, että viisikymppisten ja sitä nuorempien ikäluokat eivät ole koskaan käyttäneet puuhellaa.
Maija Partanen
 Käytössä oleva puuhella on peltikuorinen ja retroa väritykseltään. Hellan vieressä on keltaiseksi maalattu halkolaatikko.

Puuhella löytyi ennen sekä jokaisen omakotitalon että vanhan kerrostalon keittiöstä. Sen pääasiallinen käyttötarkoitus oli ruuanvalmistus, mutta toki se toi keittiöön lämpöäkin. Aamun ensimmäinen herääjä laittoi hellaan tulet, ja liedellä saattoi tehdä aamukahvin tai -puuron. 

Puilla lämmitettävä keittiön liesi saattaa olla tehdastekoinen, joko täysin valurautainen tai sisältä muurattu. Usein se kuitenkin on paikallisen muurarin muuraama ja ulkopinnaltaan tiiltä. Tiilipinta voi olla myös peitetty pellillä, kaakelilla tai rappauksella.

Muuratussa puuhellassa on valurautainen keittotaso sekä luukut. Vuosikymmenten saatossa luukkumuoti on suosinut välillä mustaa ja välillä hopeaa. Porin valu eli BMW, Upo ja Högfors olivat suurimpia luukkuvalmistajia.

Muurattujen liesien kulta-aikaa kesti 1950-luvulle saakka. Sen jälkeen moniin keittiöihin kannettiin sisään kaasupullo ja -liesi tai sähköliesi, jonka avulla ruuanlaitto nopeutui.

Puuliettä ei vielä purettu, sillä sen tuoma lämpö oli tervetullutta talvisin. Moni halusi säästää puulieden sähkökatkojen varalta tai nostalgiasyistä, koska tietty lempiruoka oli aina valmistettu puulieden lämmössä. Liedessä oli usein myös vesisäiliö, jonka avulla saatiin lämmintä käyttövettä.

Öljy- tai sähkölämmityksen tulo rakennuksiin karsi 1960–70-luvuilla useita puuliesiä. Samassa remontissa uusittiin keittiökaapistot, eikä puuliesi enää tuntunut mahtuvan keittiöön. Puuliesi ja sen vieressä ollut halkolaatikko veivät tilaa useammalta keittiökaapilta. Kenties jopa astianpesukoneen mahtuminen keittiöön oli siitä kiinni.

Ne, joiden kotoa puuliesi purettiin 1960–70-lukujen uudelleenrakennusvimmassa, ja joiden mökiltäkään ei sellaista löydy, tuskin tietävät, millainen älylaite puuliesi on. Karkeasti yleistäen voidaan sanoa, että viisikymppisten ja sitä nuorempien ikäluokat eivät ole koskaan käyttäneet puuhellaa.

Osaatko sinä sanoa, minkä luukun taakse tulet sytytetään?

Osaatko sinä sanoa, minkä luukun taakse tulet sytytetään?

Kuvan hellan liesitaso lämpenee, kun laitat tulet oikeassa yläkulmassa olevan luukun taakse. Sen alapuolella on tuhkaluukku. Siitä poistetaan polttamisesta jäänyt tuhka.

Monessa puuhellassa on sisällä savunohjain eli pieni kääntöpelti, joka ohjaa savukaasut hellasta suoraan hormiin tai kiertämään paistinuunin kautta. Paistinuunia lämmitetään pienestä hellanluukusta kääntämällä savunohjainta.

Vastaavan savun ohjaamisen voi toisissa uuneissa tehdä myös vetopelleillä, jotka sijaitsevat liesitason yläpuolella. Siitä tulee myös nimitys kesäpelti. Sitä käyttämällä voi johtaa savukaasut suoraan hormiin lämmittämättä koko keittiötä.

Kuvan hellassa ei näy kääntöpellin vipua, joten keskellä oleva iso luukku lienee leivinuunin luukku. Siinä varmaankin valmistetaan uuniruokia ja leivotaan leipiä tai piirakoita.

Jos keittiössäsi edelleen on puuliesi, ei sitä enää kannata purkaa – nythän se on harvinainen retrojäänne! Ja toden totta, jos sähkökatko joskus tulee, missä sitten valmistetaan ruoka tai keitetään espresso, ellei puuliedellä.

Fakta:

Pyöreää luukkua hellan alaosassa, edessä tai sivulla sanotaan noki- tai nuohousluukuksi. Siitä poistetaan savukanavien pohjalle varissut noki nuohouksen jälkeen. 

Jos liedessä on vesisäiliö, on se täytettävä lämmityksen ajaksi vedellä. Muuten lieden kuumuus voi puhkaista säiliön. Talven ajaksi lämmittämättömässä talossa kannattaa säiliöt tyhjentää vedestä.

Uunissa ei saa polttaa roskia, ainoastaan kuivaa puuta.

Älä polta uunissa niin runsaasti puuta, että valurautaosat, esimerkiksi keittotaso, punoittaa. Silloin se on liian lämmin ja voi haljeta. Tasaa lämpöä laittamalla yksi tai useampi vesikattila hellalle.

Jos ulkona on lämpimämpää kuin uunin sisällä, vetoa ei ole. Siirrä uuniharjoitukset siis hellepäivästä viileään päivään. Myös tyyni sää ja matalapaine vaikuttavat herkkään uuniin.

Keittolevyt ovat irtonaisia ja niiden alapinta on kuvioitu. Kun poimut ovat liekkien suuntaisesti, ei levystä tule niin kuuma. Kun poimut ovat liekkejä vastaan, levy lämpenee kuumaksi.

Hoida valurautaosia raaputtamalla teräsharjalla tai hiontapaperilla ruostekohdat pois. Valurautaosia voi pyyhkiä suolattomalla sian kamaralla ruostumisen estämiseksi, mutta rypsiöljykin käy. Perinteisesti liedet osat kuivataan sanomalehdellä

Maija Partanen
Vuosikymmenten saatossa luukkumuoti on suosinut välillä mustaa ja välillä hopeaa. Porin valu eli BMW, Upo ja Högfors olivat suurimpia luukkuvalmistajia.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mäntysuovalla pestiin aikanaan jopa hampaat – sillä on myös monta muuta yllättävää käyttötarkoitusta

Kun kilpailija voitti palkintoja ulkomailla, Kupittaan Savi keskittyi kansanomaiseen keramiikkaan – ja se vetosi suomalaisiin

Muistatko K-tuolin? – Pula-ajan lepotuoli tehtiin kotimaisesta puusta ja täytettiin muun muassa paperisilpulla