Kantri

"Samaistuin voimakkaasti Pasin tarinaan" – Jussi Vatanen alkoi selvitellä heti Metsäjätin luettuaan, kellä on sen elokuvaoikeudet

Miika Nousiaisen Metsäjätti-kirjaan perustuva elokuva saa ensi-iltansa tänään.
Marek Sabogal / Solar Films
Jussi Vataselle Pasin rooli Metsäjätti-elokuvassa on erittäin merkityksellinen.

Tarinassa suuren metsäteollisuusyhtiön keskijohtoon edennyt Pasi (Jussi Vatanen) lähetetään entiseen kotikuntaansa saneeraamaan Metsäjätti-yhtiön tuottoisaa vaneritehdasta. Janne (Hannes Suominen) ja monet muut lapsuudenystävät ovat yhä töissä tehtaassa, joten työntekijöiden irtisanomiset tuottavat tunnontuskia.

Pasin rooli on Vataselle kovin merkityksellinen. Luettuaan Metsäjätin vuonna 2011, hän alkoi selvitellä välittömästi, kenellä on kirjan elokuvaoikeudet.

”Samaistuin voimakkaasti Pasin tarinaan. Olen itsekin muuttanut nuorena pieneltä paikkakunnalta Helsinkiin”, Vatanen sanoo.

Metsäjätti-elokuva esittelee suomalaista metsäteollisuutta näyttävällä visuaalisuudella ja realistisella tarinankerronnalla. Vatasen mukaan pohjimmiltaan elokuva kertoo ihmiskohtaloista. Teemoina ovat myös puhumattomuus ja alkoholismi.

”Monen suomalaisen on helppo samaistua elokuvan henkilöihin ja tapahtmiin. Se on sävytetty nousiaismaisella huumorilla.”

Ville Jankerin ohjaama Metsäjätti on vahvasti kiinni tässä ajassa.

Elokuva haluttiin kuvata Jyväskylän Säynätsalossa, josta Nousiainen on kotoisin. Paikallinen UPM:n vaneritehdas ei halunnut kuitenkaan olla elokuvan kanssa missään tekemisissä, joten tehdaskuvaukset tehtiin Lohjalla Mahoganyn vaneritehtaalla.

UPM sulki heinäkuun lopulla Säynätsalon vaneritehtaansa ja tieto Kaipolan paperitehtaan alasajosta kiiri elokuun lopulla. Vatasesta on erikoista ja hämmentävääkin, että elokuva on tällä tavalla ajassa kiinni, koska leffaprojektit voivat kestää vuosia.

”Tietysti se myös kertoo siitä, että metsäteollisuus on, monessa mielessä, yhä iso osa suomalaista yhteiskuntaa.”

Metsäjätti-elokuvan ensi-ilta 11.9.

Lue myös:

Enää ei isä kiellä puimurihommiakaan – Jussi Vatanen Sonkajärven Sukevalta viljelee nyt kotipeltojaan

Miika Nousiaisen huippusuosittu Metsäjätti ilmestyy elokuvana – Kaipolan paperitehtaan sulkeminen tekee aiheesta hyvin ajankohtaisen

Lue lisää

Arvio: Metsäjätti kuvaa komeasti ystävyyttä ja tavallisten ihmisten taistelua markkinavoimien puristuksessa, mutta kiintyy välillä liikaakin päähenkilöönsä

Kirjailija Miika Nousiainen ammensi Metsäjättiin lapsuudestaan ja tapasi lopetettujen tehtaiden henkilöstöä: "Tehdaspäällikölle on hirveä paikka olla puun ja kuoren välissä"

Enää ei isä kiellä puimurihommiakaan – Jussi Vatanen Sonkajärven Sukevalta viljelee nyt kotipeltojaan

Lintukuvaaja seuraa talvien muuttumista aitiopaikalta: "Muutos on ylivoimaisesti nopeampaa mitä se on ikinä ollut, eivätkä eläimet ehdi sopeutua siihen"