Koneet & autot

Metsästysaikaan hirvi voi rynnätä tielle paetessaan henkensä edestä, varaa autoosi tämä apu pahimman varalle

Hirvieläimen kanssa tapahtunut liikenneonnettomuus kuuluu kaikissa tapauksissa ilmoittaa hätänumero 112:een.
Markku Vuorikari
Syksyllä pimeys ja sääolosuhteet vaikeuttavat hirvieläinten havaitsemista tienvarsilla.

Syksy lisää riskiä törmätä hirvien, peurojen ja kauriiden kanssa tiellä. Harva on varautunut ilmoittamaan onnettomuudesta asiaan kuuluvalla tavalla.

Eniten eläinonnettomuuksia tapahtuu tunti ennen auringonnousua ja tunti auringonlaskun jälkeen.

Loka-marraskuussa valkohäntäpeurojen kiima-aika saa eläimet liikkeelle, ja samalla aamu- ja iltahämärät osuvat vilkkaimman työmatkaliikenteen aikaan.

Tapahtuneesta hirvieläinonnettomuudesta täytyy aina ilmoittaa hätäkeskuksen 112 numeroon. Soitto käynnistää tapahtumaketjun, jonka päätteeksi riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apu (SRVA) käy noutamassa kuolleen eläimen tai käynnistää loukkaantuneen eläimen jäljestyksen.

Helpoiten ilmoitus hätäkeskukseen onnistuu soittamalla kolaripaikalta puhelimeen ladattavalla 112 Suomi -mobiilisovelluksella. Tällöin hätäkeskus saa tietoonsa tarkan tapahtumapaikan ja SRVA löytää perille.

"Pidä aina autossa mukana riistaonnettomuusmerkkiä, jossa on toimintaohjeet suurriistakolarien varalle. Merkitse kolaripaikka riistaonnettomuusmerkillä tai muulla autosta löytyvällä tarvikkeella, esimerkiksi muovipussilla", riistasuunnittelija Reima Laaja Suomen riistakeskuksesta neuvoo.

Merkintä helpottaa kolarin jälkiselvittelyä ja loukkaantuneen eläimen jäljitystä. Riistaonnettomuusmerkki on tulostettavissa Suomen riistakeskuksen verkkosivuilta.

"Jos ajat kolarin karhun tai villisian kanssa, älä nouse ulos autosta kolaripaikalla. Kerro ilmoitusta tehdessäsi mihin eläimeen uskot osuneesi, jotta SRVA-henkilö osaa varautua. Loukkaantunut karhu tai villisika on ihmiselle vaarallinen", muistuttaa Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius.

Lue myös:

Joka kolmas autoilija on ollut läheltä piti -tilanteessa hirven tai peuran kanssa – kolaririski kasvaa erityisesti syksyllä

Hirvijahti alkaa lauantaina, autoilijoiden syytä hiljentää vauhtia ja varoa sekä metsästyskoiria että hirviä – tahallaan ei koiran päälle saa ajaa

Lue lisää

Lähes 40 000 hirveä nurin tähän mennessä – metsästysaika jatkuu 15. tammikuuta asti

Metsähallitus myöntää alueluvat ennen kuin Riistakeskus myöntää hirvenpyyntiluvat – "Metsästyspaineen arviointia auttaisi, jos kaikki paikkakuntalaisetkin seurueet hakisivat aluelupaa"

Ristiriidat Lapin valtion maiden hirvenpyynnissä juontunevat hirvien vähyydestä – paikallisilla ja Luonnonvarakeskuksella vastakkaiset näkemykset hirvitiheyksistä

Yle uutiset: Hirvikanta alkaa olla tavoitteessaan Vaasan ja Kokkolan seuduilla