Koneet & autot

Eteläpohjalaisyritys tuo käytettyjen koneiden kauppaan vauhtia ja varmuutta: ”Jos emme saa myytyä, on lasku aina nolla euroa”

Viime kesänä perustetun Koneannin yrittäjät välittävät koneita tuottajalta toiselle. Tavoitteena on säästää myyjien aikaa sekä tuoda turvaa hinnoitteluun ja kaupankäyntiin.
Johannes Tervo
Antti Mäkiniemen ja Joni Rantasen viime kesänä perustama Koneanti on ehtinyt välittää jo kymmeniä käytettyjä koneita. Seuraavana askeleena on toiminnan laajentaminen nykyistä useampiin maakuntiin.

Soittoja, näyttöjä, neuvottelua ja tinkimistä – eikä kauppoja. Kuulostaako tutulta?

Harrastusmielessä muutamia koneita myyneellä seinä­jokisella Antti Mäkiniemellä on asetelmasta kokemusta.

”Olen nähnyt läheltä, miten vaihtokaupassa tai perinteisiä reittejä pitkin myydessä voi menettää rahaa. Mietin, eikö kukaan tarjoa muita vaihtoehtoja konekauppaan.”

Tällöin virisi ajatus konevälityspalvelusta, joka säästäisi tuottajilta vaivaa ja aikaa sekä toisi turvaa kaupankäyntiin.

Konetekniikan insinööri­opintojen ajaksi kypsymään jäänyt ajatus muuttui viime keväänä teoiksi, kun opintonsa päätökseen saanut Mäkiniemi esitteli ideansa Joni Rantaselle. Tämä lämpeni idealle heti, ja jo kesäkuussa Koneanti oli perustettu.

”Teemme konekauppaa tuottajalta toiselle. Etsimme käytetylle koneelle ostajan tai ostajalle sopivan käytetyn koneen”, Rantanen havainnollistaa liiketoimintaa.

Yhteisen yrityksen perustamispäätöstä helpotti se, että Mäkiniemi on työskennellyt kesätöissä samassa yrityksessä Rantasen kanssa. Näin kumpikin tunsi toistensa työskentelytavat jo etukäteen.

Puolen vuoden olemassaolonsa aikana Koneanti on ehtinyt välittää jo kymmeniä koneita.

”Eniten on myyty metsäkoneita ja traktoreita. Verkkosivumme lisäksi koneet ovat tällä hetkellä myynnissä Nettikoneessa, Torissa, Instagramissa, Facebookissa ja Mascuksessa”, Mäkiniemi listaa.

Yritys palvelee asiakkaitaan avaimet käteen -periaatteella.

”Ajan säästäminen on iso asia. Konekaupassa viestit, soitot, näytöt, hintaneuvottelut ja dokumenttien tekeminen vievät valtavasti aikaa”, Mäkiniemi kertoo.

Molemmille maatalouskoneet tulivat tutuiksi jo lapsena sukutiloilla. Rantaselta löytyy kokemusta myös maatalouskoneiden valmistuksesta ja ulkomaankaupasta.

Maatalous- ja metsäkoneiden lisäksi yritys välittää maanrakennuksen ja kuljetuksen kalustoa.

Helppouden lisäksi Koneannin asiakkaat ovat kiitelleet riskittömyyttä ja nopeaa myyntiaikaa.

”Jos emme saa myytyä konetta, on lasku aina nolla euroa”, Rantanen sanoo.

Kaupan toteutuessa Koneanti pidättää provision toteutuneesta kauppahinnasta. Siihen vaikuttavat muun muassa koneen ominaisuudet ja kunto.

”Provision suuruusluokka on muutamia prosentteja, ja asiakkaat ovat pitäneet sitä kohtuullisena.”

Kilpailijoista Koneanti uskoo erottuvansa monipuolisuudella ja lisäpalveluilla.

”Menemme aina asiakkaan luo. Tarjoamme lisäksi yhteistyökumppaniemme kautta muun muassa vakuutuksia ja osamaksurahoitusta. Myös kuljetukset hoituvat”, Rantanen listaa.

Mäkiniemi nostaa esiin myös koko ajan kehittyvät verkostot.

”Tiedämme heti, millaisia koneita yrittäjät sillä hetkellä etsivät. Lisäksi tunnemme hyvin hintatason, mikä takaa, että konetta ei myydä liian halvalla.”

Yksityiselle myyjälle koneen hinnoittelu voi olla hankalaa. Myös perinteisessä vaihto­konekaupassa myyjä voi menettää merkittävän rahasumman.

”Kun tuot oman koneesi liikkeeseen vaihdettavaksi, hinnoitellaan se realistista hintaa alemmas, mutta uuden koneen hintaa ei sen sijaan lasketa yhtään. Tästä syntyy jopa kymmenien tuhansien eurojen kuilu, jota Koneanti haluaa välitystoiminnallaan pienentää”, Mäkiniemi selventää.

Pahimmillaan kone jää nurkkaan pölyttymään, jos siitä tarjotaan liian matalaa hintaa tai sopivaa vaihtokonetta ei löydy.

Yrittäjyydestään kuulun Etelä-­Pohjanmaan maine näkyy myös Koneannin toiminnassa.

”Asioita pitää tehdä ja tapahtua. Jos jotain luvataan, niin se myös tehdään”, Mäkiniemi ja Rantanen korostavat.

Seuraava etappi Koneannilla on toiminnan laajentaminen valtakunnalliseksi.

Tällä hetkellä Mäkiniemi työskentelee yrityksessä päätoimisena ja Rantanen päivätyönsä ohessa.

Pääosa viime vuoden kaupoista tehtiin Etelä- ja Keski-­Pohjanmaalla sekä Pohjanmaalla, mutta asiakkaita löytyy muistakin maakunnista.

Suunnitteilla on myös käytöstä poistuneiden koneiden kauppa.

”Tavoitteena on, että tuottajat saisivat myös niistä rahaa ja samalla edistettäisiin kierto­taloutta”, yrittäjät visioivat.

Lue myös:

Maatalouskonepajat selvisivät hyvin koronakeväästä - epidemia haittasi vientiä

Konekauppiaan mielestä rakennemuutosta on turha yrittää hillitä – ne pärjäävät, jotka sopeutuvat

Koneviesti: Miksi urakoitsija hankki kalustonsa käytettynä, vaikka rahoituksen järjestäminen uuteen olisi ollut helpompaa?

Lue lisää

Moni asia voi mennä pieleen käytetyn pyöräkuormaimen ostossa – Koneviesti: Näin minimoit riskit

Koneviestin toimittaja neuvoo: Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon, kun hankkii käytettyä työkonetta ulkomailta

Metsäkonemyyjän kaupanteko on usein suoraviivaista: "Ostajat tietävät jo valmiiksi hyvin tarkkaan, mitä ominaisuuksia he koneelta haluavat"

Joku päätti kähveltää traktorin ja klapikoneen ylöjärveläisen Maija Pispan pihasta: "Että sellainen äitienpäivälahja"