Vain harva saavutti 70 vuoden iän terveenä ja toimintakykyisenä – jättitutkimus kertoo, miten tulisi elää
Yli 30 vuotta kestäneessä tutkimuksessa oli runsaat satatuhatta osallistujaa.
Harvardin yliopiston tutkijat arvioivat sairauksien esiintymisen lisäksi fyysistä ja mentaalista tilaa ja toimintakykyä laajemminkin. Se tarkoittaa kykenevyyttä elää itsenäistä ja laadukasta elämää vanhanakin. Kuva: Jutta Rinne-KantoRavitsemuksen ja dieettisuositusten vaikutuksia ihmisten myöhempään sairastumiseen kroonisiin vaivoihin, etenkin sydän- ja verisuonitauteihin on tutkittu hartaasti.
Harvardin yliopiston tutkijat perehtyivät asiaan laajassa mittakaavassa. He arvioivat myös fyysistä ja mentaalista tilaa ja toimintakykyä pitkällä aikavälillä – siis pystymistä elämään itsenäistä ja laadukasta elämää vanhanakin.
Amerikan ravitsemustieteilijöiden kongressissa Chicagossa he esittivät pitkäaikaisen tutkimuksensa tuloksia. Niiden mukaan keski-ikäisenä noudatettu ruokavalio vaikuttaa ratkaisevasti hyvän vanhuuden saavuttamiseen.
Verrattaessa parhaiten ja huonoiten dieettejä noudattaneita oli ensin mainituilla hyvän vanhenemisen todennäköisyys kymmeniä prosentteja suurempi.
Yli 30 vuotta kestäneessä tutkimuksessa oli runsaat satatuhatta osallistujaa. He olivat vuonna 1986 tutkimuksen alkaessa terveitä ja vähintään 39-vuotiaita.
Joka neljäs vuosi kysyttiin osallistujien ruokavaliosta. Tarkemmin tiedusteltiin kahdeksaan erilaiseen terveelliseen dieettiin sitoutumista.
Vuonna 2016, eli 30 vuoden kuluttua, melkein puolet osallistujista oli kuollut ja vain vajaat 10 prosenttia oli saavuttanut vähintään 70 vuoden iän terveenä ja toimintakykyisenä.
Verrattaessa parhaiten ja huonoiten dieettejä noudattaneita oli ensin mainituilla hyvän vanhenemisen todennäköisyys kymmeniä prosentteja suurempi.
Tyypillisesti terveen ja toimintakykyisen ikääntyneen ruokavaliossa oli enemmän hedelmiä, kasviksia, kokojyvätuotteita, tyydyttämättömiä eli pehmeitä rasvoja, pähkinöitä, palkokasveja ja vähärasvaisia maitotuotteita.
Huonommin kävi niille, joiden ruokavaliota hallitsivat kovat rasvat, natrium, eli suola, ja lihat eri muodoissa.
Huonommin kävi niille, joiden ruokavaliota hallitsivat kovat rasvat, natrium, eli suola, ja lihat eri muodoissa. Ruokavalioiden teho oli selkeä vaikka otettiin huomioon muitakin osallistujien terveyttä edistäviä tekijöitä, kuten liikunnan harrastaminen.
Sinänsä tämän tutkimuksen sisältämä terveellisten tai vähemmän terveellistenkään syötävien lista ei sisällä mitään yllätyksiä.
Uutta on kuitenkin vaikutusten ulottuminen laajemminkin hyvän vanhuuden elementteihin.
Lähde: Nutrition 2024 -kongressi heinäkuussa Chicagossa, SciTechDaily
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







