Nämä ovat senioreiden lempiruoat – pöytään halutaan istua mieluummin seurassa kuin yksin
Kotimaisuus ja maku ovat tärkeintä ruoassa. Yli puolet yli 65-vuotiaista kertoi lempiruoakseen kalaruoan.
Ruoka halutaan nauttia mieluummin seurassa kuin yksin. Lautaselle valitaan mieluiten kalaa. Kuva: Juho IstolainenRuoka-alan tukkukauppa Valio Aimo selvitti seniorien lempiruokia ja ruokailutottumuksia. Kolmen suosikkiruoan kärkeen nousivat uunilohi (31 %), kaaliruoat (26 %) ja paistettu kala (25 %). Kaaliruoat ja maksaruoat jakavat eniten vastaajien mielipiteitä: ne ovat kärjessä sekä suosikeissa että inhokeissa.
Kyselyn mukaan ruoassa tärkeimmät tekijät ovat hyvä maku, terveellisyys ja kotimaisuus.
”Makuaisti voi muuttua iän myötä, mutta toivomus hyvästä mausta kuitenkin säilyy. Ikääntynyt väestö ei pidä ruoasta, jossa on sitkeä rakenne, joka on mautonta ja tai vahvasti prosessoitua”, Valion kuluttajatutkimustiimin vetäjä Laura Penttilä kertoo.
Varttuneemmat ovat valmiita myös uusille asioille. Yli 90 prosenttia senioreista suhtautuu avoimin mielin vieraisiin makuihin ja ruokiin. Lähes puolet vastaajista haluaa syödä mieluimmin seurassa kuin yksin.
Lähes puolet vastaajista valitsee proteiiniksi kalan. Kasviksista suosituimpia ovat tomaatti ja vihersalaatti. Niitä lautaselleen ottaisi yli puolet. Lähes 70 prosenttia vastaajista haluaisi lisätä ruokavalioonsa enemmän kasviksia.
”Lisukkeissa varttuneempi väki arvostaa suomalaisen ruokakulttuurin perinteisiä elementtejä. Ylivoimainen suosikkilisuke heillä on peruna, jonka valitsee lautaselleen kolme neljästä. Yli 60 prosentin mielestä annoksen kylkeen kuuluu ruisleipä”, Penttilä sanoo.
Ruokajuomaksi lähes kolmasosa juo vettä. Loput äänistä jakautuivat tasaisesti maidon, kotikaljan, vissyn ja piimän kesken. Vain alle viisi prosenttia joisi ruokajuomana mehua tai kauramaitoa.
Ruoan jälkeen lähes 70 prosenttia haluaa nauttia kupillisen kahvia. Jälkiruoaksi valitaan mieluiten jäätelöä (18 %), hedelmäsalaattia (14 %), maustettua rahkaa (12 %), leipäjuustoa hillolla (12 %) tai marjoja (10 %).
Ruokaa vastaajat eivät halua haaskata. Kahdeksan kymmenestä pitää tärkeänä, että lautanen syödään tyhjäksi.
“Osa heistä on myös elänyt aikaa, jolloin on ollut pulaa ruoasta. Ymmärrettävästi ruoan arvostus istuu syvällä. Se syödään mitä tarjotaan”, Penttilä toteaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





