
Ylijäämämansikoista Suonenjoella valmistettu välipala nappasi palkinnon: ”Olemme iloisia koko suomalaisen marjaelinkeinon puolesta”
Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinnon sai Pakkasmarjan Smuuti-välipala.Ruokamessuilla Helsingin Messukeskuksessa jaettiin perjantaina vuotuinen suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinto. Palkinto myönnettiin Pakkasmarjan Smuuti-välipalalle, joka muistuttaa jäätelöä.
Smuuti-välipalan marjaraaka-aineet ovat suomalaisia, ja tuote valmistetaan Suonenjoella. Välipalassa hyödynnetään kesän tuoremarjakaupan ylijäämämansikoita, mikä vähentää hävikkiä.
”Olemme suuri pakaste- ja tuoremarjakauppias, ja meille tulee tuhansia tai kymmeniäkin tuhansia kiloja marjaa. Aina kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Meillä on myös tarkka laadunvalvonta, ja marjoista, jotka lähtevät kauppaan, on tarkat kriteerit siitä, kuinka monta päivää niiden täytyy hyllyssä säilyä”, Pakkasmarjan toimitusjohtaja Arja Kastarinen kertoo MT:lle messuosastolla.
”Katsomme, että marjat maistuvat vielä hyvältä, mutta enää ne eivät kestäisi myyntiä. Pakastamme nämä marjat ja käytämme ne tällä tavalla valmistuotteisiin.”
Smuuti löytyy kauppojen pakastealtaista. Kun se lämpenee, muuttuu rakenne moussemaiseksi, jolloin se toimii myös matkaeväänä.
Pakkasmarja selvittää tällä hetkellä tuotteen vientipotentiaalia Suomen elintarvikevientiyhdistys Suvi ry:n Runway-projektissa. Lisäksi tuotetta esitellään keväällä elintarvikkeiden valmistajille ja jälleenmyyjille suunnatuilla PLMA-messuilla.
Kastarinen iloitsee tunnustuksesta.
”Fiilikset voitosta ovat todella hyvät. Olemme tosi iloisia myös koko suomalaisen marjaelinkeinon puolesta, että saamme uusia käyttötapoja marjoille. Näin ihmiset saisivat maistaa ja hyödyntää hienoja kotimaisia, terveellisiä marjoja. Tässä on 78 prosenttia marjaa, mutta samalla yhdestä pikarista saa kolmen ruisleipäpalan verran kuitua.”
Palkinnonsaajan päätti Ruokamessujen kehitysryhmä puheenjohtajanaan Elintarviketeollisuusliitto ETL:n johtaja Marleena Tanhuanpää.
”Kotimainen elintarviketeollisuus tuntee parhaiten suomalaisten tarpeet ja makumieltymykset. On koko yhteiskunnan kannalta tärkeää, että ruoka-alan yritykset voivat panostaa vahvasti alan tutkimukseen ja innovointiin”, Tanhuanpää sanoo.
Kunniamaininnan raadilta saivat HK Foodsin Makusuola, jolla voidaan vähentää tuotteiden suolapitoisuutta 25 prosenttia maun muuttumatta ja Valion Gold&Green mureat ja mehevät Original-suikaleet, jotka ovat gluteenittomia ja vegaanisia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







